Ο Κύπριος μαθητής φαινόμενο που έφτιαξε σε χρόνο ρεκόρ video game και βραβεύτηκε

Μας έχει στοιχειώσει τόσο πολύ αυτό το «this is Cyprus»… Η διαφθορά και τα σκάνδαλα μοιάζουν να έχουν αποπροσανατολίσει, απομακρύνοντας τα βλέμματα από την Κύπρο της ελπίδας και της αριστείας. Κι όμως υπάρχει... Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας. Ο 17χρονος Κυριάκος Γιαλλουρίδης, μαθητής της δευτέρας τάξης του "Λυκείου Αραδίππου, Τάσος Μητσόπουλος", που συνεχίζει να πρωτοπορεί και να στηρίζει τα ταλέντα των μαθητών του.

Ο Κυριάκος, είναι ένας μαθητής φαινόμενο, με πολλά βραβεία σε παγκύπριους και πανελλήνιους διαγωνισμούς. Είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά, μίας οικογένειας προσφύγων από το Βαθύλακα και το Λευκόνοικο. Είναι άριστος μαθητής και έχει σε όλα τα μαθήματα 20, πλην ένα 19 στα Νέα Ελληνικά. Tο εντυπωσιακό σε αυτόν τον έφηβο, είναι πως η έφεσή του είναι σε πολλούς τομείς και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετους μεταξύ τους. Έχει βραβεία στα μαθηματικά, τη φυσική αλλά και τη ζωγραφική. Μιλά τρεις γλώσσες, μαθαίνει γλώσσες προγραμματισμού και λατρεύει την ιστορία.

Αυτό που μας οδήγησε στο σπίτι του στην Αραδίππου όμως, είναι ένα video game που δημιούργησε μόλις σε τρεις μέρες, για να προβάλει τον πολιτισμό της Κύπρου. Το παιχνίδι του, "Αναζήτηση Χαμένου Θησαυρού στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κύπρου", που αποτελεί μια  διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση, έλαβε πρώτο βραβείο στον 7ο πανελλήνιο διαγωνισμό “Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες”. Πρώτο βραβείο έλαβε στον ίδιο διαγωνισμό, στον οποίο υποβλήθηκαν 757 δημιουργίες και για ένας πίνακάς του για την τουρκική εισβολή.   

«O διαγωνισμός είχε ως στόχο να παρουσιάσουμε την ομογένεια σε πολλές μορφές μέσω σχεδίων, βίντεο και άλλων projects. Ο αρχικός στόχος του παιχνιδιού ήταν να δείξουμε τον πολιτισμό της Κύπρου», λέει ο Κυριάκος.

Το παιχνίδι, σχεδιάστηκε αρχικά από τον Κυριάκο μόνο σε αγγλική βερσιόν μέσω της πλατφόρμας Roblox, για τους σκοπούς του προγράμματος STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) του Erasmus, στο οποίο λάμβανε μέρος το σχολείο του.

«Θέλαμε να δείξουμε τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομία σε άλλες χώρες. Μιλούσαμε, λόγω της πανδημίας με τους μαθητές από τις άλλες χώρες, μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών. Μετά από πολλές σκέψεις και εισηγήσεις καταλήξαμε να κάνουμε ένα παιχνίδι μέσω του Roblox. Το παρουσιάσαμε στους εταίρους μας και ενθουσιάστηκαν.  Ήταν μαθητές από ακόμη 5 χώρες την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Ελλάδα, Κροατία και η Πολωνία».

Η ευφυία του σεμνού αυτού παιδιού φαίνεται και από τον τρόπο που έστησε το παιχνίδι. Αφότου έμαθε τη γλώσσα προγραμματισμού, ενώνοντας γεωμετρικά σχήματα, έφτιαξε αξιοθέατα της Κύπρου για τα οποία δίδονται ιστορικές λεπτομέρειες. Κι όλα αυτά σε μόλις τρεις ημέρες…

«Οι περισσότερες φιγούρες είχαν τα σχήματα τους έτοιμα και εγώ τις μετέτρεψα σε κάτι που αντιπροσωπεύει την Κύπρο. Τα αξιοθέατα τα έφτιαξα από το μηδέν. Το πρόγραμμα σου δίνει επιλογές βασικών σχημάτων. Σου δίνει τον κώνο, την πυραμίδα, τον κύβο ή μία σφαίρα. Από εκεί μπορείς να ενώσεις τα σχήματα, να τους αλλάξεις το μέγεθος και να τα κόψεις. Έτσι μπορείς να δημιουργήσεις οποιοδήποτε σχήμα, μπορείς να σκεφτείς. Για παράδειγμα οι Καμάρες που ήταν το πιο απλό, ήταν ένας πολύ λεπτός κύβος και έκοψα μία σφαίρα από μέσα και δημιουργήθηκε η καμάρα. Είναι ένας κώδικας προγραμματισμού. Στο σχολείο επέλεξα ως επιλεγόμενο μάθημα την πληροφορική και τις βάσεις τις είχα από εκεί. Όμως επειδή ήταν διαφορετική η γλώσσα προγραμματισμού, έπρεπε να την μάθω. Την έμαθα από βίντεο του Youtube.

Μόλις μπεις στο παιχνίδι, υπάρχει ένα βίντεο που σου λέει “Καλώς ήρθες στην Κύπρο”. Ο στόχος είναι να βγάλεις φωτογραφία από κάθε αξιοθέατο που βρίσκεται στη λίστα. Σε κάθε μνημείο έχει μία κάμερα, που μόλις την ακουμπήσεις σου βγάζει το όνομα του μνημείου, τη φωτογραφία του και πληροφορίες. Τα ανθρωπάκια επίσης έχουν ονόματα. Προσπάθησα να βάλω ονόματα που μόλις τα ακούς, λες Κύπρος. Εμένα ήρθαν μου τα ονόματα Γιώρκος και Πινού και οι συμμαθητές μου είπαν Μαρικκού, Γαννούλλα, Πανίκος, Λέλλος κ.λπ». 

 «Ο Κυριάκος είναι άριστος μαθητής και γλυκύτατο παιδί και όταν ασχοληθεί με κάτι θα το κάνει στην εντέλεια», λέει η καθηγήτριά του, φιλόλογος, Στεφανία Πάρπα, αναφέροντας πώς γεννήθηκε η ιδέα για το video game που εντυπωσίασε.  

«Μιλούσαμε τηλεφωνικώς για το τι θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε στο Erasmus. Τον ρώτησα εάν έχει κάποια ιδέα για να παρουσιάσουμε στους εταίρους, για να μην πηγαίναμε με ένα σταυρόλεξο, παζλ ή ένα κουίζ. Θέλαμε κάτι πρωτότυπο. Μου είπε καθώς κουβεντιάζαμε ότι υπάρχει μία πλατφόρμα το Roblox και ότι θα δοκίμαζε, να κάνει ένα video game. Την επομένη  είχε φτιάξει περισσότερο από το μισό παιχνίδι και σε τρεις ημέρες, το είχε τελειωμένο. Χρειάζονταν μόνο φιλολογικές διορθώσεις σε κάποια κείμενα. Οι συμμαθητές του ήταν κατενθουσιασμένοι και έμπαιναν συνέχεια να παίξουν. Έχει και ανθρωπάκια να σου μιλούν το παιχνίδι. Δεν είναι τίποτα τυχαίο. Κάθε πόλη έχει τα αξιοθέατά της. Για παράδειγμα εάν είσαι στο Κολόσσι και κινείσαι προς Πάφο, ένα ανθρωπάκι σου μιλά και σου προσφέρει κουμανταρία. Δίνει ιστορικές πληροφορίες, αλλά έφτιαξε και πιστή απόδοση των μνημείων. Είναι εντυπωσιακό που το έκανε με γεωμετρικά σχήματα».

Για να παίξει κάποιος πρέπει πρώτα να κατεβάσει την εφαρμογή του Roblox δωρεάν και να πατήσει σε αυτά το links:

Ελληνική έκδοση:

https://www.roblox.com/games

Αγγλική έκδοση:

https://www.roblox.com/games

Τα βραβεία

Ο Κυριάκος μετέτρεψε και στα Ελληνικά το παιχνίδι για τις ανάγκες του 7ου πανελλήνιου διαγωνισμού “Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες”. Πριν από λίγες ημέρες του ανακοινώθηκε ότι έλαβε το πρώτο βραβείο για το video game του, καθώς και το πρώτο βραβείο για έναν πίνακα που έστειλε.

«Χάρηκα πάρα πολύ. Το σκίτσο που έκανα, ήταν αφιερωμένο σε ένα ντοκιμαντέρ που έδειξε η ΕΡΤ με τη Μελίνα Μερκούρη. Είχε έρθει Κύπρο μετά την εισβολή και έκανε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε για πρώτη φορά, πριν από μερικά χρόνια. Μόλις το είδα, έκανα τον πίνακα. Δείχνει στο κέντρο τη Μελίνα Μερκούρη που παρηγορεί τους Κύπριους γύρω της που πενθούν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο ντοκιμαντέρ, είναι αυτά που έλεγαν τα παιδιά της εισβολής. Μιλούσαν στη Μερκούρη και της έλεγαν ότι θα πετάξουν μαύρους χαρταετούς. Τους ρώτησε γιατί και της είπαν ότι το έκαναν, για να πενθήσουν τους ανθρώπους που έχασαν. Οι μαύροι χαρταετοί, είναι το πρώτο πράγμα που φαίνεται στον πίνακα. Ο τίτλος είναι τα πρώτα λόγια που είπε η Μελίνα Μερκούρη στο ντοκιμαντέρ “Είμαι στην Κύπρο, είμαι στην Κύπρο όπου τα 18χρονα κορίτσια φοράνε μαύρα τσεμπέρια και τα παιδιά πετάνε μαύρους χαρταετούς”».

-Πώς σε ενέπνευσε ένα τέτοιο θέμα; Κάποιοι λένε ότι παιδιά στην ηλικία σου δεν συγκινούνται από την τουρκική εισβολή

«Από την παιδική μου ηλικία ακούω ιστορίες από τη γιαγιά μου, τη μάμα και τον παπά μου για το τι έγινε εκείνο τον καιρό. Είναι μέρος μου, δεν μπορώ να μην συγκινηθώ. Και πέρσι πήρα πρώτη θέση με πίνακα στον ίδιο διαγωνισμό, με την Κυπρέρνικα. Συγύριζα το δωμάτιό μου και είδα τα φυλλάδια από την τρίτη Γυμνασίου, όταν κάναμε για την ειρήνη και τον πόλεμο. Είχε και την Γκουέρνικα (πίνακας του Πικάσο για τον Ισπανικό εμφύλιο). Μόλις το είδα ήρθε η ιδέα, επειδή ο Πικασο το έκανε όταν η πόλη της Ισπανίας βομβαρδίστηκε. Το έκανα για τον πόλεμο στην Κύπρο».

-Ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο δυνατό σου σημείο;

Τα μαθηματικά, η φυσική, η ιστορία και οι τέχνες. Μου αρέσουν και οι γλώσσες. Μιλώ Αγγλικά και Γαλλικά. Νομίζω τα Αγγλικά μου είναι πιο καλά από τα Ελληνικά μου, ίσως επειδή ξεκίνησα να μαθαίνω από τη δευτέρα Δημοτικού. Επειδή είναι η λογική των μαθηματικών, νομίζω ότι αφομοιώνω εύκολα και τις γλώσσες προγραμματισμού.

Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει η κα. Πάρπα για να μοιραστεί μία εμπειρία που είχαν με τον Κυριάκο στο Erasmus. «Μας παρουσίασαν ένα βίντεο που πήγαινε αρκετή ώρα για την ιστορία της Πορτογαλίας. Μετά, χωρίς να το ξέρουμε μας έβαλαν όλους, καθηγητές και μαθητές, να λύσουμε ένα κουίζ. Ο Κυριάκος έλυσε απόλυτα σωστά όλες τις ερωτήσεις ξεπερνώντας όλους τους καθηγητές και τους μαθητές, από όλες τις χώρες. Το ίδιο έγινε και στο δεύτερο Erasmus στη Θεσσαλονίκη. Έκανε σε όλους πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση».

-Πόσες ώρες διαβάζεις την ημέρα; 

Διαβάζω για το σχολείο μία με δύο ώρες την ημέρα. Διαβάζω επίσης ηλεκτρονικά άρθρα και βλέπω εκπαιδευτικά βίντεο. Νομίζω αφομοιώνω εύκολα». Στις ελεύθερες μου ώρες ζωγραφίζω. Συνήθως παίρνω το μολύβι και ζωγραφίζω ότι μου έρθει στο μυαλό. Παίζω και βιολί.  Σταμάτησα πέρσι τα μαθήματα, λόγω των εξετάσεών μου. 

-Για άλλους μπορεί η επιλογή για το τι θα κάνουν στο μέλλον να είναι εύκολη. Για εσένα είναι;

Σκέφτομαι εδώ και πολλά χρόνια, τι θα ήθελα να κάνω. Το θέμα είναι ότι τα πράγματα που μου αρέσουν είναι τόσο ασύνδετα μεταξύ τους, που δεν υπάρχει σημείο που να τα ενώνει. Πρέπει να απορρίψω κάποιο. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι τέχνες, αλλά και η φυσική, τα μαθηματικά και η αστρονομία αλλά και η ιστορία και οι ξένες γλώσσες. Αυτά τα τρία δεν υπάρχει τρόπος να ενωθούν σε ένα. Θα το σκεφτώ... Θα ήθελα να ακολουθήσω αστρονομία, αλλά θα πρέπει να αφήσω πίσω όλα τα άλλα.

-Κάποιοι λένε ότι η Κύπρος είναι μικρή, για μεγάλα μυαλά. Εσύ βλέπεις τον εαυτό σου να μένει και να εργάζεται εδώ;

Εξαρτάται από ποιον τομέα θα ακολουθήσω. Θα μου άρεσε να αρχίσω Κύπρο και μετά να συνεχίσω στο εξωτερικό και όταν θα φτάσω σε κάποια ηλικία. να επιστρέψω.

Πώς βλέπεις τα πράγματα στην Κύπρο;

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο δεν ακούει ούτε τους μαθητές ούτε τους καθηγητές. Πρέπει να γίνουν πολλά στο χώρο της εκπαίδευσης και γενικά στην κοινωνία.

Τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα;

Πρέπει να γίνουμε μια χώρα που να δέχεται τον πολιτισμό των άλλων, αλλά και τη δική της ιστορία και να μην την κρύβει. Η κοινωνία πρέπει να είναι πιο ανοικτή, να δέχεται τους άλλους.

 

 

Ο Κυριάκος Γιαλλουρίδης, εκτός από τα βραβεία που αναφέρονται πιο πάνω, έλαβε φέτος χρυσό μετάλλιο στην παγκύπρια Ολυμπιάδα της Βιολογίας, βραβείο στην Ολυμπιάδα μαθηματικών και δεύτερη θέση στην Εθνική φάση του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού στατιστικής με τον Σταύρο Σταύρου και την Μαρία Μαυρίδη. 

Ο 17χρονος Κυριάκος, αποτελεί μέρος του πιο υγειούς κομματιού της χώρας μας. Της Κύπρου που μας κάνει υπερήφανους, και στην οποία πρέπει να επενδύσουμε, για να επανακτήσουμε την ελπίδα για το μέλλον.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα