Πρόταση για SafePass και κίνητρα για εμβολιασμούς-Αυστηρό μήνυμα ΠτΔ στους νέους

Άκουσε τους ειδικούς ο Πρόεδρος, με την Κυβέρνηση να καλείται τώρα να λάβει αποφάσεις, τόσο για την παροχή κινήτρων για τους εμβολιασμούς όσο και για μέτρα, που δεν θα περιλαμβάνουν κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τη νέα έξαρση.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόταση του απερχόμενου υπουργού Υγείας, ο οποίος εισηγήθηκε κατά τη σύσκεψη την επαναφορά του SafePass σε ανοικτούς χώρους συγχρωτισμού (χώροι εστίασης, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, clubs, κτλ) ακριβώς με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους εσωτερικούς χώρους.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, προαναγγέλλοντας αποφάσεις για παραχώρηση κινήτρων για τους εμβολιασμούς.

«Δεν είναι εδώ που θα αποφασιστεί κατά τη σημερινή συνέδρια. Οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού εξετάσει μια διυπουργική επιτροπή τα κίνητρα και αντικίνητρα που πρέπει να δοθούν», ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Σημείωσε δε πως, «η διαπίστωση είναι μία, ότι υπάρχει μία έξαρση και ο κίνδυνος προέρχεται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό που απαιτείται και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι είναι ο εμβολιασμός. Οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άτρωτοι. Μαγκιά δεν είναι να μην εμβολιάζεσαι μαγκιά είναι να εμβολιάζεσαι και να προστατεύεσαι».

Δεν μπορεί το 70% κάτω των 40 να είναι ανεμβολίαστοι, σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται να αγνοούν ότι 9 στους 10 που εισάγονται στα νοσηλευτήρια είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μία πράξη που πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη και απευθύνομαι και προς επαγγελματίες, είτε της βιομηχανίας σίτισης, ή της ξενοδοχειακής ή της νοσηλευτικής. Οφείλει ο καθένας να συνειδητοποιήσεις, τις ευθύνες απέναντι στους συμπολίτες του».

Ξεκαθάρισε ακόμη πως το κράτος «δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε νέα μέτρα που θα αποστερήσουν την ελευθερία. Αρκετές θυσίες υπέστη ο κόσμος. Αρκετές οικονομικές θυσίες έχουν υποστεί πολλοί, όμως αν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και την οικονομία, θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πατριωτικό καθήκον ο εμβολιασμός».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει το δικαίωμα για μη εμβολιασμό, ο Πρόεδρος απάντησε «το δικαίωμα είναι δεδομένο, όμως, πρέπει να καταλάβετε».

Σε ερώτηση αν υπάρχει η σκέψη να φέρουν ειδικό βραχιολάκι οι μη εμβολιασμένοι, ο Πρόεδρος είπε «θα το σκεφτούμε».

Τέλος, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα εντατικοποίησης των ελέγχων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όλα θα ληφθούν υπόψη και όλα θα εφαρμοστούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η εισήγηση για να αποφευχθεί το πισωγύρισμα

Κατέθεσαν προσωπικές απόψεις οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, εν τω μεταξύ οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δεν συνεδριάζουν, αφού μερίδα τους ζητά νομική ασυλία για αγωγές εναντίον τους λόγω των μέτρων, κατέθεσαν ο κάθε ένας την προσωπική του άποψη στα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση.

Δίνοντας στοιχεία για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Κάποιοι εξ αυτών πρότειναν αυστηροποίηση πρωτοκόλλων σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι χώροι διασκέδασης και αύξηση των ελέγχων σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη στο Προεδρικό παρευρέθηκε και ο νέος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την Παρασκευή.

Η επιβράβευση εμβολιασμένων

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, που κινδυνεύει να τοποθετήσει και πάλι την Κύπρο στο κόκκινο στον χάρτη του ECDC, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και για ολόκληρη την οικονομία, έφερε ξανά στο προσκήνιο και τη συζήτηση για την παροχή κινήτρων για εμβολιασμούς και χαλαρώσεων σε εμβολιασμένους.

Ο ΠτΔ ζήτησε τις θέσεις των επιστημόνων επί του θέματος, με δεδομένο ότι και άλλες χώρες, έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες. Για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανακοίνωσε την παραχώρηση voucher 150 ευρώ για ταξίδια και αγορές, για όσους νέους 18-25 ετών εμβολιαστούν. Η Κυβέρνηση πάντως δεν προσανατολίζεται σε ένα τέτοιο μέτρο.

Μέσα στις σκέψεις είναι η ακύρωση του προγράμματος των δωρεάν rapid test στον ευρύ πληθυσμό, με το κόστος να επωμίζονται πλέον οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, καθώς και όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν χώρους που χρειάζεται Safe Pass.

Eπιπρόσθετα, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στη διαδικασία επεξεργασίες σειράς χαλαρώσεων προς τους εμβολιασμένους, όπως η κατάργηση της μάσκας σε κάποιους χώρους, κάτι που επίσης εκτιμάται πως θα μπορούσε να βοηθήσει. 

Η Κυβέρνηση θέλει να βρει και επιπρόσθετα κίνητρα, που να αφορούν αποκλειστικά στους νέους και να τους ωθούν στους εμβολιασμούς, αφού ανάμεσά τους βρίσκονται τα περισσότερα κρούσματα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η απόφαση για έναρξη των εμβολιασμών εφήβων 16 και 17 χρόνων, που ανακοινώθηκε σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζουν εμβολιασμοί εφήβων 16 και 17 ετών-Το έντυπο συγκατάθεσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες τις εισηγήσεις και άλλων υπουργών για το θέμα, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Ήδη υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, με δημόσιες τοποθετήσεις του τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής κινήτρων και αντικινήτρων, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού