Ραγδαία επιδείνωση, εντείνεται η ανησυχία-Έρχονται νέα μπόνους σε εμβολιασμένους

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο εντείνεται η ανησυχία για την εκτόξευση κρουσμάτων, που έφερε πιο νωρίς από ότι υπολογιζόταν, τη χώρα αντιμέτωπη με το τέταρτο πανδημικό κύμα, καταγράφοντας μάλιστα από τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα της Ευρώπης. Πέραν από το γεγονός ότι η νέα έξαρση απειλεί να τινάξει στον αέρα και αυτήν την τουριστική περίοδο, αυτό που προκαλεί τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο είναι ότι πλέον η διασπορά αφορά σε ολόκληρη την Κύπρο.  

Η επιδείνωση, είναι τόσο ραγδαία που σε δύο μόλις εβδομάδες εντεκαπλασιάστηκαν τα περιστατικά (σ.σ στις 21 Ιουνίου καταγράφηκαν 67 κρούσματα και χθες, 5 Ιουλίου, 787). Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο είναι το νέο κύμα ασθενών στα νοσοκομεία, που άρχισαν να δέχονται τις πρώτες πιέσεις της έξαρσης. Τις τελευταίες 14 ημέρες οι ασθενείς με covid-19 διπλασιάστηκαν στα νοσοκομεία, με την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι ευτυχώς σταθερή. 

Χθες το βράδυ νοσηλεύονταν σε τέσσερα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ 88 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 23 να χαρακτηρίζεται ως σοβαρή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα έκρηξη κρουσμάτων, πλησίασαν τα 800-Ένας νέος θάνατος

Οι ελπίδες στα κίνητρα για εμβολιασμούς 

Οι ελπίδες πλέον εναποτίθενται στους εντατικούς ελέγχους και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, που εκτιμάται πως θα δώσουν ώθηση στον εμβολιασμό, με τα πλείστα να τίθενται σε εφαρμογή τη Δευτέρα 9 Ιουλίου.

Ο κλοιός έχει σφίξει για τους μη εμβολιασμένους, μετά την επέκταση του μέτρου του SafePass και σε εξωτερικούς χώρους από τις 9 Ιουλίου, καθώς και το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις, ζητούν από τους εργαζόμενους αρνητικό τεστ κάθε 72 ώρες.  

Από σήμερα εν τω μεταξύ τίθεται σε ισχύ και η απόφαση για παραχώρηση ειδικής άδειας κατά τις ημέρες του εμβολιασμού τους, στους εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η ίδια ρύθμιση θα ισχύει και για τις περιπτώσεις εργαζόμενων γονέων που θα μεταφέρουν τα ανήλικα παιδιά τους για να εμβολιαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα για την παραχώρηση άδειας στους εργαζόμενους για εμβολιασμό

Ο επόμενος στόχος, μετά τον εμβολιασμό του 65% του ενήλικου πληθυσμού τουλάχιστον με τη μία δόση, είναι η θωράκιση του 80% μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Χθες πάντως παρατηρήθηκε αύξηση στη ζήτηση για εμβολιασμούς, κάτι που αποδίδεται στις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν (σ.σ μέχρι τις 12:00 διευθετήθηκαν δύο χιλιάδες ραντεβού). 

Νέα μπόνους με στόχευση τους νέους

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, εξάλλου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του νέου υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με ιδιωτικούς οργανισμούς, που καλούνται να συμβάλουν στην εξεύρεση κινήτρων για την ενθάρρυνση των νέων ηλικίας 18-30 ετών για να εμβολιαστούν.

Ήδη κάποιοι οργανισμοί, ανάμεσά τους μία τράπεζα και μία αεροπορική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Ο στόχος είναι οι εν λόγω οργανισμοί, να ετοιμάσουν ελκυστικά πακέτα για κάποια προϊόντα τους με στόχευση τις συγκεκριμένες ηλικίες.

Διαμονή μέχρι 80 ευρώ

Χθες ανακοινώθηκαν και οι πρώτες λεπτομέρειες από το πρόγραμμα επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου.

Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, έχουν κληθεί να δηλώσουν συμμετοχή, στο πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι η μέγιστη τιμή διαμονής θα είναι τα 80 ευρώ ανά ημέρα για δίκλινο δωμάτιο, με πρόγευμα και ελάχιστη παραμονή τα 3 βράδια. Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα καλύψει το 35% του κόστους διαμονής. Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και έχουν αναρρώσει από το ιό μέχρι και 180 μέρες πριν την παραμονή τους στο κατάλυμα.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, τα σχετικά αποδεικτικά κατά την άφιξη του, στο κατάλυμα της επιλογής τους. Από την υποχρέωση προσκόμισης εξαιρούνται τα άτομα κάτω των 16 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Έτσι θα γίνει η επιχορήγηση διακοπών σε εμβολιασμένους-Διαμονές σε ξενοδοχεία και καταλύματα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα αντικίνητρα της Κυβέρνησης, με τις περισσότερες να επικεντρώνονται στην απόφαση για τερματισμό του προγράμματος των δωρεάν τεστ αντιγόνου στον ευρύ πληθυσμό από την 1η Αυγούστου, αφού θεωρείται ως έμμεσος εκβιασμός για εμβολιασμό.  

Οι πιο μεγάλες αντιδράσεις προέρχονται από τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης, που συνήλθαν χθες με πρόθεση την ανακοίνωση μέτρων αντίδρασης, αφού θεωρούνται ότι θυματοποιούνται. Λόγω της φονικής πυρκαγιάς, όπως ανέφερε στον REPORTER ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης αποφασίστηκε τελικά όπως μη προχωρήσουν σε μέτρα. Αντ΄ αυτού θα ζητηθεί συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας, στον οποίο θα μεταφέρουν αιτήματα και προτάσεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού