Κυριακή 16 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Δεκάδες οι αγνοούμενοι που βρίσκονται στα Βαρώσια-Ανάμεσα τους γυναικόπαιδα

Χαράλαμπος Παναγιώτου  05/11/2021 07:06
Δεκάδες οι αγνοούμενοι που βρίσκονται στα Βαρώσια-Ανάμεσα τους γυναικόπαιδα

Δεκάδες οι αγνοούμενοι που βρίσκονται στα Βαρώσια-Ανάμεσα τους γυναικόπαιδα

Χαράλαμπος Παναγιώτου  05/11/2021 07:06

Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, οι οποίοι βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, με τις πληροφορίες της πλευράς μας να κάνουν λόγο για αρκετούς χώρους ταφής, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί, αφού ο κατοχικός στρατός συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Το άνοιγμα των Βαρωσίων, βρίσκει την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους έτοιμη  να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή, για τον εντοπισμό πιθανόν οστών που βρίσκονται στο σημείο. Μιλώντας στον REPORTER, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ξεκαθάρισε πως δεν είναι δώδεκα, όπως είχε αναφερθεί σε δημοσιεύματα οι αγνοούμενοι, αλλά πολύ περισσότεροι. 

«Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, όσον αφορά στον αριθμό των αγνοουμένων που αναζητούμε στην περίκλειστη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Δεν είναι δώδεκα, αλλά δεκάδες οι αγνοούμενοι στους οποίους περιλαμβάνονται και πέντε μικρά παιδιά, γυναίκες, εθνοφρουροί αλλά και πολίτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα για ομαδικούς τάφους στα Βαρώσια-Τουλάχιστον 12 Ελληνοκύπριοι αγνοούνται

Κληθείς να απαντήσει για τον αριθμό των ομαδικών τάφων, που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες χώρους ταφής, οι οποίοι δεν έχουν ανασκαφεί λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης. «Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο δημοσίευμα της Τουρκοκύπριας δημοσιογράφου που έφερε στο φως της δημοσιότητας έναν νέο χώρο ταφής άγνωστο μέχρι πρότινος τον οποίο έχουν δημιουργήσει τα κατοχικά στρατεύματα». 

Σημειώνεται πως, προ ημερών, η δημοσιογράφος Sevgül Uludağ αποκάλυψε με άρθρο της, μία νέα περίπτωση ταφής αγνοουμένων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες που εξασφάλισε, δύο Ελληνοκύπριοι στρατιώτες φέρονται να έχουν ταφεί σε αυλή στην οδό Ευαγόρου, στις 16 Αυγούστου 1974, μετά από ένοπλη σύγκρουση με Τούρκους στρατιώτες.

Ο κ. Φωτίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι ταφής, άγνωστοι μέχρι τώρα, τους οποίους δημιούργησε ο τουρκικός στρατός από τις περισυλλογές των νεκρών. «Είναι γι' αυτό τον λόγο που πάγια θέση μας, ήταν και είναι η ανάγκη για άμεση μελέτη των αρχείων του τουρκικού στρατού, καθώς και η υπόδειξη από την κατοχική δύναμη των χώρων ταφής που δημιούργησε ο στρατός της από τις περισυλλογές των νεκρών όπως και η πρόσβαση χωρίς περιορισμούς σε αυθαίρετα καλούμενες στρατιωτικές ζώνες για σκοπούς εκταφών και ερευνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανασκαφές σε επτά τοποθεσίες για ανεύρεση οστών αγνοουμένων πραγματοποιεί η ΔΕΑ

Μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Προεδρίας, επανέλαβε για ακόμα μια φορά την ανάγκη εντοπισμού, καταγραφής προστασίας και ανασκαφής των χώρων ταφής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών των αγνοουμένων μας. 

«Οι δηλώσεις και οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και δεν χωρούν οποιασδήποτε παρερμηνείας, όπως ξεκάθαρες είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της κατοχικής δύναμης» τόνισε ο κ. Φωτίου. 

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τις υποθέσεις Χατζηπάυλου στις οποίες γίνεται αναφορά στο εν λόγω δημοσίευμα, ο κ. Φωτίου έχει ζητήσει γραπτώς την ανθρωπιστική συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών, για άμεση πραγματοποίηση εκταφής ως επιθυμία της οικογένειάς τους, καθώς οι υποθέσεις αυτές δεν είναι καταχωρημένες στον κατάλογο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού για τους αγνοούμενους ο Φωτίου

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας