Βλέπει εκτάκτως τους επιδημιολόγους ο ΠτΔ-Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κυβέρνηση, η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας με το Νίκο Αναστασιάδη να καλεί αύριο τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, προκειμένου να ακούσει τις εισηγήσεις τους για αναχαίτιση της κατάστασης. Η σύσκεψη στην οποία θα παραστεί και ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 το απόγευμα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κατώφλι του τέταρτου κύματος-Οι σκέψεις για παρεμβάσεις και οι μάσκες

Εδώ και αρκετές ημέρες τα ημερήσια κρούσματα παρουσιάζουν ανοδική πορεία και μάλιστα χθες ξεπέρασαν τα 200, γεγονός που κτύπησε καμπανάκι κινδύνου, αφού η χώρα μας βρίσκεται προ ενός τέταρτου πανδημικού κύματος. Επιπρόσθετα άρχισε να καταγράφεται αύξηση στις ημερήσιες νοσηλείες στα νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. 

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων εκτιμάται πως οφείλεται σε τρεις λόγους. Την ινδική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα και ήδη βρίσκεται σε 85 χώρες, τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών στους νέους ανάμεσα στους οποίους είναι τα περισσότερα κρούσματα και στην χαλάρωση που επήλθε, λόγω και της πανδημικής κόπωσης.   

Κι όλα αυτά την ώρα που η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, στην ουσία  υπολειτουργεί τις τελευταίες εβδομάδες, εφόσον αρκετά από τα μέλη της αρνούνται να λάβουν μέρος σε συσκέψεις, εάν πρώτα δεν λάβουν νομική ασυλία προκειμένου να μην σέρνονται στα δικαστήρια για τις εισηγήσεις τους. Το θέμα προέκυψε λόγω αγωγών εναντίον της Κυβέρνησης αλλά και επιστημόνων από πολίτες, που προσέφυγαν σε δικαστήρια για τα περιοριστικά μέτρα και το safepass. Η Κυβέρνηση παρείχε νομική αρωγή στους επιστήμονες, ωστόσο το θέμα της ασυλίας, σύμφωνα με γνωματεύσεις που έλαβε δεν μπορεί να παραχωρηθεί.  

Φόβοι για τέταρτο κύμα μέσα στο καλοκαίρι

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, έχουν τεθεί εδώ και μέρες σε συναγερμό και εκτιμούν πως άρχισε, εάν όχι να επικρατεί, να έχει ευρεία διάδοση στην οποία οφείλεται και η εκθετική διασπορά, το στέλεχος ΔΕΛΤΑ. Τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση είναι ανησυχητικά, αφού εντοπίζονται καθημερινά αλυσίδες κρουσμάτων, αρκετές από τις οποίες σε χώρους διασκέδασης.

Η ομάδα ιχνηλάτησης καθώς και επιστήμονες κρούουν εδώ και μέρες τον κώδωνα του κινδύνου, υπό το φόβο να βρεθεί η χώρα και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα. 

Ο επικεφαλής της ΣΕΕ, Κωνσταντίνος Τσιούτης, είχε αναφέρει στον REPORTER πως πιθανόν να χρειαστούν παρεμβάσεις, σε χώρους οι οποίοι επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα. Αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνουν αύξηση των ελέγχων αλλά και αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο