Δεκαπέντε μήνες μετά επαναλειτούργησαν τα οδοφράγματα-«Ζεις; Ζιω, εν εψόφησα»

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η λειτουργία όλων των οδοφραγμάτων, με την διέλευση να κυλά ομαλά. Τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, όσον αφορά στα σημεία διέλευσης, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να επισκεφτούν τόσο τα κατεχόμενα, όσο και τις ελεύθερες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγουν τα οδοφράγματα-Ο τρόπος διέλευσης και οι προϋποθέσεις

Με τα νέα μέτρα έχουν επαναλειτουργήσει και τα εννέα οδοφράγματα, με τη διέλευση να γίνεται εφικτή, μόνο με την προσκόμιση αρνητικού PCR ή rapid test, ισχύος επτά ημερών. Αυτό γίνεται επειδή η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας έχει αποφασίσει να θέσει κάποια μέτρα, βάσει των οποίων θα μπορούν οι πολίτες να περνούν από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και αντίστοιχα από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες και θα καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο που πρέπει να εφαρμόζεται στα σημεία διέλευσης τα οποία καθορίζονται ως:

Επίπεδο 1: Πράσινο, που η διέλευση θα γίνεται χωρίς περιορισμούς.

Επίπεδο 2: Πορτοκαλί, που η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού rapid ή PCR τεστ μίας εβδομάδας

Επίπεδο 3: Βαθύ κόκκινο, που η διέλευση για τον πληθυσμό θα απαγορεύεται, για λόγους υγείας, η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών και για λόγους δουλειάς, εκπαίδευσης ή παραμονής, η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού rapid ή PCR τεστ μίας εβδομάδας.

«Μου λείψατε, σας πεθύμησα», είπε ανοίγοντας τα χέρια του ο κ. Οζγκιούλ, άλλως Ντιβαέλι, ο γνωστός καλαθάς, βλέποντας τους αστυνομικούς στο σημείο ελέγχου του οδοφράγματος της οδού Λήδρας. Είχε να τους δει 463 μέρες, όσο είναι κλειστό και το συγκεκριμένο οδόφραγμα.

Και οι αστυνομικοί τον αντιμετώπισαν με χαμόγελο και ενθουσιασμό. «Ζεις; Ζιω, εν εψόφησα», είπε στα κυπριακά ο 70χρονος από την Ελιά της Μόρφου, που εδώ και χρόνια πουλάει τα παραδοσιακά καλάθια στην περιοχή της Λευκωσίας. Περνούσε σχεδόν κάθε μέρα από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, προ πανδημίας, και είναι αρκετοί από τους Ε/κ καταστηματάρχες της περιοχής που τον ξέρουν. Θα τα πουλήσεις όλα τα καλάθια σήμερα, ρωτήσαμε τον κ. Ντιβανέλι, παρατσούκλι γιατί είναι καλός τραγουδιστής, όπως είπε. «Ινσιαλλαχ» μας απάντησε και φεύγοντας φορτωμένος με τα καλάθια τραγουδούσε στα ελληνικά «Σήκω χόρεψε κουκλί μου, να σε δω να σε χαρώ».

Το οδόφραγμα της οδού Λήδρας άνοιξε στις 8 το πρωί. Κάποιοι Ε/κ πέρασαν να αγοράσουν φάρμακα ή κάτι άλλο ή απλά για βόλτα. Μια γυναίκα, Βουλγαρικής καταγωγής με υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πήγαινε να βρει μια φίλη της Ρωσίδα που διαμένει στα κατεχόμενα. Πρώτη φορά θα βρεθούν μας είπε, μετά τα μέτρα για την πανδημία που οδήγησαν στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Δύο φοιτήτριες από το Ομάν σε πανεπιστήμιο στις ελεύθερες περιοχές, επίσης για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες πέρασαν να δουν πώς είναι η περιοχή μετά από τόσο καιρό.
 

Ένας 20χρονος Τουρκοκύπριος πέρασε με τη φωτογραφική του μηχανή. Ήθελε να δει την πλατεία Ελευθερίας που ολοκληρώθηκε, ενώ τα οδοφράγματα ήταν κλειστά. Θα βρισκόταν και με Ε/κ φίλους του για καφέ. Έχει να τους δει 15 και πλέον μήνες. «Σχεδόν ενάμιση χρόνο. Είμαι πολύ χαρούμενος», μας είπε.

Δύο Τ/κ φωτορεπόρτερ πέρασαν επίσης από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας για να κάνουν το δικό τους ρεπορτάζ, να δουν τι άλλαξε μετά από τόσο καιρό. Στο σημείο ελέγχου της Λήδρας και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων.

Η κίνηση στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας υποτονική αρχικά, περίπου ίσος αριθμός των διελεύσεων από και προς τα κατεχόμενα, σε αντίθεση με το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου όπου η κίνηση από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές μεγαλύτερη.

Και στα δύο αυτά οδοφράγματα της Λευκωσίας, η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί το απόγευμα. Στην οδό Λήδρας έχει τοποθετηθεί και δεύτερο κουβούκλιο ελέγχου για να εξυπηρετείται ο κόσμος γρηγορότερα. Στον Άγιο Δομέτιο τα σημεία ελέγχου προς τα κατεχόμενα είναι τρία και από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές δύο.

Τουρκοκύπριοι πέρασαν από τον Αγιο Δομέτιο για να πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο – όπως έκαναν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού εκείνο το σημείο λειτουργούσε για συγκεκριμένες ομάδες – αλλά και για να κάνουν με το αυτοκίνητο μια βόλτα, να δουν τι άλλαξε. «Εγώ είμαι από τη Λεμεσό, αλλά έχω φίλους Ε/κ πολλούς. Σήμερα θα κάνω βόλτα, θα πάω παντού στη Λευκωσία και γύρω. Αύριο θα έρθω να δω τους φίλους μου», μάς είπε ένας Τ/κ που πέρασε με το ανοικτό φορτηγάκι της δουλειά του. Πρώτη φορά, όπως μας είπε, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Όλοι οι Τ/κ περνούν από τα σημεία ελέγχου με αρνητικό PCR καθώς όπως εξήγησαν γίνονται δωρεάν και στην τ/κ πλευρά δεν υπάρχουν πολλά τεστ αντιγόνου και οι ίδιοι δεν τα θεωρούν αξιόπιστα, οπότε προτιμούν τα PCR.

  

 Διελεύσεις

Η διακίνηση από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου από τις 8 μέχρι τις 11.30 το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ήταν από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, 162 Ε/κ και 810 Τ/κ και από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα 282 Ε/κ και 153 Τ/κ.

Από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, από την τ/κ στην ε/κ πλευρά πέρασαν το ίδιο χρονικό διάστημα 51 Ε/κ και 42 Τ/κ, ενώ προς την αντίθετη κατεύθυνση διακινήθηκαν 114 Ε/κ και 18 Τ/κ.

Από το Λήδρα Πάλλας πέρασαν 12 Ε/κ και 107 Τ/κ από κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές και από την ε/κ πλευρά στην τ/κ, 9 Ε/κ και 11 Τ/κ.

Κανένα πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε κατά τις διελεύσεις μέχρι αυτή την ώρα. Το πρωί, ελικόπτερο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπερίπτατο πάνω από τη νεκρή ζώνη στην περιοχή του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψαν το πράσινο φως για άνοιγμα των οδοφραγμάτων Αναστασιάδης-Τατάρ

Κόκκινα χαλιά στο οδόφραγμα της Λήδρας

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ επισκέφτηκε το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, αλλά και αυτό της Λήδρας, ώστε να επιθεωρήσει την κατάσταση. Μάλιστα, είχαν στρωθεί κόκκινα χαλιά στη Λήδρας, ενόψει της επισκέψεώς του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, μετά την επιθεώρηση των διαδικασιών, κάθισε σε εστιατόριο της περιοχής, για να γευματίσει, μαζί με συνεργάτες του.

Το οδόφραγμα της Λήδρας επισκέφτηκε και ο Κουντρέτ Οζερσάι.

  

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένος ο Τατάρ για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων

Περιορισμένη στο οδόφραγμα της της Δερύνειας

Περιορισμένη ήταν μέχρι το μεσημέρι η κίνηση στο οδόφραγμα της Δερύνειας, το οποίο άνοιξε στις 6 σήμερα το πρωί, αφού μέχρι τις 11 είχαν περάσει στα κατεχόμενα 50 Ελληνοκύπριοι, ενώ στις ελεύθερες περιοχές ήρθαν περίπου 15 Τουρκοκύπριοι.

Οι επί καθήκοντι αστυνομικοί που βρίσκονται στο οδόφραγμα ελέγχουν τα PCR και τα Rapid Test, τα οποία πρέπει να έγιναν εντός 7 ημερών και πρέπει να παρουσιάζονται κατά τη διέλευση.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «προς το παρόν είναι χαμηλή η προσέλευση του κόσμου από το οδόφραγμα της Λεωφόρου Αμμοχώστου στη Δερύνεια. Συνολικά μέχρι τις 11 το πρωί γύρω στα 50 άτομα Ελληνοκύπριοι και ξένοι τουρίστες πέρασαν στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ μόλις 15 Τουρκοκύπριοι ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές".

Πρόσθεσε ότι «χθες το εργατικό προσωπικό του Δήμου Δερύνειας μετέβη στην περιοχή του οδοφράγματος και καθάρισε την περιοχή, ενώ κατά τη διάρκεια επιθεώρησης που ακολούθησε διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν αρκετοί Ελληνοκύπριοι και τουρίστες που ζητούσαν να ενημερωθούν για το άνοιγμα του οδοφράγματος. Από τη δική μας πλευρά το οδόφραγμα άνοιξε σήμερα στις 6 το πρωί, ωστόσο υπήρχε καθυστέρηση από την τουρκοκυπριακή πλευρά, αφού άνοιξε γύρω στις 8, με αποτέλεσμα αρκετοί Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές να μεταβούν στο οδόφραγμα των Στροβιλιών για να περάσουν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οποιαδήποτε παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι στο οδόφραγμα της Δερύνειας, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στα κατεχόμενα, ατόμων που είναι εμβολιασμένα χωρίς την παρουσίαση PCR ή Rapid τεστ. Αυτή είναι μια μικρή ταλαιπωρία που πρέπει όλοι να υποστούν, ωστόσο αυτό λένε οι κανονισμοί, οι οποίοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί από όλους σε περίπτωση που θέλουν να περάσουν στα κατεχόμενα ή να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «η Αστυνομία επιδεικνύει επαγγελματισμό και πρέπει να σημειώσουμε ότι από την ημέρα που άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας, αυτό λειτουργεί πολύ καλά, αφού υπάρχει ένα μοντέρνο σύστημα. Είμαι βέβαιος ότι τόσο η Αστυνομία όσο και οι υπόλοιποι κρατικοί φορείς θα συνεχίσουν να επιτελούν αυτό το εξαιρετικό έργο και θα διευκολύνουν τον κόσμο στις διακινήσεις του».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη εκτίμηση ότι αναμένεται πως το Σαββατοκύριακο θα είναι αυξημένος ο αριθμός των ατόμων που θα περάσουν από το οδόφραγμα της Δερύνειας είτε για να περάσουν στις κατεχόμενες είτε για να έρθουν από τις κατεχόμενες περιοχές.

Εξάλλου πηγές από τις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι σήμερα δεν υπάρχει αυξημένη κίνηση στα οδοφράγματα Στροβιλιών και Περγάμους  που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία των Βάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι διευκρινίσεις του ΥΠΕΣ για τις διακινήσεις από τα οδοφράγματα

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης πως όσοι μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές από τα δύο συγκεκριμένα οδοφράγματα, δεν ελέγχονται από τα άτομα που βρίσκονται στα τελωνεία των Βρετανικών Βάσεων.

Σημειώνεται πως τα οδοφράγματα Στροβιλιών και Περγάμους δεν είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού επιτρεπόταν η διέλευση σε άτομα που εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές, σε φοιτητές και σε άτομα που είχαν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τις πηγές των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας αναμένεται ότι το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει αύξηση στη διακίνηση ατόμων που θέλουν να περάσουν στα κατεχόμενα και να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμότητα Αναστασιάδη για συζήτηση ΜΟΕ με Τατάρ-Ικανοποίηση για τα οδοφράγματα

Δειτε Επισης

Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων