Στο ζύγι τα κίνητρα για εμβολιασμούς-Ποια κλείδωσαν και ποια είναι υπό συζήτηση

Υπό το βάρος της ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας και με το ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τέταρτο, παρατεταμένο πανδημικό κύμα μέσα στο καλοκαίρι να είναι, πλέον, πέραν από ορατό, το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται στις 7 το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, να λάβει αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα αύξηση κρουσμάτων, ξεπέρασαν τα 450-Όλες οι λεπτομέρειες του Υπ. Υγείας

Η εκτόξευση κρουσμάτων, που επταπλασιάστηκαν σε μόλις δέκα ημέρες, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία. Κι αυτό επειδή εάν δεν ανακοπεί και μάλιστα άμεσα, η ορμή της διασποράς, που εκτιμάται πως οφείλεται και στη μετάλλαξη Δέλτα, από τη μία θα αυξηθούν οι νοσηλείες και από την άλλη, δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία.

Σε αυτό το στάδιο, όλες οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο να δοθεί γρήγορη ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με στόχευση τους νέους, προκειμένου να ανέβει αισθητά το ποσοστό και να κτιστεί τείχος ανοσίας. Ο νέος στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη του 80% του πληθυσμού. 

Ενώπιον του Υπουργικού θα παρουσιαστούν όλες οι εισηγήσεις για κίνητρα σε εμβολιασμένους τρεις από τις οποίες φαίνεται πως έχουν κλειδώσει.

Η πρώτη είναι η παροχή κινήτρων σε επιχειρηματίες για δημιουργία covid free χώρων, πρόσβαση στους οποίους θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι. Η πρόθεση είναι να δοθεί η δυνατότητα αύξησης της πληρότητας σε υποστατικά και χώρους όπως γήπεδα, κινηματογράφους και θέατρα. 

Η δεύτερη είναι η πρόταση του τέως υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου για επαναφορά του SafePass και σε εξωτερικούς χώρους, ως ένα μέτρο που θα ενισχύσει τους εμβολιασμούς και θα προσφέρει ασφάλεια κατά την κοινωνικοποίηση.

Η τρίτη είναι η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για παραχώρηση τιμητικής άδειας στους στρατιώτες, που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε θα το πράξουν το επόμενο διάστημα. Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης, θα ανακοινωθούν αύριο ωστόσο, είναι ένα κίνητρο που εκτιμάται πως θα ωθήσει νέους σε εμβολιασμούς, αφού εκεί είναι η στόχευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο λόγος που άρχισαν οι εμβολιασμοί εφήβων στην Κύπρο και η πρακτική άλλων χωρών

Τα υπό συζήτηση κίνητρα

Στο τραπέζι, ωστόσο, θα βρεθούν και άλλες εισηγήσεις με αυτήν που αφορά στην κατάργηση του προγράμματος των δωρεάν rapid test στον ευρύ πληθυσμό, να παραπέμπεται σε μεταγενέστερο στάδιο. Η πρόθεση πάντως, είναι το πρόγραμμα να καταργηθεί, αφού στοιχίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ημερησίως στο κράτος και το κόστος για τα τεστ θα κληθούν να επωμιστούν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, αλλά και όσοι θα διακινηθούν σε χώρους όπου χρειάζεται SafePass.   

Υπό συζήτηση βρίσκονται και κάποια «δώρα» υπό τη μορφή μπόνους για εμβολιασμένους, που αφορούν σε φθηνότερες διακοπές σε κάποια ξενοδοχεία. Σκέψεις γίνονται και για παροχή κινήτρων για τη δημιουργία covid free ξενοδοχείων, πρόσβαση στα οποία θα έχουν άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Επιπρόσθετα βρίσκεται σε εξέλιξη ιδιωτική πρωτοβουλία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια επιβράβευσης όσων εμβολιάστηκαν και ιδιωτικές επιχειρήσεις.​​​​​​

Στο τραπέζι θα τεθεί και η εισήγηση φορέων του επιχειρείν, που ζητούν να μπουν αυστηροί περιορισμοί σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους όπως η υποχρεωτική διενέργεια τεστ κάθε 72 ώρες.

Πάντως η Κυβέρνηση, υπό το φόβο σφοδρών αντιδράσεων, έχει αποκλείσει την παροχή χρηματικής αμοιβής (το παράδειγμα της Ελλάδας), προς τους νέους που θα εμβολιαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χώροι μόνο για εμβολιασμένους και επέκταση του SafePass-Ψάχνουν το αντίδοτο

Πιάσαμε τον πρώτο στόχο

Το θετικό είναι ότι η χώρα μας έπιασε τον πρώτο μεγάλο εμβολιαστικό στόχο, που ήταν ο εμβολιασμός τουλάχιστον με την πρώτη δόση του 65% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όπως ανακοινώθηκε χθες, ποσοστό 64,6% έλαβε την πρώτη δόση με τους πλήρως εμβολιασμένους να ξεπερνούν το 50%.

Ανά επαρχία, έως τις 30 Ιουνίου, την πρωτιά εξακολουθεί να έχει η Πάφος με 73,8% και ακολουθούν οι επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 65,9% και 65,5% αντίστοιχα. Στην επαρχία Λεμεσού έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση το 62% και στην Επαρχία Λάρνακας το 60,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπιασε το στόχο του 65% σε εμβολιασμούς η Κύπρος-Η κάλυψη ανά ηλικία και επαρχία

Δειτε Επισης

Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ