Αυτή είναι η εισήγηση για να αποφευχθεί το πισωγύρισμα-Ακούει ειδικούς ο ΠτΔ

Ο φόβος να βρεθεί η χώρα και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στους νέους, οδήγησαν για άλλη μία φορά στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας. Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα έχει ετοιμάσει πρόταση που θα καταθέσει στη σύσκεψη προκειμένου να αποφευχθεί το πισωγύρισμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωνσταντίνος Ιωάννου μεταβαίνει με εισήγηση την επαναφορά του Safe Pass στους ανοικτούς χώρους συγχρωτισμού (χώροι εστίασης, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, clubs, κτλ) με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους εσωτερικούς χώρους.

Πρόθεση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν είναι να επαναφέρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα που να οδηγήσουν ξανά σε κλείσιμο της οικονομίας, αλλά μέσα από στοχευμένες ενέργειες, να διασφαλίσει ότι η κοινωνικοποίηση των πολιτών θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και προστασία τόσο για τους ίδιους  όσο και για τις επιχειρήσεις.

Η εισήγηση αυτή γίνεται, επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, οι πιο πολλές συρροές κρουσμάτων βρίσκονται σε χώρους διασκέδασης. 

Απόψεις από τα μέλη της ΣΕΕ

Στη σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, που ξεκίνησε στις 18:30, θα παραστεί πέραν από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας και ο νέος, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την Παρασκευή.

Η συζήτηση θα κινηθεί σε δύο άξονες, που έχουν σχέση με την επιβράβευση εμβολιασμένων και ενδεχόμενα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για εμβολιασμούς, καθώς και με την εξεύρεση τρόπων για αναχαίτιση της έξαρσης.

Οι επιστήμονες της ΣΕΕ, οι οποίοι έχουν να συνέλθουν εδώ και δύο εβδομάδες, αφού μερίδα τους τελεί υπό διαμαρτυρία, ζητώντας νομική ασυλία για τις αγωγές εναντίον τους, δεν θα καταθέσουν πακέτο εισηγήσεων, αλλά ο κάθε ένας την άποψή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν τρόπους να φράξουν τη διασπορά-Στο μικροσκόπιο οι χώροι διασκέδασης

Αρκετοί από τους επιστήμονες θα προτείνουν αυστηροποίηση πρωτοκόλλων σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι χώροι διασκέδασης. Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί και η εκτόξευση των περιστατικών στην Ελεύθερη Αμμόχωστο, στην οποία μετακινείται μεγάλο μέρος του πληθυσμού από πολλές περιοχές τα Σαββατοκυρίακα. Γι΄αυτό θα προταθεί αύξηση των ελέγχων, με σκοπό τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων. 

Η επιβράβευση εμβολιασμένων

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, που κινδυνεύει να τοποθετήσει και πάλι την Κύπρο στο κόκκινο στον χάρτη του ECDC, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό, έφερε ξανά στο προσκήνιο και τη συζήτηση για την παροχή κινήτρων για εμβολιασμούς και χαλαρώσεων σε εμβολιασμένους.

Ο ΠτΔ θα ζητήσει τις θέσεις των επιστημόνων επί του θέματος, με δεδομένο ότι και άλλες χώρες, έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες. Για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανακοίνωσε την παραχώρηση voucher 150 ευρώ για ταξίδια και αγορές, για όσους νέους 18-25 ετών εμβολιαστούν. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε ένα τέτοιο μέτρο, ωστόσο κάνει σκέψεις για κατάργηση των δωρεάν rapid test, με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και όσους επιθυμούν να επισκεφθούν χώρους που χρειάζεται Safe pass, να επωμίζονται το κόστος. Επιπρόσθετα, αναμένεται να δοθεί μία σειρά χαλαρώσεων στους εμβολιασμένους όπως είναι η μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Η Κυβέρνηση θέλει να βρει και επιπρόσθετα κίνητρα, που να αφορούν αποκλειστικά στους νέους και να τους ωθούν στους εμβολιασμούς, αφού ανάμεσά τους βρίσκονται τα περισσότερα κρούσματα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η απόφαση για έναρξη των εμβολιασμών εφήβων 16 και 17 χρόνων, που ανακοινώθηκε σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζουν εμβολιασμοί εφήβων 16 και 17 ετών-Το έντυπο συγκατάθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες από Κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα θέσει και το θέμα που προέκυψε στη ΣΕΕ, επαναλαμβάνοντας πως η Κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των επιστημόνων.  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»