Οι εισηγήσεις για τον... μποναμά σε εμβολιασμένους-Άδειες σε εργαζόμενους

Χαράζουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας, έξι υπουργοί που θα καταθέσουν εισηγήσεις για δώρα στους εμβολιασμένους και αντικίνητρα στους ανεμβολίαστους, σε μία προσπάθεια να δοθεί νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παράλληλα θα συζητηθούν παρεμβάσεις, που δεν θα περιλαμβάνουν κλείσιμο επιχειρήσεων, προκειμένου να επιχειρηθεί να μπει φραγμός στην ευρεία διασπορά σε χώρους που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου.

Τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής, που απαρτίζεται από τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας, Εμπορίου, Μεταφορών, Οικονομικών και Άμυνας, στην παρουσία και του Μιχάλη Χατζηπαντέλα θα συνέλθουν το μεσημέρι της Τετάρτης, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις με κίνητρα και αντικίνητρα για τους εμβολιασμούς. Ο στόχος είναι να καταρτιστεί μία λίστα, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή το απόγευμα ενώπιον του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις.

Οι προτάσεις θα κινηθούν στη λογική του μαστιγίου και του καρότου, ωστόσο η πρόθεση είναι να μην περιλαμβάνουν χρηματικά  κίνητρα, όπως το παράδειγμα της Ελλάδας, υπό το φόβο αντιδράσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει φρένο στη συζήτηση για το βραχιολάκι στους ανεμβολίαστους η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι μεταξύ άλλων και οι εξής εισηγήσεις:

  • Κατάργηση του προγράμματος δωρεάν rapid test, με τους εργαζόμενους καθώς και όσους πρέπει να μεταβούν σε χώρους όπου χρειάζεται η προσκόμιση SafePass να επωμίζονται το κόστος. Πάντως με αυτή την πρόταση εκφράζουν διαφωνία αρκετοί επιστήμονες, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά αυτή την περίοδο που η αύξηση των περιστατικών της covid-19 είναι εκθετική.
  • Επιστροφή του μέτρου της προσκόμισης SafePass, σε εξωτερικούς χώρους, όπου παρουσιάζεται συγχρωτισμός όπως καφετέριες, μπαρ και κλαμπ. Πρόκειται για μία πρόταση του απερχόμενου υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου.
  • Χαλαρώσεις στους εμβολιασμένους, όπως η αφαίρεση μάσκας.
  • Τιμητική άδεια στους στρατιώτες που θα εμβολιαστούν. Συζητείται ακόμη η παροχή περισσότερων εξόδων στους εθνοφρουρούς που θα βάλουν εμβόλιο, με την προϋπόθεση για τους υπόλοιπους να είναι η διενέργεια τεστ με τη μέθοδο PCR.
  • Άδεια bonus σε εργαζόμενους που έχουν εμβολιαστεί.

Υπό συζήτηση βρίσκονται ωστόσο και πιο ακραία μέτρα, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της εισόδου για μη εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους αλλά και στην εργασία τους και η διενέργεια τεστ κορωνοϊού κάθε 72 ώρες για τους εργαζόμενους.  

Στόχευση στους νέους

Αυτό που «καίει» τώρα την Κυβέρνηση πάντως, είναι η εξεύρεση τρόπων για εμβολιασμό νέων, που έχουν την πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα και ανάμεσά τους είναι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων περιστατικών κορωνοϊού. Είναι γι’ αυτό το λόγο που άναψε το πράσινο  για εμβολιασμούς εφήβων 16 και 17 ετών με εμβόλια mRNA.

Η Πύλη Εμβολιασμού για διευθέτηση ραντεβού για τα άτομα άνω των 16 ετών θα είναι ανοικτή από τις 7:30 το πρωί της Τετάρτης χωρίς χρονικό περιορισμό. Το ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού μπορεί να διευθετείται είτε από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες είτε από τον Προσωπικό Ιατρό/Παιδίατρο σε συνεννόηση με τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζουν εμβολιασμοί εφήβων 16 και 17 ετών-Το έντυπο συγκατάθεσης

Μεγάλη ανησυχία για Πρωταρά και Αγία Νάπα

Αυτή τη στιγμή ο πιο μεγάλος πονοκέφαλος, είναι η εκτόξευση κρουσμάτων σε Πρωταρά και Αγία Νάπα. Είναι γι’ αυτό που συζητείται αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων και εντατικοποίηση των ελέγχων σε χώρους διασκέδασης, αφού τα πλείστα κρούσματα προέκυψαν από πάρτι και από εξόδους σε μπαρ και κλαμπ της περιοχής.

Οι λόγοι που τέθηκαν σε συναγερμό οι αρμόδιες υπηρεσίες σε αυτές τις περιοχές, είναι δύο. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι ο κίνδυνος γρήγορης διοχέτευσης της διασποράς και στις υπόλοιπες περιοχές, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω κρούσματα και νοσηλείες, με τα νέα περιοριστικά μέτρα να αποτελούν μονόδρομο. Ο δεύτερος το γεγονός πως η αύξηση του ποσοστού θετικότητας, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην άφιξη τουριστών, ξένων και ντόπιων, κάτι που θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στους επαγγελματίες της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»