Φωνές, διαμαρτυρίες, αποχές και στο βάθος μέτρα-Νέα δεδομένα στα Δημοτικά

Αναβρασμός, ανησυχία, διαμαρτυρίες, αποφάσεις, διχασμός, περισσότερες αντιδράσεις, περισσότερες διαμαρτυρίες. Αυτό ήταν το σκηνικό που επικρατούσε κατά τη διάρκεια του διημέρου, ανάμεσα στους γονείς των παιδιών που φοιτούν στα Δημοτικά, αφού οι μεν εξέφραζαν με έντονο τρόπο την αντίθεσή τους στα μέτρα της Κυβέρνησης, κόβοντας δρόμους και προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε ασθενείς και ταξιδιώτες και οι δε αντιδρούσαν στις αποφάσεις των οργανωμένων γονέων, που τους καλούσε σε αποχή. Και όλα αυτά, με φόντο τα νέα μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση για τα Δημοτικά και τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκαναν πίσω οι οργανωμένοι γονείς, ανακάλεσαν την απόφαση για αποχή

Η εφαρμογή των νέων μέτρων με στόχο την αναχαίτιση του κορωνοϊού, που έχουν στο επίκεντρο τα παιδιά ηλικίας από 6 ετών και άνω, είχε ως αποτέλεσμα να φέρει και πάλι στο φως την εικόνα που επικρατεί στις τάξεις των γονιών. Από τη μία πλευρά αυτοί που πιστεύουν ότι τα μέτρα είναι παράλογα και δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά, αλλά προαιρετικά και από την άλλη αυτοί που τα θεωρούν ότι τα μέτρα είναι στοχευμένα και θα πρέπει να τηρηθούν, αφού έχουν ως γνώμονα την υγεία των παιδιών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι γονείς δεν θέλουν να υπάρξει στοχοποίηση των οποιωνδήποτε παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσηκωμός σχολείων, αντιδρά το ένα μετά το άλλο-Ποια ανακοίνωσαν ανυπακοή τη Δευτέρα

Η διχόνοια και ο αναβρασμός που παρατηρείται ανάμεσα στους γονείς, ενήργησε ως μοχλός πίεσης προς την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής, η οποία αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφασή της, για αποχή μίας ώρας, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που βγήκαν μπροστά και δήλωσαν ότι θα πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μάσκες και αρνητικό rapid test. Μάλιστα, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλούν όσους έχουν αντίθετη άποψη, να μην ενοχλήσουν τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο τους.

Από την άλλη πλευρά, οι Ενωμένοι Γονείς, αλλά και σύνδεσμοι γονέων μεμονωμένα, έχουν ανακοινώσει τα δικά τους μέτρα αντίδρασης. Σε διάφορα σχολεία γονείς καλούνται να μείνουν έξω από τις μονάδες και να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις, ενώ γύρω στις 10:00 το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το Υπουργείο Παιδείας, την οποία διοργανώνουν οι Ενωμένοι Γονείς. 

Ο υπουργός Παιδείας έχει ενημερωθεί για τις αντιδράσεις, που υπάρχουν από τους γονείς, αφού είχε συνάντηση με τη Συνομοσπονδία και τους έχει ενημερώσει ότι θα μεταφέρει όλες τις απόψεις και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πάντως, ο αναβρασμός παραμένει και δεν αποκλείεται, τις επόμενες ημέρες να υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στα μέτρα της Κυβέρνησης. Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, με το ισχύον ωράριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εν μέσω φωνών ξεκαθαρίζει ο Προδρόμου-«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά»

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ

Από σήμερα, Δευτέρα, τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης, που κατά πλειοψηφία αφορούν τους μαθητές Δημοτικού. Η χρήση μάσκας, για τα παιδιά από έξι ετών και άνω, σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και το σχολείο είναι υποχρεωτική, καθώς επίσης και η κατοχή SafePass για είσοδο στις σχολικές μονάδες και όχι μόνο. Οι προϋποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών. (Σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα)

Εξάλλου, οι μαθητές Δημοτικών θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα, όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές αναβάλλονται, ενώ οι φωτογραφίσεις πρέπει να είναι ατομικές.

Εκτός αυτού, από σήμερα ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω, ενώ σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με Rapid test μέσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα-SafePass για παιδιά 6+, κόκκινο σε ανεμβολίαστους

Δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Οι διαμαρτυρίες γονιών και το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, έχει επισκιάσει δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις, που προκαλούν τεράστια ανησυχία, αφού ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία της πανδημίας και να επαναφέρουν στο τραπέζι περιοριστικά μέτρα, που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τα Χριστούγεννα.

Η πρώτη είναι η πολύ μεταδοτική, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, μετάλλαξη Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η δεύτερη η νέα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, που συνοδεύτηκε από αύξηση των ροών ασθενών με covid στα νοσοκομεία, λόγω των θετικών περιστατικών που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Με αυτά τα δύο δυσμενή γεγονότα, σχετίζεται η έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Κυριακής του υπουργού Υγείας με αξιωματούχους του ΟΚΥπΥ και η απόφαση για έκτακτα μέτρα στα νοσοκομεία, προκειμένου να είναι έτοιμα για περαιτέρω αύξηση ασθενών. Ήδη έχει αρχίσει η μεταφορά ασθενών από τις ΜΕΘ και άλλους θαλάμους στα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα σταματήσουν και πάλι τα μη επείγοντα χειρουργεία, με την απόφαση να ρυθμίζεται με διάταγμα.

Επιπρόσθετα στις τρεις το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν για ενδεχόμενη λήψη έκτακτων μέτρων, λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον. Πριν ληφθούν αποφάσεις θα γίνει ανάλυση των διεθνών δεδομένων για το νέο στέλεχος,  των επιδημιολογικών δεικτών αλλά των νέων στοιχείων που θα δοθούν και από την Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας.

Οι πλείστοι επιστήμονες, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονται διστακτικοί ως προς την επιβολή νέων μέτρων, με δεδομένο ότι σήμερα τέθηκαν σε εφαρμογή τα υφιστάμενα, στα οποία όπως λένε πρέπει να δοθεί χρόνος, για φανεί εάν θα αποδώσουν.  Εάν πάντως αποφασιστούν νέα μέτρα, τότε αυτά θα οδηγηθούν ενώπιον του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου προς έγκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες