Σάββατο 21 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ζήτησε πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού για τους αγνοούμενους ο Φωτίου

  26/09/2021 14:04
Ζήτησε πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού για τους αγνοούμενους ο Φωτίου

Ζήτησε πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού για τους αγνοούμενους ο Φωτίου

  26/09/2021 14:04

«Σαράντα επτά χρόνια μετά, η κατοχική δύναμη κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις μας να επιδείξει επιτέλους ανθρώπινο πρόσωπο και να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και καλή θέληση για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας», τόνισε, μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου στον χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, στην Αθήνα. 

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει ως προτεραιότητα στην τακτική της να αποκρύπτει τις ευθύνες της για τη βαρβαρότητα που επέδειξε εισβάλλοντας στην Κύπρο και τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος τόσων ανθρώπων ο τουρκικός στρατός. «Μπορεί η Τουρκία να προσπαθεί να ωραιοποιήσει το πρόσωπό της, αλλά θα πρέπει να κατανοήσει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της, πόσο μάλλον όταν αυτές καθορίζονται και οριοθετούνται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο από αποφάσεις διεθνών οργανισμών και θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε. 

Ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί αναγκαίο η Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσβαση  ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού και να προχωρήσει στην υπόδειξη των σημείων ομαδικών τάφων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων από τις περισυλλογές που έγιναν από πεδία των μαχών αλλά και τους χώρους στους οποίους επανατάφηκαν τα λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής από τον τουρκικό στρατό. Πρόσθεσε, δε ότι μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την αδιάλλακτη όσο και απάνθρωπη πολιτική της στο πρόβλημα των αγνοουμένων θα είναι δυνατό να προσβλέπουμε, μετά από μισό σχεδόν αιώνα, με αισιόδοξη προοπτική στον τερματισμό της αγωνίας και του πόνου των συγγενών που όλοι συμμεριζόμαστε και αισθανόμαστε.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι η Λευκωσία ανησυχεί και προβληματίζεται από τη δραματική μείωση του αριθμού των ταυτοποιήσεων των επιτυχών εκταφών που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα. Ο απολογισμός της όλης δράσης της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους καταδεικνύει την πραγματικότητα, είπε. «Από τις 1510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον κατάλογο περιπτώσεις  Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί και παραδοθεί στους οικείους τους για ταφή, τα οστά 722  συμπατριωτών μας.  Στις πλείστες δε περιπτώσεις, μόνο μεμονωμένα μικρά οστά. Ως αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κατάστασης εξακολουθούν να αγνοούνται 788  αδέλφια μας, μεταξύ των οποίων 47 από τους 77 Ελλαδίτες που είχαν αρχικά καταγραφεί.Μάλιστα, το 2021 πάει να κλείσει με το πιο χαμηλό ποσοστό ταυτοποιήσεων: Δεκαέξι μέχρι τώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου, 25 πέρσι, το 2020. Το δε ποσοστό ανασκαφών όπου εντοπίστηκαν λείψανα έχει καθηλωθεί στο 6%», υπογράμμισε. 

Παράλληλα, ο Επίτροπος Προεδρίας υπογράμμισε ότι η αρνητική στάση της Τουρκίας και το σύνολο των προβλημάτων που υπάρχουν ή αναφύονται σχετικά με τους αγνοούμενους, δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητά της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τον αγώνα  σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδος για τη διευκρίνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου. «Σε συνεργασία με την Ελλάδα παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για τερματισμό της κατοχής και κατάργηση του συμβόλου του διαχωρισμού που είναι χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο και διαπερνά τα σπλάχνα της μαρτυρικής μας γης. Αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας, αγωνιζόμαστε για να πνεύσει παντού ο άνεμος της ελευθερίας στον τόπο μας. Αγωνιζόμαστε για μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Μιας λύσης που να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο κ. Φωτίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας