Χώροι μόνο για εμβολιασμένους και επέκταση του SafePass-Ψάχνουν το αντίδοτο

To αντίδοτο στη νέα έξαρση της covid-19, πριν βρεθεί η χώρα μπροστά στο τέταρτο πανδημικό κύμα και να χρειαστούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, θέλει να βρει μέσω του σχεδίου κινήτρων για ώθηση στους εμβολιασμούς, η Κυβέρνηση. Η επέλαση της, πολύ μεταδοτικής, ινδικής μετάλλαξης Δέλτα, έχει αλλάξει τα σχέδια όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να ανέβει αισθητά το ποσοστό εμβολιασμών, προκειμένου να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που άρχισε να καταρτίζεται από την Κυβέρνηση λίστα κινήτρων για τους εμβολιασμούς, που παρουσιάζουν στασιμότητα το τελευταίο διάστημα. Πάντως ο στόχος που είχε τεθεί για εμβολιασμό τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου του 65% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, έχει επιτευχθεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν κίνητρα για εμβόλια-Δημιουργία covid free χώρων και τιμητική άδεια

Χώροι μόνο για εμβολιασμένους

Αν και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν ενώπιον του νέου Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα της Παρασκευής, κάποιες από τις εισηγήσεις για κίνητρα και αντικίνητρα για μη εμβολιασμένους, που συζητήθηκαν χθες ενώπιον της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, φαίνεται να έχουν κλειδώσει.

Η πρώτη είναι η παροχή κινήτρων σε επιχειρηματίες για δημιουργία χώρων, μόνο για εμβολιασμένους. Θα δοθεί η δυνατότητα αύξησης της πληρότητας σε υποστατικά και χώρους όπως γήπεδα, κινηματογράφοι και θέατρα, με την προϋπόθεση ότι τα όλα τα άτομα που θα προσέρχονται σε αυτούς να είναι εμβολιασμένα. Αυτό θα δώσει το δικαίωμα σε μία επιχείρηση να έχει, εάν το επιθυμεί, μεγαλύτερη πληρότητα που θα φτάνει μέχρι και το 100%.  

Εάν οι επιχειρηματίες επιλέξουν ο χώρος τους να είναι covid free, τότε θα λειτουργούν με πιο χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να δέχεται ανεμβολίαστους πολίτες, τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κλείδωσε το SafePass σε εξωτερικούς χώρους

Ένα άλλο μέτρο που έχει κλειδώσει και εκτιμάται πως μπορεί να βοηθήσει, είναι η εισήγηση του απερχόμενου υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου για επαναφορά του SafePass και σε εξωτερικούς χώρους, ως ένα κίνητρο που θα ενισχύσει τους εμβολιασμούς και θα προσφέρει ασφάλεια κατά την κοινωνικοποίηση.

Όπως όλα δείχνουν, θα «περάσει» και η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για παραχώρηση τιμητικής άδειας στους στρατιώτες, που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε θα το πράξουν το επόμενο διάστημα. Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης, βρίσκονται υπό επεξεργασία, ωστόσο είναι ένα κίνητρο που εκτιμάται πως θα ωθήσει νέους σε εμβολιασμούς, αφού εκεί είναι η στόχευση.

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν και άλλες εισηγήσεις από εργοδοτικές οργανώσεις, όπως η απαγόρευση ανεμβολίαστων εργαζομένων να δουλεύουν με φυσική παρουσία, αλλά και η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορούν ωθούν τους εργοδοτούμενους σε εμβολιασμούς. Όλες αυτές οι εισηγήσεις μαζί με άλλες που έχουν σχέση με παροχή επιπρόσθετων χαλαρώσεων σε εμβολιασμένους είναι υπό συζήτηση.

Τα πλείστα μέλη της διυπουργικής επιτροπής, αφότου εξέτασαν τα κίνητρα άλλων χωρών κάποιες από τις οποίες, μάλιστα, κληρώνουν μέχρι και σπίτια ή αυτοκίνητα σε εμβολιασμένους, απέρριψαν αυτού του είδους τις προτάσεις, εκτιμώντας πως θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις. Εκτός συζήτησης είναι και η παροχή χρηματικού ποσού σε νέους εάν εμβολιαστούν, όπως έκανε η Ελλάδα. 

Εν τω μεταξύ, η εκτόξευση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, διατηρεί στο τραπέζι της συζήτησης την ενδεχόμενη επιπρόσθετη λήψη μέτρων σε υποστατικά υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι χώροι διασκέδασης, όπου εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα αρκετές αλυσίδες μετάδοσης. Όπως έχει ξεκαθαριστεί, σε όλους τους τόνους, δεν υπάρχει πρόθεση για κλείσιμο επιχειρήσεων, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει αυστηροποίηση πρωτοκόλλων και εντατικοποίηση των ελέγχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών