Ανοίγουν τα οδοφράγματα-Ο τρόπος διέλευσης και οι προϋποθέσεις

Τα διαχωριστικά αφαιρέθηκαν, οι δρόμοι καθαρίστηκαν. Μετά από τόσους μήνες που ήταν κλειστά, όλα τα οδοφράγματα λειτουργούν ξανά, επιτρέποντας την διέλευση σε όλους τους πολίτες. Από τις 8 το πρωί, όλοι οι πολίτες, τόσο από τις ελεύθερες περιοχές, όσο και από τις κατεχόμενες, μπορούν να περάσουν από όλα τα οδοφράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψαν το πράσινο φως για άνοιγμα των οδοφραγμάτων Αναστασιάδης-Τατάρ

Ωστόσο, η επαναλειτουργία τους, όμως, γίνεται υπό προϋποθέσεις, αφού για να γίνει δυνατή η διέλευση, θα πρέπει οι πολίτες να προσκομίζουν αρνητικό PCR ή rapid test, διαρκείας επτά ημερών. Αυτό γίνεται επειδή η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας έχει αποφασίσει να θέσει κάποια μέτρα, βάσει των οποίων θα μπορούν οι πολίτες να περνούν από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και αντίστοιχα από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες και θα καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο που πρέπει να εφαρμόζεται στα σημεία διέλευσης τα οποία καθορίζονται ως:

Επίπεδο 1: Πράσινο, που η διέλευση θα γίνεται χωρίς περιορισμούς.

Επίπεδο 2: Πορτοκαλί, που η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού rapid ή PCR τεστ μίας εβδομάδας

Επίπεδο 3: Βαθύ κόκκινο, που η διέλευση για τον πληθυσμό θα απαγορεύεται, για λόγους υγείας, η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών και για λόγους δουλειάς, εκπαίδευσης ή παραμονής, η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού rapid ή PCR τεστ μίας εβδομάδας.

«Υπάρχει κι ένας μηχανισμός, όταν υπάρχει μία απότομη έξαρση, να μπορούμε να ανταλλάξουμε στοιχεία άμεσα, με τα κατεχόμενα και να μην περιμένουμε τις δεκατέσσερις ημέρες, που θα γίνεται κανονικά η ανταλλαγή στοιχείων. Ο λόγος είναι να μπορεί, αν χρειαστεί, να αλλάξει η κατηγορία, με βάση τα στοιχεία», υπέδειξε στον REPORTER ο Επικεφαλής της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμότητα Αναστασιάδη για συζήτηση ΜΟΕ με Τατάρ-Ικανοποίηση για τα οδοφράγματα

Κατά τις διελεύσεις, δεν θα γίνονται αποδεκτά τα SMS με την αναγραφή των αποτελεσμάτων των rapid test ή PCR, αλλά έγγραφο που θα είναι σε γλώσσα ή γλώσσες που να είναι κατανοητές στην άλλη κοινότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα αγγλικά, τουλάχιστον στο όνομα και τον αριθμό ταυτότητα ή διαβατηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι διευκρινίσεις του ΥΠΕΣ για τις διακινήσεις από τα οδοφράγματα

Από σήμερα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα:

  • Όλοι οι Κύπριοι (ΕΚ και ΤΚ) πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.
  • Ευρωπαίοι πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.
  • Υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και μέλη των οικογενειών τους, που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.
  • Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.
  • Υπήκοοι τρίτων χωρών που εισήλθαν είτε από νόμιμο σημείο εισόδου είτε από τα κατεχόμενα και διαθέτουν Κυπριακή θεώρηση (90 μέρες).
  • Υπήκοοι τρίτων χωρών που ανήκουν στον κατάλογο των χωρών που δεν θέλουν θεώρηση (90 μέρες - περιλαμβάνονται και υπήκοοι του ΗΒ που δεν κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας).
  • Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες παραμονής άλλων κρατών μελών (90 μέρες - εκτός από Τούρκους και Αζέρους)
  • Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν θεωρήσεις Σιένγκεν, διπλή και πολλαπλή (90 μέρες - εκτός από Τούρκους και Αζέρους).
  • Όλοι οι ανήλικοι πάνω από 12 ετών χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR.

«Ήταν μία δύσκολη περίοδος για μας και για τους γονείς μας»

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αποτελεί μία καινούργια περίοδο για τους κατοίκους της κατεχόμενης Αγίας Τριάδας, οι οποίοι έμειναν μακριά από τις οικείους τους, τόσο καιρό.

«Ήταν μία δύσκολη περίοδος και για μας και για τους γονείς μας. Κάναμε γιορτές και δεν είχαμε καμία επαφή μαζί τους και δοξάζουμε το Θεό που υπάρχουν τα τηλέφωνα και επικοινωνούσαμε μαζί τους. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων», επεσήμανε στον REPORTER ο κοινοτάρχης του χωριού, Γιαννάκης Χατζηγιάννης.

Η αποχή από τους γονείς τους, αλλά και τους υπόλοιπους Ελληνοκύπριους, που ζουν στην Αγία Τριάδα, ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία, αφού τους είχε καταρρακώσει ψυχολογικά. Την ίδια ώρα, υπήρξαν και κάτοικοι που δεν κατάφεραν να περάσουν στα κατεχόμενα για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις ελεύθερες περιοχές.

Παρόλα αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια που ήταν κλειστά τα οδοφράγματα, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός είχαν διευθετήσει να παρέχουν στους κατοίκους φάρμακα και άλλα είδη που χρειάζονταν από τις ελεύθερες περιοχές.

«Ειδικές περιπτώσεις δόθηκαν για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους. Δηλαδή πήγαιναν με PCR το πρωί και επέστρεφαν το βράδυ πίσω, με ειδική έγκριση. Δεν μπορούσαν να μην επιστρέψουν πίσω, θα είχαν συνέπειες. Η ανταπόκριση ήταν θετική από τις αρχές του ψευδοκράτους, ανταποκρίνονταν γρήγορα».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένος ο Τατάρ για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975