Βάπτισμα του πυρός με κρίσιμες αποφάσεις για την πανδημία-Απόψε οι ανακοινώσεις

Στη σκιά της ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας, που έχει τοποθετήσει ξανά την Κύπρο στο κόκκινο στο χάρτη επικινδυνότητας του ECDC, συνέρχεται από τις 7 το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, για να εγκρίνει μέτρα αναχαίτισης της έξαρσης, που περιλαμβάνουν κίνητρα για τους εμβολιασμούς. Το βάρος πέφτει στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος θα παρουσιάσει τις εισηγήσεις του Υπουργείου Υγείας, που δεν θα περιλαμβάνουν κλείσιμο επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ζύγι τα κίνητρα για εμβολιασμούς-Ποια κλείδωσαν και ποια είναι υπό συζήτηση

Με το στόχο της εμβολιαστικής κάλυψης του 65% του ενήλικου πληθυσμού τουλάχιστον με την πρώτη δόση μέχρι τέλος Ιουνίου, να έχει επιτευχθεί ο πήχης μπαίνει ακόμη πιο ψηλά, αφού η ινδική μετάλλαξη έχει ανεβάσει τις εκτιμήσεις για την επίτευξη του, πολυπόθητου, τείχους ανοσίας. Πλέον όλες οι ενέργειες θα επικεντρωθούν στον εμβολιασμό ποσοστού που θα ξεπερνά το 80% του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα αύξηση κρουσμάτων, ξεπέρασαν τα 450-Όλες οι λεπτομέρειες του Υπ. Υγείας

Οι τρεις εισηγήσεις που κλείδωσαν

Ενώπιον του Υπουργικού παρουσιάζονται αρκετές εισηγήσεις για κίνητρα σε εμβολιασμένους, αλλά και κάποιες που αποτελούν αντικίνητρα, με τον τελευταίο λόγο να ανήκει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που θέλει να ακούσει και μετά τοποθετηθεί. Τρεις από τις προτάσεις, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν κλειδώσει χωρίς να αποκλείεται να «εμβολιαστούν» και με σειρά άλλων. 

Η πρώτη είναι η παροχή κινήτρων σε επιχειρηματίες για δημιουργία covid free χώρων, πρόσβαση στους οποίους θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι. Η πρόθεση είναι να δοθεί η δυνατότητα αύξησης της πληρότητας σε υποστατικά και χώρους όπως γήπεδα, κινηματογράφους και θέατρα. 

Η δεύτερη είναι η πρόταση του τέως υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου για επαναφορά του SafePass και σε εξωτερικούς χώρους, ως ένα μέτρο που θα ενισχύσει τους εμβολιασμούς και θα προσφέρει ασφάλεια κατά την κοινωνικοποίηση.

Η τρίτη είναι η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας στους στρατιώτες, που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε θα το πράξουν το επόμενο διάστημα. Οι νεοσύλλεκτοι καθώς και οι κληρωτοί στρατιώτες, θα μπορούν να λάβουν την τιμητική άδεια μέχρι τις 31 Αυγούστου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο λόγος που άρχισαν οι εμβολιασμοί εφήβων στην Κύπρο και η πρακτική άλλων χωρών

Τα ανοικτά ζητήματα

Στο τραπέζι, πάντως θα βρεθούν και άλλες προτάσεις για έμμεσα και άμεσα «δώρα» σε εμβολιασμένους. Ανάμεσά τους, είναι οι φθηνότερες διακοπές σε κάποια ξενοδοχεία και χαλαρώσεις στη διακίνηση. Σκέψεις γίνονται και για παροχή κινήτρων για τη δημιουργία covid free ξενοδοχείων, πρόσβαση στα οποία θα έχουν μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Στο τραπέζι θα τεθεί και η εισήγηση οργανώσεων φορέων του επιχειρείν, που ζητούν να μπουν αυστηροί περιορισμοί σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους όπως η υποχρεωτική διενέργεια τεστ κάθε 72 ώρες.

Θέμα χρηματικής επιβράβευσης, ένα παράδειγμα που ακολούθησε η Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης. 

Σ’ ότι αφορά στις σκέψεις για κατάργηση του προγράμματος των δωρεάν rapid test στον ευρύ πληθυσμό, αναμένεται να παραπεμφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η πρόθεση πάντως, είναι το πρόγραμμα να καταργηθεί, αφού στοιχίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ημερησίως στο κράτος και το κόστος για τα τεστ θα κληθούν να επωμιστούν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, αλλά και όσοι θα διακινηθούν σε χώρους όπου χρειάζεται SafePass.   

Σημειώνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη ιδιωτική πρωτοβουλία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια επιβράβευσης όσων εμβολιάστηκαν και ιδιωτικές επιχειρήσεις.​​​​​​

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας