Έτσι θα γίνεται η έκδοση του Green Pass-Οι λεπτομέρειες πριν την εφαρμογή του

Σε μερικά μόλις 24ωρα και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου, μπαίνει στις ζωές μας το EU Digital COVID Certificate (Green Pass), το οποίο θα υιοθετήσουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια για πιο ασφαλή και ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Το EU Digital COVID Certificate θα είναι τόσο σε ηλεκτρονική, όσο και σε έντυπη μορφή για όσους το επιθυμούν. Θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες από την κάθε χώρα και θα είναι γραμμένο στα Αγγλικά και στην εθνική γλώσσα της κάθε χώρας, ενώ παράλληλα θα έχει τον ίδιο σχεδιασμό σε όλα τα κράτη μέλη.

Σε αυτό το πιστοποιητικό, θα υπάρχει ένας κωδικός QR με μια «ψηφιακή υπογραφή», που θα προστατεύει από την παραποίηση του εγγράφου. Ο κωδικός αυτός θα σκανάρεται για να επιβεβαιώνεται η εγκυρότητά του, ώστε να μπορεί ο πολίτης να ταξιδεύει.

Μιλώντας στον REPORTER o υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι μια αρκετά μεγάλη ομάδα, εργάζεται εντατικά για την δημιουργία του EU Digital COVID Certificate.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθησε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικό λογισμικό και εφαρμογές για την έκδοση, αποθήκευση και επαλήθευση πιστοποιητικών και παρείχε υποστήριξη στις απαραίτητες δοκιμές για να ενσωματωθούν στην πύλη.

Όσον αφορά στον τρόπο που οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν το EU Digital COVID Certificate για τα ταξίδια τους, ο κ. Κόκκινος εξηγεί ότι η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Συγκεκριμένα, οι πολίτες μέσω μιας ιστοσελίδας θα αιτούνται το πιστοποιητικό το οποίο θέλουν. «Ανάλογα με το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αρνητικό τεστ ή έχει νοσήσει και αναρρώσει από τον κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες, τότε θα έχει και τις ανάλογες διαφοροποιήσεις, όταν κάνει την αίτησή του».

Κατά την διαδικασία αίτησής τους, οι πολίτες θα χρειαστεί να εισάγουν ένα στοιχείο για ταυτοποίησή τους από την βάση δεδομένων. «Αυτό μπορεί να είναι είτε ο αριθμός ταυτότητας, είτε διαβατηρίου ή αν πρόκειται για αλλοδαπούς το arc number».

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθούν και κάποια επιπρόσθετα στοιχεία σημειώνει ο κ. Κόκκινος. «Η βάση δεδομένων που έχουμε δημιουργήσει, θα ελέγχει εάν ταυτοποιείται αυτό το πρόσωπο, για να μπορέσει να εκδοθεί το πιστοποιητικό που έχει αιτηθεί. Θα μπορούμε να δούμε δηλαδή μέσα από αυτό εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει ή έχει υποβληθεί σε PCR τεστ. Με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να καταθέτουν οποιαδήποτε πιστοποιητικά για επιβεβαίωση».

Στην συνέχεια, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αίτησης, οι πολίτες θα λαμβάνουν σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο έγκριση, η οποία θα "ρωτάει" εάν θέλουν να λάβουν το πιστοποιητικό ψηφιακά, μέσω του κινητού ή του email τους. Όσον αφορά στην έντυπη μορφή του πιστοποιητικού, μετά το μήνυμα επιβεβαίωσης, οι πολίτες θα έχουν την επιλογή της εκτύπωσης.  

Πώς και πού θα ελέγχεται  

Το EU Digital COVID Certificate, θα μπορεί να ελεγχθεί από τον QR κωδικό, ο οποίος θα σαρώνεται και θα δείχνει κατά πόσον είναι έγκυρος, σε ισχύ και αν ανήκει στο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στα αεροδρόμια, οι υπεύθυνοι θα ελέγχουν τον κωδικό QR για τα ταξίδια. Στο εξωτερικό, θα μπορεί κάποιος να επιδείξει το πιστοποιητικό οπουδήποτε χρειαστεί. «Μπορεί να χρειαστεί σε αεροδρόμιο ή ακόμα και σε χώρες που εφαρμόζουν το safe pass όπως και στην Κύπρο» ανέφερε ο κ. Κόκκινος.

Σε ερώτηση αν θα μπορούν οι Κύπριοι να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πιστοποιητικό και ως safe pass στην Κύπρο, ο κ. Κόκκινος απάντησε ότι εάν το κράτος το αποφασίσει σε μετέπειτα στάδιο, τότε μπορεί το QR code να χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό.

Η διάρκεια ισχύος του

Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και έχουν αναρρώσει, διαθέτουν πιστοποιητικό ανοσίας για τουλάχιστον 6 μήνες. Όταν λοιπόν επέλθουν αυτοί οι έξι μήνες από την ημέρα που κάποιος διαγνώστηκε με κορωνοϊό, τότε σταματάει να βρίσκεται σε ισχύ και το EU Digital COVID Certificate, το οποίο έχει αποκτήσει.

Άτομα τα οποία ταξιδεύουν με PCR τεστ, πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τουλάχιστον 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους (ανάλογα με την χώρα την οποία ταξιδεύουν). Μετά το πέρας αυτών των 72 ωρών, οι πολίτες θα πρέπει να εκδίδουν νέο EU Digital COVID Certificate.

Σε σχέση με τους εμβολιασμένους όπως εξηγεί ο κ. Κόκκινος, δεν έχει καθοριστεί ακόμη για πόσο καιρό θα ισχύει το EU Digital COVID certificate το οποίο εκδίδουν. «Στο πιστοποιητικό θα αναγράφεται μόνο το πότε έγινε ο εμβολιασμός, μέχρι να υπάρχει απόφαση για το πόσο καιρό προστατεύουν τα εμβόλια».

Σε περίπτωση απώλειας του πιστοποιητικού, ο κ. Κόκκινος αναφέρει ότι θα υπάρχει εύκολη διαδικασία για την επανέκδοσή του.

Προσωπικά δεδομένα

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν πρέπει να υπάρχει για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών ξεκαθαρίζει ο κ. Κόκκινος, αφού τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι συγκεκριμένα για την έκδοση του EU Digital COVID Certificate.

Το EU Digital COVID Certificate περιέχει πληροφορίες όπως το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, την ημερομηνία ασφάλειας, σχετικές πληροφορίες σε ότι αφορά τα εμβόλια, τα τεστ και τα πιστοποιητικά ανοσίας. Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να διατηρηθούν από τις χώρες που επισκεπτόμαστε. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η αυθεντικότητα του πιστοποιητικού. Όλα τα δεδομένα υγείας, παραμένουν στο κράτος μέλος που εξέδωσε πιστοποιητικό ψηφιακού COVID της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι «υπογραφές» των πιστοποιητικών, μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου πιστοποιητικού δεν περνούν από την πύλη, καθώς αυτό δεν είναι απαραίτητο για την επαλήθευση της «ψηφιακής υπογραφής».

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»