Εντείνεται η αγωνία για τις νοσηλείες στις ΜΕΘ-«Σπάσαμε κάθε προηγούμενο ρεκόρ»

Άκρως ανησυχητική είναι πλέον η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου οι νοσηλείες έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Οι νοσηλείες στις ΜΕΘ αποτελούν τον λεγόμενο σκληρό δείκτη της πανδημίας, αφού αποτελούν το όριο του συστήματος υγείας, που εάν ξεπεραστεί τότε κινδυνεύει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι από τον σκληρό δείκτη της πανδημίας-Δύσκολες ώρες στις ΜΕΘ

Όπως ανακοινώθηκε χθες, 49 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 40 διασωληνωμένοι. Επιπρόσθετα άλλοι έξι ασθενείς που δεν πάσχουν από covid, νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σύνολο δηλαδή, με βάση τα χθεσινά στοιχεία, 55 ασθενείς, στις τρεις ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Όπως έχει αναφερθεί από τον ΟΚΥπΥ, μπορούν να αναπτυχθούν σε ΜΕΘ μέχρι 65 κλίνες. Γίνεται αντιληπτό, με βάση αυτά τα στοιχεία πως το σύστημα υγείας έχει φτάσει κοντά σε επικίνδυνα όρια.  

«Η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά, η πίεση που υπάρχει είναι στις ΜΕΘ. Έχουμε σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, αναφέροντας ότι σε αυτό το στάδιο είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και ότι οι προβλέψεις για τις νοσηλείες covid εκτός MΕΘ, είναι ότι θα σταθεροποιηθούν.

Ωστόσο, όπως είπε, στις ΜΕΘ η πίεση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με «κάποια σκαμπανευάσματα». Σημείωσε δε πως πιθανόν «να έχουμε περαιτέρω αύξηση και ελπίζουμε ότι οι εισαγωγές θα κυμανθούν στα πλαίσια που έχουμε υπολογίσει». Κληθείς να απαντήσει, ποια είναι αυτά τα πλαίσια, είπε πως οι υπολογισμοί κυμαίνονται από 50-55 ασθενείς σε ΜΕΘ. «Ελπίζουμε να μην φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, αλλά εάν φτάσουμε θα ανταποκριθούμε, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας».

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν υπερβούν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ τους 65 και εάν υπάχουν πρόνοιες για ανάπτυξη κι άλλων κλινών εντατικής ο κ. Χαριλάου απάντησε πως «δεν θα αφεθεί κανένας συνάνθρωπός μας, χωρίς την πρέπουσα ιατρική φροντίδα. Υπάρχει πλάνο όπου σε τέτοιου είδους περίπτωση θα διατεθούν περισσότεροι πόροι, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Εδώ είναι που θα χρειαστεί και η στήριξη του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε αρκετά περιστατικά να παραπεμφθούν κοντά τους».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το σχέδιο δράσης, έχει κατατεθεί και όλοι το γνωρίζουν. Έχουμε καθημερινή επαφή με το Υπουργείο Υγείας, που γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια για το τι κατάσταση επικρατεί και ποιες είναι οι δυνατότητες. Σε περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη να ζητήσουμε επιπρόσθετη βοήθεια, θα το πράξουμε άμεσα».

Σημειώνεται ότι από τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, έχουν παραπεμφθεί ήδη στον ιδιωτικό τομέα, το προηγούμενο διάστημα, πέραν των 20 ασθενών. Σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, έχουν παραπεμφθεί συνολικά πέραν των 120 ασθενών, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ