Τα βρήκαν για το νομοσχέδιο με τα ιατροσυμβούλια-Νομικό κώλυμα στην προώθησή του

Άσπρος καπνός βγήκε από τις διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εργασίας και των οργανώσεων των ασθενών, όσον αφορά το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τα ιατροσυμβούλια, με την συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί στην Επιτροπή Εργασίας, όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος. Οι βουλευτές της Επιτροπής πρέπει να συζητήσουν τα νομικά κωλύματα που προκύπτουν, αφού υπάρχει ανοικτή υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα μέλη της Επιτροπής, κατά τη συζήτηση που άρχισε στη νέα της σύνθεση, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εντόπισαν ότι δεν προηγήθηκε η διαβούλευση μεταξύ του αρμόδιου Υπουργείου και των οργανώσεων, με αποτέλεσμα να τους δοθεί ένα διάστημα δύο εβδομάδων να συζητήσουν και να επανέλθουν στην Βουλή με όσα συμφώνησαν.

«Επανήλθαν και μας διαβεβαίωσαν ότι έγινε η απαραίτητη διαβούλευση. Με εξαίρεση την ΚΥΣΟΑ, οι υπόλοιπες οργανώσεις ήταν ομόγνωμες και κατέληξαν. Έγιναν και κάποιες μικρές τροποποιήσεις από το ίδιο το Υπουργείο στη βάση την διαβούλευση που έγινε. Λεκτικές τροποποιήσεις που αλλάζουν την ουσία και ήταν σημαντικές. Ως Επιτροπή είπαμε ότι το πολιτικό σκέλος έχει καλυφθεί και την ερχόμενη Τρίτη θα συζητήσει η Επιτροπή, σε κλειστό επίπεδο πλέον, το νομικό κομμάτι», εξήγησε στον REPORTER ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας.

Οι δύο τροποποιήσεις που έχει προσθέσει η Κυβέρνηση, κάνουν λόγο για επαναξιολόγηση των ασθενών, σε διαφορετικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, η πρώτη τροποποίηση αναφέρει πως σε περίπτωση που ένας πολίτης καταγγελθεί από κάποιον άλλο, ότι πλέον δεν συντρέχουν οι ίδιοι ιατρικοί λόγοι, για τους οποίους λάμβανε βοήθημα, τότε θα πρέπει να καλεστεί σε επαναξιολόγηση. Η δεύτερη τροποποίηση δίνει το δικαίωμα, σε άτομο που έχει αξιολογηθεί από ιατροσυμβούλιο, να αιτηθεί επαναξιολόγηση, όταν υπάρχει επιδείνωση της υγείας του και χρειάζεται επιπρόσθετα επιδόματα.  

Ευχαριστημένη η ΟΠΑΚ

Παρά το γεγονός ότι η ΚΥΣΟΑ, όπως υπέδειξε ο κ. Χριστόφιας, δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις διαβουλεύσεις, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, παρουσιάζεται θετική, με τον πρόεδρό της, Δημήτρη Λαμπριανίδη, να αναφέρει στον REPORTER ότι είναι σωστή η τροποποίηση του νόμου.

«Πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα στα άτομα, αν επιδεινωθεί η κατάστασή τους, να μπορούν να ζητήσουν επαναξιολόγηση, για να γίνουν δικαιούχοι νέων παροχών. Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη, ένα άτομο που είχε αξιολογηθεί μία φορά, δεν μπορούσε να ζητήσει ξανά αξιολόγηση. Το απαγορεύει».

Ο κ. Λαμπριανίδης πρόσθεσε πως είναι δικαίωμα του καθενός να αντιδρά, όμως θεωρούν ότι οι αλλαγές που έχουν ενσωματωθεί είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, το οποίο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα άτομα με αναπηρία.

Νομικό κώλυμα λόγω αναπομπής του αρχικού νομοσχεδίου

Την ίδια ώρα, νομικό κώλυμα φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί, μετά την αναπομπή του αρχικού νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την απόρριψη της αναπομπής από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν κλείσει η Βουλή, για τις εκλογές την άνοιξη, ωστόσο η Βουλή απέρριψε αυτή την αναπομπή, στέλνοντας την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Για το λόγο αυτό, τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας έχουν ζητήσει την άποψη από το νομικό τμήμα της Βουλής, στο οποίο θα βασιστεί και η συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει ένα θέμα. Θα υπάρχει σύγκρουση, δεν θα υπάρχει; Σε περίπτωση που το Ανώτατο δικαιώσει τη Βουλή και όχι την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος υποχρεούται να το ανακοινώσει στην επίσημη εφημερίδα, άρα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος εκείνος που είναι στο Ανώτατο. Αν τεθεί σε εφαρμογή, δεν θα συγκρούεται με αυτό που βρίσκεται ενώπιον μας για να το ψηφίσουμε; Αν ψηφιστεί αυτό και είναι σε ισχύ και μετά έρθει το Ανώτατο και δικαιώσει την Βουλή, δεν θα έρχονται σε σύγκρουση, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το άλλο; Το συγκεκριμένο θέμα επείγει αυτή τη στιγμή. Πρέπει, όμως, να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ψηφίσουμε ένα νόμο που σε δύο-τρεις μήνες θα έρθει σε σύγκρουση με μία άλλη νομοθεσία, αν και εφόσον δικαιωθεί η Βουλή στο Ανώτατο. Όταν ξεκαθαρίσουμε το νομικό κώλυμα, θα μπορούμε να είμαστε σε θέση να πούμε αν θα το προωθήσουμε στη Βουλή για να ψηφιστεί ή αν θα κάνουμε κάτι άλλο. Όπως για παράδειγμα να περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου και μετά», υπέδειξε ο κ. Χριστόφιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία