Όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα+ που ήρθε στην Κύπρο-Τι λένε οι ειδικοί

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων παγκόσμια συνεχίζει, να βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα Plus, που εντοπίστηκε σε δύο δείγματα και στην Κύπρο. Το νέο στέλεχος, γνωστό επιστημονικά ως AY.4.2, είναι παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο και πλέον είναι το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως.  

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η Δέλτα+ προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια ή μεγαλύτερη θνησιμότητα από την παραλλαγή Δέλτα ή ότι μπορεί να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια Covid-19.  Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική κι έτσι βοηθά τον ιό να εξαπλωθεί πιο εύκολα.

Δύο επιστήμονες, ο Jeffrey Barrett, του Ινστιτούτου Wellcome Sanger στο Cambridge και ο Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ανέφεραν ότι η Δέλτα Plus φαίνεται να είναι 10%-15% πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή Δέλτα.

Οι επιστήμονες διεθνώς, δεν μπορούν σε αυτό το στάδιο να εκτιμήσουν, κατά πόσον η Δέλτα Plus θα επικρατήσει της Δέλτα. Τα περισσότερα κρούσματα του νέου στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία και αποτελούν πάντως το 6% των νέων περιστατικών της COVID19. Εκτός από την Κύπρο και την Ελλάδα, η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η ινδική μετάλλαξη Δέλτα, ήταν 60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Άλφα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 που προκάλεσε στην Κύπρο δύο πανδημικά κύματα. Το Άλφα με τη σειρά του, ήταν το ίδιο 50% πιο μεταδοτικό, από τον αρχικό ιό που εξαπλώθηκε από την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφτασε και στην Κύπρο η μετάλλαξη Δέλτα plus-Eντοπίστηκε σε δύο δείγματα

«Σίγουρα μας ανησυχεί»

«Η οποιαδήποτε μετάλλαξη εμφανίζεται, ειδικά παραλλαγές της υπερμεταδοτικής Δέλτα, σίγουρα μας ανησυχεί», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης. Τονίζοντας πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, ο κ. Αρμεύτης ανέφερε ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στον εμβολιασμό μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.

«Ο στόχος μας πρέπει να είναι ξεκάθαρος, πως πρέπει να εμβολιάσουμε με δύο εμβόλια το άνω του 80% του συνολικού πληθυσμού, όχι μόνο των 18 και άνω. Στον συνολικό πληθυσμό είμαστε κάτω από το 70%».

Ο κ. Αρμεύτης, ανάφερε πως πρέπει να γίνει στοχευμένη καμπάνια, για να καλυφθούν οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες και τα ερωτήματα του κόσμου για τους εμβολιασμούς, διαφορετικά «θα είναι αυτή η μερίδα του πληθυσμού που θα κινδυνεύσει».

Ο πνευμονολόγος, έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου τείνει να γίνει ενδημικός ο ιός. «Η Πορτογαλλία έκανε μία έξυπνη καμπάνια και έπεισε τους πολίτες της. Διότι όταν ασχοληθείς με το θέμα και απαντήσεις στις ανησυχίες και τα ερωτήματα του κόσμου, μπορείς να αυξήσεις το ποσοστό εμβολιασμού».

Σημειώνεται ότι στην Πορτογαλλία σχεδόν το 100% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας. Το ποσοστό στις ηλικίες 25-49 ετών αγγίζει το 95% και στους ανηλίκους 12 -17 έχει ήδη φτάσει στο 88%. Το 89% του συνολικού πληθυσμού της χώρες είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο.

«Θα ήταν επιπολαιότητα να πούμε πως έχουμε τελειώσει με την πανδημία», υπέδειξε ο κ. Αρμεύτης τονίζοντας πως χώρες με ποσοστά εμβολιασμού όπως η Κύπρος, έχουν εξάρσεις. «Υπάρχουν περιοχές της Κύπρου», υπογράμμισε, «που μπορεί να έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 60%. Αυτές οι περιοχές σε περίπτωση έξαρσης, θα είναι πολύ ευάλωτες, όπως είναι και οι μαθητές στα δημοτικά σχολείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση