Διασπορά σε όλη την Κύπρο, ψάχνουν τρόπους ανακοπής-Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι

Στο απόγειό της είναι η αγωνία για την εκτόξευση κρουσμάτων και την εκθετική διασπορά, που αφορά σε ολόκληρη την Κύπρο. Όλες πλέον οι επαρχίες είναι στο κόκκινο, ακόμα και στην Πάφο, στην οποία σημειώθηκε μεγάλη αύξηση περιστατικών τις τελευταίες δύο ημέρες. Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας θα συζητηθεί και σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται στις 9 το πρωί, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα. 

Η άνοδος στις νοσηλείες, που διπλασιάστηκαν σε δύο εβδομάδες, έχει κτυπήσει νέο καμπανάκι κινδύνου, με τον ΟΚΥπΥ να έχει έτοιμο πλάνο, για νέα ανάπτυξη κλινών και να διαθέσει και άλλους θαλάμους νοσοκομείων εάν χρειαστεί. Σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της πανδημίας τέσσερα νοσοκομεία (Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου και Μακάρειο) κι εάν χρειαστεί θα επιστρατευτούν και άλλα. Το κέντρο φιλοξενίας ασθενών στο Eden στην Τερσεφάνου εν τω μεταξύ σχεδόν έχει γεμίσει αφού βρίσκονται 90 άτομα, με πολλούς από αυτούς να είναι τουρίστες από τη Ρωσία. 

Ηχηρό σήμα κινδύνου εκπέμπει και η αύξηση του ποσοστού θετικότητας, που σχεδόν άγγιξε το 2% κάτι που αποδίδεται στην πολύ μεταδοτική ινδική μετάλλαξη Δέλτα από τη μία και στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών ανάμεσα σε νέους, από την άλλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανεβαίνουν δραματικά τα κρούσματα, ξεπέρασαν τα 800-Η ενημέρωση από Υπ. Υγείας

Αγώνας δρόμου για εμβολιασμούς

Πλέον γίνεται αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς, εν αναμονή και της εφαρμογής των κινήτρων και αντικινήτρων, τα πλείστα εκ των οποίων ξεκινούν στις 9 Ιουλίου. Η ανακοίνωση των αποφάσεων της Κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή, αύξησε τη ζήτηση, αλλά όχι ακόμη στον επιθυμητό βαθμό. Σημειώνεται ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα παρουσιάζει στασιμότητα το τελευταίο διάστημα, αφού κατά μέσο όρο διευθετούνταν περίπου 1,000 ραντεβού ημερησίως. Τη Δευτέρα τα ραντεβού άγγιξαν τις 4,000 ενώ αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον και κατά τη χθεσινή μέρα.

Πέραν από τα κίνητρα για εμβολιασμούς που ανακοινώθηκαν, αναζητούνται και άλλες παρεμβάσεις, προκειμένου να μπει φραγμός στην μεγάλη διασπορά. Κι αυτό σε μια προσπάθεια, για να αποφευχθούν τα περιοριστικά μέτρα, εν μέσω μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου, κάτι που ουδείς θέλει να σκέφτεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Στο κόκκινο ο συναγερμός... Μπορεί να έχουμε εκτόξευση στα χίλια κρούσματα»

Αυστηροποίηση των ελέγχων

Το επόμενο βήμα πάντως θα είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων, με επίκεντρο χώρους, οι οποίοι θεωρείται ότι συμβάλλουν στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Αυτοί είναι τα υποστατικά διασκέδασης, εργασιακοί χώροι υψηλού κινδύνου καθώς και δραστηριότητες όπως γάμοι, βαπτίσεις και εκδηλώσεις.

Η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων θα ξεκινήσει από την Παρασκευή και οι λεπτομέρειές της συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του υπουργού Υγείας και αξιωματούχων της Αστυνομίας. Οι εντατικοί έλεγχοι, που στόχο έχουν τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, θα αφορούν σε ολόκληρη την Κύπρο και δεν θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Το τελευταίο διάστημα πάντως έχουν αυξηθεί οι αλυσίδες μετάδοσης σε χώρους διασκέδασης, πάρτι, εργασιακά και οικογενειακά περιβάλλοντα.

Σκέψεις για κουπόνια σε εμβολιαστικά κέντρα

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του Μιχάλη Χατζηπαντέλα με ιδιωτικούς οργανισμούς, που καλούνται να συμβάλουν στην εξεύρεση κινήτρων για την ενθάρρυνση των νέων ηλικίας 18-30 ετών, για να εμβολιαστούν.

Ήδη κάποιοι οργανισμοί, ανάμεσά τους τράπεζα, αεροπορική εταιρεία και κάποιες εταιρείες, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Ο στόχος είναι οι εν λόγω οργανισμοί, να ετοιμάσουν ελκυστικά πακέτα για κάποια προϊόντα τους, με στόχευση τις συγκεκριμένες ηλικίες. Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, υπάρχουν σκέψεις για χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών σε νέους σε εμβολιαστικά κέντρα.  

Ο υφυπουργός Τουρισμού από την πλευρά του θα αναφερθεί στις ενέργειες που έγιναν για προσέλκυση ενδιαφέροντος από ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα λάβουν μέρος στο Πρόγραμμα επιδότησης διακοπών.

Υπενθυμίζεται πως η μέγιστη τιμή διαμονής θα είναι τα 80 ευρώ ανά ημέρα για δίκλινο δωμάτιο, με πρόγευμα και ελάχιστη παραμονή τα 3 βράδια. Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα καλύψει το 35% του κόστους διαμονής. Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και έχουν αναρρώσει από το ιό μέχρι και 180 μέρες πριν την παραμονή τους στο κατάλυμα.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, τα σχετικά αποδεικτικά κατά την άφιξη του, στο κατάλυμα της επιλογής τους. Από την υποχρέωση προσκόμισης εξαιρούνται τα άτομα κάτω των 16 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα