Αγώνας δρόμου για τις Παγκύπριες, φωνές και… έξτρα τάξεις για τους αρνητές

Τρέχουν να προλάβουν τον χρόνο οι αρμόδιοι, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την αυριανή πρεμιέρα των Παγκύπριων Εξετάσεων. Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αποστείλει στα σχολεία το υγειονομικό πρωτόκολλο και τι θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά την περίοδο τόσο των Παγκύπριων Εξετάσεων, όσο και των εξετάσεων τετραμήνου, τρεις μόλις ημέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, κάτι που προκάλεσε πολλά ερωτήματα τόσο στους καθηγητές, όσο και στους μαθητές.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ανακοίνωση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα εφαρμοστεί κατά τις εξετάσεις, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφού οι διευθύνσεις πρέπει να ολοκληρώσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες, υπό την πίεση του ελάχιστου χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους. Συγκεκριμένα, οι διευθύνσεις των σχολείων καλούνται να ολοκληρώσουν τους ονομαστικούς καταλόγους, ώστε να γνωρίζουν οι μαθητές σε ποια αίθουσα πρέπει να παρουσιαστούν, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να ετοιμάσουν όλες τις αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό των εξετάσεων. Όλα αυτά εις τριπλούν, αφού από τη Δευτέρα θα μπουν στο πλάνο και οι μαθητές Α και Β’ Λυκείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το Πρωτόκολλο Ασφάλειας και Υγείας για τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2021

Οι καθηγητές είχαν ψέξει τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας, κατά τις συναντήσεις που είχαν μεταξύ τους, όσον αφορά στην ανακοίνωση του πρωτοκόλλου, αλλά και τις γενικές οδηγίες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί. «Στάλθηκαν την Τρίτη και την Παρασκευή είναι το πρώτο μάθημα. Εκείνο που γνωρίζουμε, είναι ότι οι διευθύνσεις τρέχουν για να είναι όλα έτοιμα», υπέδειξε στον REPORTER ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο σε περίπτωση που ύποπτα συμπτώματα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας των υποψηφίων στο Σχολείο/Εξεταστικό Κέντρο ή διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα στο σχολείο των υποψηφίων, η Επιτροπή Εξεταστικού Κέντρου έχει υποχρέωση να ενεργήσει με ψυχραιμία και πρωτίστως σεβασμό απέναντι στο ύποπτο κρούσμα, διασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα του συγκεκριμένου υποψηφίου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα, η Επιτροπή Εξεταστικού Κέντρου θα πρέπει ψύχραιμα να απομονώσει τον υποψήφιο από τους υπόλοιπους υποψηφίους και να ενημερώσει άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες του. O υποψήφιος που παρουσιάζει πιθανά συμπτώματα του ιού θα μεταφέρεται σε ειδική αίθουσα που θα έχει καθοριστεί εκ των προτέρων από την Επιτροπή.

Εξάλλου, τα σχολεία, θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποδεχτούν και μαθητές που δεν έχουν προσκομίσει SafePass, είτε επειδή δεν έχουν υποβληθεί σε rapid test, είτε επειδή δεν έχουν μαζί τους το αποδεικτικό.

«Θα πρέπει να ετοιμαστούν και έξτρα αίθουσες, γι' αυτούς τους μαθητές. Άρα, οι διευθύνσεις πρέπει να προετοιμαστούν και γι’ αυτά τα ενδεχόμενα. Υπάρχουν και οι αρνητές, που δεν θα φέρουν τεστ. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν οι διευθύνσεις και να τους πουν να πάνε στα ειδικά εξεταστικά κέντρα. Ξέραμε ότι η χρονιά είναι δύσκολη. Διεξάγονται ταυτόχρονα εξετάσεις τετραμήνου και Παγκύπριες. Έπρεπε να σταλούν πιο νωρίς οι οδηγίες, επειδή υπάρχει περαιτέρω πίεση στις διευθύνσεις».

Ενοχλημένοι με την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για την ανακοίνωση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, παρουσιάζονται και οι μαθητές, με το μέλος της γραμματείας της ΠΣΕΜ, Γρηγόρη Γρηγορίου να αναφέρει στον REPORTER πως η καθυστέρηση αυτή, υποδεικνύει πως υπάρχει έλλειψη οργάνωσης.

«Δεν μπορούσαν να μας στείλουν το πρωτόκολλο πιο νωρίς, για να ξέρουν οι μαθητές και οι καθηγητές πώς θα γίνουν οι εξετάσεις; Η πανδημία βρίσκεται στην Κύπρο από τον Μάρτιο του 2020. Το θεωρούμε απαράδεκτο να ανακοινώνεται τρεις ημέρες πριν τις Παγκύπριες. Δεν δίνει χρόνο στους μαθητές να κάνουν τα απαραίτητα τεστ, για να αποδεσμευτούν από την καραντίνα, ούτε στα σχολεία για να ετοιμάσουν ανάλογα τα εξεταστικά τους κέντρα. Αν θεωρεί το Υπουργείο Παιδείας ότι είναι εφικτά, μέσα σε μία ημέρα να στηθούν τα εξεταστικά κέντρα, να ενισχυθούν με αντισηπτικά και θερμόμετρα, τότε τι να πω; Το θεωρούμε απαράδεκτο».

Προβληματισμένοι οι γονείς για τα rapid test

Την ίδια ώρα, οι γονείς παρουσιάζονται προβληματισμένοι, όσον αφορά στο χρονικό διάστημα, που θα έχουν στην διάθεσή τους οι μαθητές, για να υποβληθούν σε rapid test, αφού αυτό συνεπάγεται ότι κάθε τρεις ημέρες, θα πρέπει να στέκονται στην σειρά. Αυτό που τους δημιουργεί ανησυχία, είναι το γεγονός ότι κατά την εξεταστική περίοδο, ο χρόνος είναι πολύτιμος.

«Εκείνο που μας προβληματίζει είναι το χρονικό διάστημα των 72 ωρών. Είναι λίγο πρόβλημα για τους μαθητές, επειδή θα πρέπει να βρίσκονται κάθε τρεις ημέρες στις ουρές για δειγματοληψία. Θα εισηγηθούμε να δοθούν κάποιες διευκολύνσεις στους μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, για να μπορούν οι μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος», επεσήμανε ο Χαράλαμπος Διονυσίου, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Από την περασμένη Τρίτη οι μαθητές έχουν λάβει τους βαθμούς τους, για τα μαθήματα και μετά τις εξετάσεις αναμένεται να λάβουν τις τελικές τους βαθμολογίες, καθώς και τους ελέγχους τους. Οι Παγκύπριες Εξετάσεις κάνουν πρεμιέρα την Παρασκευή, με το μάθημα της Βιολογίας. Είναι η πρώτη χρονιά, μετά από τουλάχιστον μία πενταετία, που δεν θα γίνει έναρξη των εξετάσεων με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, που είναι το μοναδικό στο οποίο εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»