Λάθη και κενά στην πρόταση Νόμου για τα ιατροσυμβούλια-Ανήσυχες οι οργανώσεις

Δεν είδαν με καλό μάτι, τελικά, το κείμενο της πρότασης νόμου που προωθήθηκε, όσον αφορά στα ιατροσυμβούλια και την επανεξέταση των ατόμων με αναπηρίες, οι διάφορες οργανώσεις, κάνοντας μάλιστα λόγο για άλλα συμφέροντα, πίσω από την καθυστέρηση που παρατηρείται. Την ίδια ώρα, κάποιες οργανώσεις τονίζουν ότι άτομα τους δεν λαμβάνουν επιδόματα, καθώς δεν θεωρείται σοβαρή η αναπηρία που έχουν.

Η πρόταση νόμου προνοούσε όπως το άτομο με αναπηρία, το οποίο έχει πιστοποιηθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης ή άτομο με εκ γενετής αναπηρία, να μην καλείται από την εν λόγω επιτροπή προς επαναξιολόγηση της αναπηρίας του. Περαιτέρω, θεσπιζόταν υποχρέωση για τα πρόσωπα που συγκροτούν την εν λόγω επιτροπή να δηλώνουν στο υπό αξιολόγηση άτομο την ταυτότητα και την ειδικότητα/επάγγελμά τους. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναπέμψει τον νόμο, με την Ολομέλεια της προηγούμενης βουλής να απορρίπτει αυτή την αναπομπή.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει τον νόμο που ψηφίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα τον εξετάσει κατά πόσο υπάρχουν οποιεσδήποτε αντισυνταγματικές πρόνοιες, μέσα στη νομοθεσία. Την αναφορά δεν την γνωρίζουμε», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΙΣΟΑ), Χρίστος Νικολαΐδης, κληθείς να σχολιάσει αν γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πρόταση νόμου.

Την ίδια ώρα, η ΚΙΣΟΑ εκφράζει την άποψη ότι πίσω από την καθυστέρηση που παρατηρείται, όσον αφορά την εν λόγω πρόταση νόμου, κρύβονται ξένα συμφέροντα, διαφορετικά από αυτά των ατόμων με αναπηρία.

«Ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με την διάθεση κονδυλίων ή με το γεγονός ότι το κράτος θέλει να έχει την ευχέρεια να επανεξετάζει και να επαναξιολογεί με τρόπο που να μπορεί να προχωρεί σε περικοπές, θεωρώντας, με βάση το σύστημα αξιολόγησης που ακολουθείται, ότι η αναπηρία είναι μία ασθένεια που μπορεί να βελτιωθεί ή μία μετεγχειρητική κατάσταση, που πρέπει να ακολουθείται η εξέλιξη της».

«Αυτό που είχαν ψηφίσει ήταν λανθασμένο»

Λανθασμένο χαρακτήρισε αυτό που ψηφίστηκε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, αφού όπως υπέδειξε, στερούσε το δικαίωμα από κάποιο άτομο, που η κατάσταση της αναπηρίας του χειροτέρευε, να ζητήσει επαναξιολόγηση.

«Θεωρώ ότι βιαστικά χειρίστηκαν το θέμα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι την ίδια στιγμή που δεν πρέπει να ταλαιπωρείται κάποιος με περιττές αξιολογήσεις, αφού αξιολογηθεί μία φορά, από το σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας, εντούτοις πρέπει να διαφυλάξουμε το δικαίωμα στο άτομο, αν η κατάστασή του χειροτερέψει, να μπορέσει να ζητήσει επαναξιολόγηση, για να μπορέσει να γίνει δικαιούχος παροχών και επιδομάτων».

Ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, εξέφρασε μία δυσαρέσκεια για τον τρόπο που έγινε η μελέτη των παραμέτρων, που αφορούσε την πρόταση νόμου, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ικανοποιητική.

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό να επενδύσουμε στο να εξυπηρετηθούν περισσότερες ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες, παρά να τρώμε τόσο χρόνο και πόρους για θέματα, τα οποία θα έπρεπε σε μία συζήτηση να έχουν λυθεί, αν όλοι έδειχναν την απαραίτητη κατανόηση για το θέμα».

«Τα άτομα με ΔΕΠΥ δεν λαμβάνουν επίδομα»

Την δυσαρκέσκειά της, για το γεγονός ότι τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα, επειδή δεν θεωρείται αναπηρία ή θεωρείται ήπια αναπηρία, εξέφρασε η πρόεδρος του Συνδέσμου Στήριξης για Άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με/χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) Κύπρου, Μαρίνα Γεωργίου.

Για το λόγο αυτό, τα άτομα με ΔΕΠΥ δεν περνάνε από ιατροσυμβούλια, κάτι που ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι είναι διάκριση. Μάλιστα έχουν στείλει επιστολή στην υπουργό Εργασίας, χωρίς να λάβουν κάποια απάντηση, ωστόσο η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, είχε κάνει παρέμβαση και το είχε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για διάκριση.

«Ήταν ξεκάθαρη η απάντηση της Επιτρόπου Προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, είναι διάκριση. Υπάρχει ακόμη μία τροποποίηση που νομίζω θα επιστρέψει πίσω, αλλά τώρα θα επιστρέψει επειδή είχαν τοποθετηθεί κάποια κόμματα, για να αλλάξει ο ορισμός της αναπηρίας, όπως είναι στο σχέδιο. Η αναπηρία, όπως είναι στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία, δεν μπορεί να κάνει διάκριση, αλλά εμάς για να εξεταστούν για το επίδομα υπάρχει διάκριση. Είναι μόνο για τα άτομα που έχουν σοβαρή μόνιμη αναπηρία ή μέτρια νοητική στέρηση».

«Δεν καλούπωσαν σωστά όλες τις αναπηρίες»

Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια, για τον τρόπο που παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου, εξέφρασε και η πρόεδρος της ομάδας «Γονείς Παιδιών με Ιδιαιτερότητες» και μητέρα δύο παιδιών με ιδιαιτερότητες, Στέλλα Μιχαήλ, η οποία σημείωσε πως παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση και κενά.

«Δεν είδαμε να μιλά για όλες τις αναπηρίες. Μίλησαν μόνο για το σύνδρομο down. Δεν καλούπωσαν όλες τις αναπηρίες. Κατονομάζουν μόνο το σύνδρομο down. Δεν γίνεται το παιδί το δικό μου, που έχει σοβαρή νοητική υστέρηση, να ταλαιπωρείται κάθε δύο χρόνια, ή με σοβαρή επιληψία και σπάνιο σύνδρομο εγκεφάλου να μου λέει κάθε δύο χρόνια να το παίρνω. Είναι πολύ ψυχοφθόρο όλο αυτό το πράγμα. Δεν μπορούν να μας λένε ότι μόνο τα παιδιά με σύνδρομο down δεν θα ξαναπεράσουν από ιατροσυμβούλια, αλλά το Ρωμαίος θα περάσει από σαράντα κύματα. Είναι απαράδεκτο αυτό το πράγμα».

Η κα. Μιχαήλ τόνισε πως πρέπει να αλλάξει αυτή η ψυχοφθόρα διαδικασία, για τα παιδιά που έχουν μόνιμη αναπηρία, αφού οι ψυχικές διαταραχές δεν μπορούν να γιατρευτούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Βουλή απέρριψε ομόφωνα την αναπομπή του Προέδρου σε νόμο που αφορά άτομα με αναπηρία

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών