Τρίτη 18 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Θέμα χρόνου η έναρξη εμβολιασμών παιδιών στην Κύπρο-Φτάνουν τη Δευτέρα οι δόσεις

  07/12/2021 14:07
Θέμα χρόνου η έναρξη εμβολιασμών παιδιών στην Κύπρο-Φτάνουν τη Δευτέρα οι δόσεις

Θέμα χρόνου η έναρξη εμβολιασμών παιδιών στην Κύπρο-Φτάνουν τη Δευτέρα οι δόσεις

  07/12/2021 14:07

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη εμβολιασμών παιδιών 5-11 χρόνων στην Κύπρο, που θα γίνει το πρώτο κράτος της ΕΕ, που θα παραλάβει τις ειδικές δόσεις για παιδιά, αφού η ποσότητα που θα χορηγείται θα είναι μικρότερη.

Η πρώτη παραλαβή εμβολίων θα γίνει τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου και σε πρώτη φάση θα αποσταλούν 24 χιλιάδες δόσεις. Αυτό που απομένει είναι να εγκριθεί η ομόφωνη απόφαση για έναρξη των εμβολιασμών των παιδιών 5-11 ετών, από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τους εμβολιασμούς, από το Υπουργικό Συμβούλιο κάτι που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Ο ΕΜΑ, ενέκρινε στις 25 Νοεμβρίου τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Σε αυτή την ηλικία, συνίσταται η δόση να είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω (10 μg σε σύγκριση με 30 μg). Τα εμβόλια θα χορηγούνται, όπως και στους ενήλικες σε δύο δόσεις, με διαφορά τριών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μια κύρια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο Comirnaty (σ.σ Pfizer )που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών.

Η αποτελεσματικότητα του Comirnaty υπολογίστηκε σε σχεδόν 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που δεν είχαν σημάδια προηγούμενης λοίμωξης. Αυτά τα παιδιά έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν COVID-19 σε σύγκριση με 16 από τα 663 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτήν τη μελέτη, το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη του συμπτωματικού COVID-19 (αν και το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Κύπρο, η οργή και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο

Σύμφωνα με το πλάνο, οι εμβολιασμοί παιδιών θα γίνουν σε δύο φάσεις στη χώρα μας. Η πρώτη θα γίνεται σε Εμβολιαστικά Κέντρα και η δεύτερη, μέσω κινητών μονάδων στα σχολεία. Σημειώνεται ότι οι εμβολιασμοί των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικοί και θα χρειάζεται η γραπτή συγκατάθεση των γονέων.

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας θα προβεί σε επίσημη ενημέρωση για το παιδιατρικό εμβόλιο, την Παρασκεή σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, θα ενημερώσει για το εμβόλιο για παιδιά 5-11 ετών ενάντια στη νόσο COVID-19, καθώς επίσης και για το πλάνο του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας