Κλείδωσαν οι λεπτομέρειες του Green Pass-Έτσι θα γίνονται τα ταξίδια στην Ευρώπη

Με στόχο να προλάβουν το καλοκαίρι, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δουλεύουν πυρετωδώς, ώστε να καταλήξουν στην τελική μορφή του πιστοποιητικού που θα επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα. Αρχικά έγινε γνωστό ότι θα έφερε το όνομα Green Pass, ωστόσο τελικά άλλαξε όνομα και θα λέγεται EU Digital COVID certificate, δηλαδή Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid.

Το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν ήδη αποφασίσει την τελική μορφή του πιστοποιητικού που θα απαιτείται να έχουν μαζί τους οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ταξιδεύουν σε άλλες χώρες. Αυτό θα περιέχει πληροφορίες για τον εμβολιασμό των πολιτών, τα τεστ που έχει πραγματοποιήσει και το ιατρικό ιστορικό, σε περίπτωση που έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό. Ουσιαστικά θα είναι σε μορφή κωδικού QR και ο κάθε πολίτης θα επιλέγει αν θέλει να το έχει μαζί του σε έντυπη μορφή ή διαδικτυακά.

«Θα εκδίδεται σε δύο μορφές. Η μία είναι η έντυπη. Θα είναι σε ένα χαρτί μικρό, στο οποίο θα είναι γραμμένο ο κωδικός QR, το όνομα και η ταυτότητα του κατόχου και θα έχει το σήμα της χώρας που το εκδίδει. Θα είναι δηλαδή, η σημαία της Ευρώπης και στη μέση θα γράφει για παράδειγμα, CY για την Κύπρο και αντίστοιχα για τις άλλες χώρες. Η εκδίδουσα αρχή θα είναι η Κύπρος και το Υπουργείο Υγείας θα είναι ο ελεγκτής των δεδομένων», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο eHealth Network της ΕΕ Χρίστος Σχίζας.

Το πιστοποιητικό μπορούν να το έχουν οι ταξιδιώτες και σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο θα μοιάζει με boarding pass και θα το έχουν στο κινητό τους, σε αρχείο pdf. Θα μπορεί έτσι να το ελέγξει ο αρμόδιος λειτουργός. Τόσο στην έντυπη μορφή, όσο και στην ηλεκτρονική, ο λειτουργός που θα κάνει τον έλεγχο, θα σκανάρει τον κωδικό QR και θα ελέγχει τα στοιχεία των πολιτών.

Η ημερομηνία ορόσημο για την εφαρμογή του είναι η 1η Ιουλίου, ωστόσο τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν, όποτε ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, για το πιστοποιητικό. Για να το επιτύχουν αυτό, έχουν στην διάθεσή τους ένα χρονικό περιθώριο, περίπου έξι εβδομάδων.

Τα εμβόλια που θα αναγνωρίζονται

Τα πιστοποιητικά που απαιτούνται είναι τριών ειδών. Το πρώτο είναι το εμβολιαστικό.

«Δεν θα διαφέρουν οπτικά, αλλά θα εμπεριέχεται, ενσωματωμένο στον κωδικό QR, ένα κλειδί που θα παραπέμπει στη βάση δεδομένων. Θα εκδίδεται αν κάποιος έχει εμβολιαστεί».

Βάσει των δεδομένων που ισχύουν μέχρι στιγμής, τα κράτη μέλη θα αποδέχονται Ευρωπαίους πολίτες που εμβολιάστηκαν με ένα από τα τέσσερα εμβόλια, που έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ. Αυτά είναι τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca and Janssen (Johnson & Johnson).

Η κάθε χώρα μπορεί να επιβάλει τους δικούς της όρους, όσον αφορά στους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα,  η κάθε χώρα αποφασίζει κατά πόσο θα επιτρέψει την είσοδο σε πολίτες που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση ή και τις δύο δόσεις. Πάντως η Κομισιόν, συστήνει να υπάρξει μία κοινή γραμμή, ώστε να υπάρχει αρμονία.

Σε περίπτωση που ένας πολίτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τα εμβόλια, θα πρέπει να έχει μαζί του και αρνητικό τεστ, μέχρι 72 ώρες. Το δεύτερο πιστοποιητικό απευθύνεται στους πολίτες που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των χωρών που προτίθενται να επισκεφτούν, ώστε να έχουν τα απαραίτητα τεστ.

«Το δεύτερο πιστοποιητικό είναι η προσκόμιση PCR ή rapid test και αυτό θα ισχύει για 72 ώρες. Αυτό θα έχει ημερομηνία λήξης, όπως έχει και στο SafePass που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το τρίτο πιστοποιητικό είναι αν έχει νοσήσει κάποιος από την covid-19 και από την μέρα που έχει αποθεραπευτεί να έχουν περάσει έξι μήνες».

Σε περίπτωση που ένας ταξιδιώτης παραμείνει στην χώρα, στην οποία ταξίδεψε, περισσότερο από 72 ώρες, τότε θα πρέπει να εξεταστεί στην χώρα που βρίσκεται, ώστε να εκδοθεί καινούργιο πιστοποιητικό. 

Η Ε.Ε., εν τω μεταξύ, παροτρύνει τα κράτη μέλη να μην επιβάλλουν επιπρόσθετα μέτρα, όπως υποχρεωτική καραντίνα, απομόνωση ή υποχρεωτικό έλεγχο, εκτός αν είναι απαραίτητο για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Επιπρόσθετα, τους συμβουλεύει να παρακολουθούν τις συμβουλές του ECDC, πριν λάβουν τα μέτρα τους.

Εθνική χρήση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού

Τι συμβαίνει όμως με τους ελέγχους εντός των συνόρων; Μπορούν τα κράτη μέλη να αποδέχονται το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό σε ελέγχους που γίνονται εγχώρια; Όπως υπέδειξε στον REPORTER ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, η κάθε χώρα έχει το ελεύθερο να αποφασίσει κατά πόσον θα χρησιμοποιήσει το πιστοποιητικό, που είναι για διασυνοριακή μετακίνηση, για την εγχώρια μετακίνηση.

«Αφού θα έχω στο κινητό μου το πιστοποιητικό ότι είμαι εμβολιασμένος, γιατί να μην το έχω εκείνο και για την εγχώρια μετακίνηση; Σε ποιο βαθμό θα το κάνουμε, εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας, εκείνη τη στιγμή που θα το ενεργοποιήσει. Θα είναι διαθέσιμο να χρησιμοποιηθεί και για εθνικούς λόγους, αν κριθεί σκόπιμο. Αν θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ή χώρους μαζικής σύναξης και δεν χρειάζεται να δείξω κάτι, δεν θα το δείξω».

Η πρόθεση της Κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή, είναι να χρησιμοποιηθεί για εθνική χρήση, ένα μέρος του πιστοποιητικού, αν όχι στην ολότητά του. Ωστόσο, η τελική απόφαση εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Σε περίπτωση που εφαρμοστεί, πρέπει να γίνει ένα πλαίσιο, που θα καθοριστούν οι εξουσιοδοτημένοι ελεγκτές του πιστοποιητικού της χώρας. Σε διεθνές επίπεδο έχουν καθοριστεί. Θα είναι στα σημεία εισόδου της χώρας», επεσήμανε, από πλευράς του, ο κ. Σχίζας.

Προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα;

Ένα σημαντικό στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, όσον αφορά στην εφαρμογή του EU Digital Covid Certificate, είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

«Έχει δοθεί μεγάλη σημασία, γι’ αυτό και η πολυπλοκότητα αυτού του πιστοποιητικού. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, ώστε να μην διακινείται μέσω του πιστοποιητικού, οποιαδήποτε ιατρική πληροφορία, για τον κάτοχο του πιστοποιητικού. Θα είναι απλά ένα κλειδί. Δεν θα μπορεί κανείς μέσα από το κλειδί να διαβάσει, γιατί έχει πιστοποιητικό. Αν προέρχεται από τεστ ή αν έχει εμβολιαστεί ή επειδή νόσησε. Αυτή είναι η δέσμευση και η τεχνική λύση που δόθηκε, για να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους