Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Κύπρο, η οργή και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση και στην Κύπρο, για το κατά πόσον πρέπει να σφίξουν ακόμη περισσότερο τα λουριά για τους ανεμβολίαστους πολίτες και να ακολουθηθεί το μοντέλο της Ελλάδας (σ.σ από 16/1/22 υποχρεωτικός εμβολιασμός ή πρόστιμο στους άνω των 60) ή ακόμη και της Αυστρίας και άλλων, για επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών κατά της COVID19 στο γενικό πληθυσμό.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας, όπως επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ζήτησε γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, για το ποιος πρέπει να λάβει απόφαση για υποχρεωτική άδεια και αποκοπή μισθού στους ανεμβολίαστους, που δουλεύουν σε σώματα ασφαλείας και νοσοκομεία. Μάλιστα, το αίτημα στη Νομική Υπηρεσία έχει σταλεί εδώ αρκετό καιρό και ο αρμόδιος υπουργός περιμένει την απάντηση από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να να διαφανεί εάν πρέπει να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο ή η Βουλή.

Η Κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν αναμένεται να συζητηθεί σύντομα το θέμα, ωστόσο νέα δεδομένα έβαλε στο τραπέζι η δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν την Τετάρτη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως «είναι καιρός η ΕΕ να σκεφτεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό» κάτι που ενδέχεται να δρομολογήσει εξελίξεις επό του θέματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τραπέζι υποχρεωτική άδεια και αποκοπή μισθού στους ανεμβολίαστους σε σώματα ασφαλείας και νοσοκομεία

Οι αναφορές πάντως για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην Κύπρο, προκάλεσαν νέες αντιδράσεις και χρησιμοποιήθηκαν, μάλιστα σε συνθήματα από τη μερίδα γονιών, που βρέθηκαν έξω από τη Βουλή το πρωί της Τετάρτης, για να διαμαρτυρηθούν (ξανά) για τη… μάσκα στα Δημοτικά. Σημειώνεται ότι την επομένη διαπράχθηκαν οι επιθέσεις σε δύο σχολεία, που θα παραμείνουν κλειστά. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν μπορεί η Κύπρος, να λάβει, αυτό το διάστημα, οποιαδήποτε απόφαση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, εν μέσω του εκρηκτικού κλίματος που δημιουργήθηκε και όσων απαράδεκτων παρακολουθούμε τις τελευταίες από μικρή μερίδα γονιών.

Κι όλα αυτά, εν μέσω της σοβαρής επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον, που έχει προκαλέσει αναστάτωση ανά το παγκόσμιο. Σε μία περίοδο, δηλαδή όπου πρέπει, εκτός από τους εμβολιασμούς, να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην ευλαβική τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Απάντηση σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα, καλείται να δώσει η Κυβέρνηση καθώς και οι επιστήμονες, κάποιοι εκ των οποίων πάντως, προειδοποιούν ότι μια τέτοια απόφαση θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλλία, που κατάφερε να είναι μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες του κόσμου, χωρίς να επιβάλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης η Μιχαηλίδου για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Τι έκανε η Πορτογαλλία

Τον περασμένο Ιανουάριο, το σύστημα υγείας της Πορτογαλίας, βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης, έπειτα από ένα σαρωτικό πέρασμα της νόσου, που στοίχισε τη ζωή μέχρι το τέλος του μήνα, σε σχεδόν 2 χιλιάδες ανθρώπους. Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, στην πρωτεύουσα Λισαβόνα ζητείτοαπό τους ασθενείς να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να τυγχάνουν περίθαλψης στα σπίτια τους. Αυτό αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ για τους κατοίκους, αρκετοί από τους οποίους έσπευσαν για εμβολιασμούς, ωστόσο μια μεγάλη μερίδα ήταν διστακτικοί.

Τότε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ζήτησε τη συμβολή ενός πρώην ναυάρχου της μοίρας υποβρυχίων, του Henrique Gouveia e Melo, τον οποίο όρισε υπεύθυνο του προγράμματος εμβολιασμών της χώρας. Δέκα μήνες αργότερα, η Πορτογαλία είναι μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες του κόσμου (σ.σ η πιο εμβολιασμένη της ΕΕ), με πάνω από το 83% του συνόλου του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 90% στους ενήλικες.

Τι έκανε, όμως, ο Πορτογάλος ναύαρχος και έπεισε τους πολίτες;

Ο Gouveia e Melo, φορώντας τη στολή του στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και χρησιμοποιώντας στρατιωτικούς όρους, έπεισε τους Πορτογάλους πως η καταπολέμηση της πανδημίας, είναι εθνική υπόθεση. Το γεγονός ότι δεν είχε σχέση με την πολιτική, όπως ο ίδιος είπε, διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος του.

Ερωτηθείς τι μπορούν να κάνουν άλλες χώρες για να ενισχύσουν τις δικές τους προσπάθειες εμβολιασμού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βρουν ανθρώπους που δεν είναι πολιτικοί».

Ο ναύαρχος, είχε καταρτίσει μια μεγάλη ομάδα ειδικών, που περιλάμβανε εμπειρογνώμονες του στρατού, μαθηματικούς, αναλυτές γιατρούς, και άτομα της ελίτ της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού της Πορτογαλίας. Η ομάδα του Gouveia e Melo, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο να αποδείξει την ασφάλεια των εμβολίων και στο να παρέχει απαντήσεις προς τους πολίτες που ανησυχούσαν.

Κι όταν το καλοκαίρι, παρατηρήθηκε μια κάποια στασιμότητα στους εμβολιασμούς, λόγω της δυσπιστίας στον νέων, ο Πορτογάλος ναύαρχος έκανε κάτι που ουδείς περίμενε. Μια μέρα του Αυγούστου, όταν διαδηλωτές εμπόδιζαν την είσοδο σε κέντρο εμβολιασμού στη Λισαβόνα, φόρεσε τη στολή του και πήγε εκεί χωρίς ασφάλεια.

«Πέρασα από αυτούς τους ανθρώπους και άρχισαν να με αποκαλούν δολοφόνο», είχε δηλώσει. 

Καθώς οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν, ο ναύαρχος είπε στους διαδηλωτές ότι δολοφόνος είναι ο ιός. «Προσπάθησα να επικοινωνήσω με πολύ αληθινό και ειλικρινή τρόπο για όλες τις αμφιβολίες και τα προβλήματα», δήλωσε.

Φυσικά δεν αποδέχθηκαν όλοι την προσέγγισή του και ούτε πέρασε εύκολα όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, αλλά η εικόνα του, που μεταδόθηκε από όλα τα ΜΜΕ και το μήνυμά του ότι δολοφόνος είναι ο ιός, κατάφερε να επηρεάσει.

Παράλληλα η Πορτογαλική Κυβέρνηση, ακολούθησε μία επιθετική καμπάνια μέσω των ΜΜΕ, που πιστεύεται επίσης ότι βοήθησε. Στην αρχή, περίπου το 40% του πληθυσμού της Πορτογαλίας, ήταν αναποφάσιστοι ως προς τους εμβολιασμούς. Τώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μόνο το 2,2% δεν θέλει το εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία, στην οποία παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα αλλά όχι στο μέγεθος άλλων χωρών της ΕΕ, αποφασίστηκε έκτακτα μέτρα σε μία προσπάθεια να μην επηρεαστούν τα Χριστούγεννα, αλλά και λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν στη χώρα. Έτσι από την 1 Δεκεμβρίου για να εισέλθει κάποιος σε μπαρ, αθλητικές εκδηλώσεις και σπίτια συνταξιούχων, πρέπει να έχει rapid τεστ 48 ωρών, είτε είναι εμβολιασμένος, είτε είναι ανεμβολίαστος. Επιβλήθηκε επίσης εκ νέου, υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας, δεν καταδεικνύει πως όλες οι χώρες πρέπει να τοποθετήσουν στρατιωτικούς ως επικεφαλής των εμβολιασμών ή να στέλνουν αξιωματούχους σε διαδηλώσεις για να απαντούν στους πολίτες... Αποδεικνύει, όμως, πως υπάρχουν τρόποι, όταν επιστρατευτούν τα κατάλληλα άτομα, να πεισθούν οι πολίτες (σ.σ όχι όλοι) ότι η καταπολέμηση της πανδημίας αποτελεί εθνική υπόθεση και ότι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε, αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας, είναι ο εμβολιασμός.

*Με πληροφορίες από New York Times/DW/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας