Τα οφέλη από τα εμβόλια, η στόχευση σε μικρές ηλικίες και το φαινόμενο της Πάφου

Όσο προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τόσο τα στοιχεία καταδεικνύουν πως αυξάνονται τα οφέλη από αυτό, αφού η θωράκιση του πληθυσμού πέραν από τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, μέσω της ραγδαίας μείωσης κρουσμάτων, προκάλεσε και πολύ σημαντική μείωση στις νοσηλείες. 

Σύμφωνα με την τελευταία Εθνική Αναφορά για την πορεία της πανδημίας, είναι αισθητή η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τη χώρα μας να βρίσκεται εντός του στόχου για εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον του 65% του ενήλικου πληθυσμού με την πρώτη δόση, μέχρι το τέλος Ιουνίου και τη δημιουργία τείχους ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που θα οδηγήσει στην κανονικότητα.

«Οι προκλήσεις για να φτάσουμε σε αυτόν το στόχο είναι δύο», ανέφερε στον REPORTER η συντονίστρια του γραφείου του υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση. Όπως εξήγησε η πρώτη είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων. «Σε πρώτη φάση αναμένουμε να έχουμε περίπου 200 χιλιάδες εμβόλια της Pfizer και περιμένουμε επιβεβαίωση και από τις άλλες εταιρείες. Οι 200 χιλιάδες καλύπτουν ωστόσο, τον στόχο»

Η δεύτερη πρόκληση, όπως είπε, είναι η συνέχιση των εμβολιασμών από τους πολίτες, «επειδή εάν έχουμε απλώς εμβόλια στις αποθήκες δεν θα πιάσουμε τον στόχο. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι έχουμε κάποια μείωση της ανταπόκρισης στα ανοίγματα της Πύλης Εμβολιασμού».

Η μείωση της ανταπόκρισης, οφείλεται σύμφωνα με την κ. Ανθούση και στο γεγονός ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού, είναι ακόμα διστακτικό και θέλει να έχει πιο πολλά στοιχεία για τα εμβόλια. «Από την άλλη, επειδή“ανοίγουμε” για τρίτη ή τέταρτη φορά κάποιες ηλικίες», σημείωσε, «ενδεχομένως κάποιοι που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν να το έκαναν από την πρώτη φορά. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αξιολογήσουμε, για να δούμε εάν είναι απλώς θέμα ανησυχίας και διστακτικότητας ή εάν είναι θέμα πεποίθησης».  

Μέχρι και τις 4 Ιουνίου, ποσοστό 54,9% έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου, δηλαδή 393,724 άτομα και ποσοστό 34,9% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (250,447 άτομα), με την Κύπρο να καταγράφει υψηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (47% με πρώτη δόση και 22,9% πλήρως εμβολιασμένοι).

Στόχευση στις μικρές ηλικίες

Η στόχευση πλέον θα είναι στις ηλικίες που έχουν την πιο χαμηλή κάλυψη, που είναι οι 20-29 όπου εμβολιάστηκε το 25.1% και οι 30-39, όπου οι εμβολιασμοί φτάνουν το 39.8%. Οι πιο μεγάλες ηλικίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη πάνω από 60%, με τη μεγαλύτερη να είναι στους 80 και άνω που έφτασε το 87,7%. Στους 70-79 είναι 85.4%, στους 60-69 75,8%, στους 50-59 65,5% και στους 40-49 έφτασε στο 62% (σ.σ στοιχεία μέχρι τις 4 Ιουνίου).

«Αυτό που φαίνεται εάν συνδέσουμε την κατανομή κρουσμάτων ανά ηλικία, με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικία, είναι ότι είναι αντιστρόφως ανάλογη, δηλαδή όπου έχουμε υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, έχουμε και μείωση κρουσμάτων», σημείωσε η κ. Ανθούση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επαρχία που φιγουράρει πρώτη στην εμβολιαστική κάλυψη-To 55% έλαβε την 1η δόση

Το φαινόμενο της Πάφου

Μία ανάσα από την επίτευξη του στόχου του εμβολιασμού του 65%, είναι η Πάφος η οποία συνεχίζει να οδηγεί την «κούρσα» των εμβολιασμών, αρκετά μπροστά από τις υπόλοιπες επαρχίες. Το 63,7%, του ενήλικου πληθυσμού της επαρχίας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Ακολουθούν οι επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου με 56,7% και 55,2% αντίστοιχα και οι επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας με 52,1% και 51,9% αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στην Πάφο, άρχισαν ήδη να καταγράφονται μέσα από τους αριθμούς των θετικών περιστατικών της COVID-19, με την επαρχία να διατηρεί το τελευταίο διάστημα το χαμηλότερο ποσοστό θετικότητας. Τις τελευταίες 8 ημέρες (σ.σ. 29 Μάιου-5 Ιουνίου), στους χιλιάδες ελέγχους με rapid test που διενεργήθηκαν, τρεις φορές η Πάφος κατέγραψε μηδενικά κρούσματα (29/5, 30/ 5 και 3/6), τρεις φορές εντοπίστηκε μόλις 1 και δύο φορές από τρία. Στοιχεία που προκαλούν αισιοδοξία, ως προς τα οφέλη των εμβολιασμών.  

«Αυτό που φαίνεται όντως, είναι πως εκεί που υπάρχει αύξηση στους εμβολιασμούς, υπάρχει και αντίστοιχη μείωση των κρουσμάτων. Οι εμβολιασμοί είναι ένας από τους λόγους που μειώνονται τα κρούσματα, αλλά θα γίνει και περισσότερη ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, για να έχουμε κι άλλα συμπεράσματα» υπέδειξε η κ. Ανθούση.

Η έκκληση του Υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζει να καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να θωρακιστούν. «Ο εμβολιασμός, είναι αυτός που θα μας δώσει το εισιτήριο εξόδου στην καθημερινότητά. Φαίνεται με απτά παραδείγματα, ότι όντως μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι΄ αυτό θα πρέπει να συνεχίσει ο κόσμος να δείχνει εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς, από τη στιγμή μάλιστα που έχει ξεκάθαρες επιλογές. Είναι καλά εάν έχουν οποιουσδήποτε ενδοιασμούς, να ενημερώνονται από έγκυρες πηγές, γιατί στο τέλος της ημέρας, έχει αποδειχθεί ότι το όφελος του εμβολιασμού, θα μας προστατεύσει και από τις ενδεχόμενες μεταλλάξεις», ανέφερε καταλήγοντας η κ. Ανθούση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού