Οι μεταλλάξεις που επηρεάζουν την ανοσία της αγέλης και η απάντηση για μάσκες

Χαμόγελα προσφέρει η επιδημιολογική εικόνα, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ενώ την ίδια ώρα δεν πρέπει να υπάρξει καθησυχασμός και χαλάρωση. Μπορεί τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά να είναι κάτω από 100 και σε συνδυασμό με το καλοκαίρι, να έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οδεύουμε προς το τέλος, ωστόσο οι ειδικοί κτυπούν προειδοποιητικό καμπανάκι, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος με το παρελθόν.

Από τη μία, η καλή επιδημιολογική εικόνα έχει χαλαρώσει λίγο τους ώμους των αρμοδίων, σηκώνοντας από αυτούς ένα βάρος, από την άλλη παραμένουν στις μύτες των ποδιών τους, έτοιμοι να αναλάβουν δράση, αν και όποτε χρειαστεί, ώστε να μην παρατηρηθεί περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Παράλληλα, συνεχίζουν να στέκονται απέναντι στον αόρατο εχθρό με το πιο ισχυρό τους όπλο, που δεν είναι άλλος από τον εμβολιασμό, με στόχο να χτιστεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, ώστε να απωθούνται όλες οι απειλές.

«Είμαστε σε ένα καλό δρόμο και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας. Ο εμβολιασμός και η επιτάχυνση του εμβολιαστικής μας κάλυψης, μαζί και με τις καλές καιρικές συνθήκες, σημαίνει ότι αποφεύγεται ο παρατεταμένος συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, που είναι υψηλότερου κινδύνου για διασπορά», εξήγησε στον REPORTER η Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, μέλος της Ειδική Επιστημονικής Ομάδας που συμβουλεύει την Κυβέρνηση, για θέματα της πανδημίας.

Η αύξηση των θερμοκρασιών και το γεγονός ότι μπήκαμε στην καλοκαιρινή περίοδο, έχουν δημιουργήσει μία ψεύτικη ασφάλεια, ότι ο κορωνοϊός θα υποχωρήσει. Σε αυτό συμβάλλει και το παράδειγμα του περασμένου καλοκαιριού, όταν τα κρούσματα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούσαν το δέκα.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Και πέρσι το καλοκαίρι είχε παρατηρηθεί μία σημαντική ύφεση της επιδημιολογικής μας εικόνας. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Είναι υπαρκτό το φαινόμενο των μεταλλάξεων. Είδαμε τελευταία το φαινόμενο της Αγγλίας, που ενώ πέτυχαν να έχουν πολύ υψηλό τείχος προστασίας, με την αύξηση του ποσοστού της μετάλλαξης Δ, (σ.σ. της ινδικής) και γνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι αρκετά μεταδοτικό, τους χάλασε λίγο την εικόνα του υψηλού τείχους προστασίας. Αυτό είναι και ένας από τους λόγους που σκέφτονται κατά πόσο θα προβούν στις χαλαρώσεις στις 21 Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του ότι η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται με τη δυναμική που εξελίσσεται και την αυξημένη μεταδοτικότητα, μέσα σε μία κλειστή κοινότητα».

Οι μεταλλάξεις και η ανοσία της αγέλης

Την ίδια ώρα, βάσει των στοιχείων που έχει ενώπιόν του το Υπουργείο Υγείας, παρατηρείται μία αύξηση των ποσοστών στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που εντοπίζονται στην κοινότητα. Αυτό έχει προκαλέσει μία ανησυχία στους πολίτες, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως ήταν φυσικό φαινόμενο να παρουσιαστούν οι μεταλλάξεις.

«Ένας ιός, ειδικά όταν του αφήνεις το χρονικό περιθώριο να μπορεί να ανακυκλωθεί σε επίνοσα άτομα, δηλαδή άτομα που δεν έχουν ανοσία, του δίνεις το περιθώριο να κάνει διάφορες αλλαγές στις ιδιότητές του, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Το κομμάτι των μεταλλάξεων δεν είναι ούτε για να κινδυνολογούμε, ούτε για να εφησυχαζόμαστε. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που το γνωρίζουμε, ξέρουμε ότι υπάρχει και θα υπάρχει, σίγουρα μας απασχολεί και θα μας απασχολεί σε ένα τέτοιο βαθμό, ώστε να ξέρουμε τι υπάρχει στην κοινότητα και πώς ανταποκρινόμαστε σε αυτό».

Αυτό που φαίνεται ότι επηρεάζεται άμεσα με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, είναι η θεωρία της ανοσίας της αγέλης, αφού για να πετύχει αυτή η θεωρία, δεν πρέπει να αυξάνεται ο δείκτης μεταδοτικότητας.

«Η ανοσία της αγέλης έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ορισμό και βγαίνει σε συνδυασμό με κάποιους παράγοντες, ανάμεσα και ο δείκτης μεταδοτικότητας. Έχει να κάνει και με το πόσο εύκολα, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να επιμολύνει άλλους. Από την αρχή της πανδημίας, όταν μιλούσαμε για την ανοσία της αγέλης, μιλούσαμε αδρά, σε ένα ποσοστό 60%. Αυτό το ποσοστό, όμως, αλλάζει όσο αλλάζει και η μεταδοτικότητα του ιού. Εάν επικρατήσει ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος, μπορεί να μην είναι επαρκές το 60%, που ορίστηκε από τις επιστημονικές ομάδες, ώστε να ορίσεις την ανοσία της αγέλης. Από εκεί και πέρα, επειδή είναι τόσο δυναμικά και είναι πολύ δύσκολο να πεις με ακρίβεια ποιο είναι το ποσοστό, νομίζω ότι όταν πετύχεις μία κάλυψη, πάνω από το 60% έχεις ουσιαστικά ένα υψηλό τείχος προστασίας, με την έννοια ότι δυσκολεύεις τον ιό και όλα του τα στελέχη να ανακυκλωθεί σε επίνοσα άτομα. Άρα, η λύση είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού παγκόσμια, μαζί με ένα πλαίσιο ασφάλειας, δηλαδή τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας».

Πότε βγάζουμε τη μάσκα

Εν τω μεταξύ, στην ατμόσφαιρα πλανάται και το ερώτημα για τις μάσκες, δεδομένου ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει τις χαλαρώσεις για το καλοκαίρι, ωστόσο δεν συμπεριέλαβε αυτό το κομμάτι.

«Το κομμάτι των μασκών έχει απασχολήσει. Η χρήση της μάσκας είναι ένα βασικό εργαλείο φραγμού για την μείωση της διασποράς του ιού, κυρίως σε κλειστούς χώρους και σε χώρους συγχρωτισμού. Από την άλλη και το είδαμε σε άλλες χώρες, με επαρκή τεκμηρίωση, όταν πετύχεις πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, δεν είναι μόνο ότι δεν επιτρέπεις την διασπορά και προστατεύεις τον εαυτό σου, αλλά μειώνεται το κομμάτι της μεταδοτικότητας. Σε μία τέτοια περίπτωση και κυρίως στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, έχει νόημα να αφαιρέσεις την μάσκα, όταν έχεις πετύχει υψηλά ποσοστά ανοσίας, χαμηλή μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας και κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, που ο κίνδυνος διασποράς είναι μικρός. Άρα, έχει λόγο για το επόμενο διάστημα να συζητηθεί», σημείωσε η Δρ. Πανά, ωστόσο επεσήμανε πως υπάρχει και η αντίθετη πλευρά, όπως είναι οι χώροι υψηλού κινδύνου.

«Ακόμη κι αν πετύχουμε τους στόχους μας, να θέλει λίγο προσοχή, επειδή ένας στόχος επιπρόσθετος είναι να μην επιτρέψουμε την διασπορά πιο μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα. Προχωράμε βήμα-βήμα για να μειώσουμε τα λάθη. Πρέπει να δώσουμε χαλαρώσεις στους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν, επειδή έχουν χτίσει την ανοσία τους και ο κίνδυνος να μεταφέρουν τον ιό είναι μικρότερος, όμως θέλει συνεχόμενη αξιολόγηση, τόσο για το χρονικό διάστημα που θα γίνει η συγκεκριμένη χαλάρωση, όσο και για τους χώρους που μπορούμε να δώσουμε τη χαλάρωση, που εννοείται ότι θα είναι οι εξωτερικοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome