Κυριακή 22 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Κτύπησε… τρις προειδοποίηση για έξαρση-Φόβοι για κύμα με επίκεντρο τα παιδιά

Νατάσα Χριστοφόρου  31/10/2021 06:55
Κτύπησε… τρις προειδοποίηση για έξαρση-Φόβοι για κύμα με επίκεντρο τα παιδιά

Κτύπησε… τρις προειδοποίηση για έξαρση-Φόβοι για κύμα με επίκεντρο τα παιδιά

Νατάσα Χριστοφόρου  31/10/2021 06:55

«Απέχει πολύ από το να τελειώσει η πανδημία», ανέφερε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας τα κράτη να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για εμβολιασμό και να ενισχύσουν τις φτωχότερες χώρες. Στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι είναι σαφώς βελτιωμένη η κατάσταση, τα καμπανάκια ηχούν πλέον από παντού, προειδοποιώντας για ενδεχόμενο νέο κύμα, που δεν αποκλείεται όπως και σε άλλες χώρες να έχουν επίκεντρο τα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι για εμβολιασμούς-Πόσο απέχει από τον στόχο η Κύπρος και η θέση στην ΕΕ

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων αλλά και του ποσοστού θετικότητας, το τελευταίο διάστημα είναι η πρώτη προειδοποίηση, για ενδεχόμενο νέο κύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς για την πανδημία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, σημειώθηκε αύξηση στην αθροιστική επίπτωση 14 ημερών σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες. Η Κύπρος, με 204,4 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, παραμένει στο κόκκινο στον χάρτη επικινδυνότητας του ECDC.

To δεύτερο καμπανάκι κινδύνου, έρχεται από την αύξηση της διασποράς του ιού σε παιδιά, τα πλείστα εκ των οποίων είναι μαθητές. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, είναι το ενδεχόμενο ένα πέμπτο πανδημικό κύμα να έχει ως επίκεντρο τα παιδιά, που δεν είναι εμβολιασμένα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, έχουν διπλασιάσει τις κλίνες covid για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Το χείριστο σενάριο είναι αυτό να συμπέσει με την κορύφωση της έξαρσης άλλων ιογενών ιώσεων, όπως ο ιός RSV και η γρίπη, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Σημειώνεται ότι από τις 1,815 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της COVID-19 την περίοδο 10-23 Οκτωβρίου, οι 500 αφορούν σε βρέφη, παιδιά και εφήβους 0-19 ετών (27,6%). Το θετικό είναι πως μόνο το 12.2% αυτών των περιστατικών, είναι σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η τρίτη εστία ανησυχίας, που εκπέμπει σήμα κινδύνου εδώ και αρκετές εβδομάδες, είναι η στασιμότητα στους εμβολιασμούς, τόσο για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος όσο και για τις τρίτες δόσεις, κάτι που “βγάζει” την Κύπρο εκτός στόχων ανοσίας (σ.σ πλήρης εμβολιασμός τουλάχιστον του 80% του πληθυσμου). Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας οι εμβολιασμοί σε όλο τον πληθυσμό με την πρώτη δόση είναι 68,3% και οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 66,2% (σ.σ σχεδόν 80% για τους άνω των 18 ετών).

Σ’ ότι αφορά στην χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των εξήντα και άλλες ομάδες του πληθυσμού, αυτή χορηγήθηκε  σε λίγο περισσότερα από 33,000 άτομα με τους δικαιούχους να ανέρχονται σε 194,673 άτομα. Έχει λάβει τρίτη δόση δηλαδή, λιγότερο από το 20% των δικαιούχων.

Ήδη πολλοί επιστήμονες, ανάμεσά τους και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, ζητούν άμεσες ενέργειες πριν το χειμώνα προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και να αποφευχθεί έξαρση αντίστοιχη του καλοκαιριού.

Επιπρόσθετα αρκετοί από αυτούς, ανάμεσά τους και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, Αν. Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Χρίστος Πέτρου, εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με τη μη επέκταση της χορήγησης δεύτερης δόσης, του μονοδοσικού εμβολίου της J&J σε όλους του πολίτες, αφού κλινικές μελέτες κατέδειξαν πως τα αντισώματα με το Jansen, πέφτουν μετά τους δύο μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, άναψε το πράσινο φως στην συνεδρία της Τετάρτης, για χορήγηση δεύτερης δόσης του J&J μεταξύ άλλων σε άτομα 60 ετών και άνω και ευπαθείς ομάδες.

Κι όλα αυτά την ώρα που έκανε την εμφάνισή της στην Κύπρο, η μετάλλαξη Δέλτα Plus που όπως όλα δείχνουν είναι πιο μεταδοτική, από την ήδη υπερμεταδοτική Δέλτα. Αν και ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ποια θα είναι η πορεία της κι εάν θα καταφέρει να επικρατήσει του στελέχους Δέλτα, γεγονός αποτελεί ότι εντοπίζεται τουλάχιστον στο 6% των νέων περιστατικών της νόσου στη Βρετανία, ενώ έχει ήδη βρεθεί στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Το θετικό είναι πως οι προκαταρκτικές μελέτες των επιστημόνων, δείχνουν ότι καλύπτεται από τα αδειοδοτημένα εμβόλια. 

Όλα αυτά πάντως, επιβεβαιώνουν πως είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος της πανδημίας και πως το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να αναλάβει δράση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την χαλάρωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και να επενδύσει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας