Αποφαίνεται ο ΕΜΑ για το θάνατο της 39χρονης-Στο μικροσκόπιο άλλα 4 περιστατικά

Εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος θα διερευνήσει εάν ο θάνατος της 39χρονης Βρετανίδας, που υπέστη θρομβοεμβολικό επεισόδιο, σχετίζεται με τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

H γυναίκα που απεβίωσε χτες στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca στις 6 Μαΐου και δέκα ημέρες μετά υπέστη θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία.

Ενώπιον του ΕΜΑ, βρίσκεται το ιατρικό ιστορικό της 39χρονης από τη Βρετανία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς συσχέτισης με άλλα περιστατικά. Η γυναίκα δεν είχε ιστορικό θρομβώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχασε τη μάχη η 39χρονη που νοσηλευόταν μετά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο

Πέντε θρομβοεμβολικά επεισόδια μετά τον εμβολιασμό

Σημειώνεται ότι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες της Κύπρου, είχαν μέχρι στιγμής αναφορές για πέντε θρομβοεμβολικά επεισόδια μετά τον εμβολιασμό, τα τέσσερα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η μία ήταν η 39χρονη που απεβίωσε, τρία ήταν ελαφρά και αντιμετωπίστηκαν, ενώ άλλη μία γυναίκα 40 ετών, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και η κατάσταση της υγείας της είναι καλή, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς.

Το θρομβοεμβολικό επεισόδιο στην 40χρονη, εντοπίστηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου. Η γυναίκα είχε εμβολιαστεί δώδεκα ημέρες προηγουμένως με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πέραν από το περιστατικό με την 39χρονη, ο ΕΜΑ θα αποφανθεί και για τα υπόλοιπα περιστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποια είναι τα συμπτώματα θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό-Οι συστάσεις του ΕΜΑ

Θα συζητηθεί από τη ΣΕΕ το θέμα

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εξάλλου, θα συζητήσουν μεταξύ τους το θέμα αλλά και με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα ετοιμάσουν εισηγήσεις.

Σε αυτό το στάδιο, δεν συζητείται πάντως αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του Εμβολιαστικού Πλάνου, με δεδομένο ότι η Κύπρος δίδει δικαίωμα επιλογής εμβολίου στους πολίτες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, που ακολουθούν τις συστάσεις του ΕΜΑ, συλλέγουν εν τω μεταξύ στοιχεία, για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών από άλλες χώρες.

Ενημερώνονται οι Προσωπικοί Ιατροί  

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, σε ενημέρωση των Προσωπικών Ιατρών για το χειρισμό τέτοιων περιστατικών, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται έγκαιρα και να γίνεται άμεση διαχείρισή τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων από την περασμένη Παρασκευή έχει προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις προς τους επαγγελματίες υγείας, για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, μετά τη χορήγηση με AstraZeneca.

Η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) συνιστά στους επαγγελματίες υγείας:

  • να μην χορηγούν το AstraZeneca σε οποιονδήποτε είχε θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη του εμβολίου.
  • θα πρέπει να ελέγχoυν για σημάδια θρόμβων αίματος σε οποιοδήποτε άτομο, έχει χαμηλά αιμοπετάλια εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
  • να ελέγχουν για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε οποιοδήποτε άτομο έχει θρόμβους αίματος εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
  • να διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς που έχουν θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα.

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα