Ο ρόλος των νοσηλευτών στις Παγκύπριες και η πρόταση για εμβολιασμό φοιτητών

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται πλέον οι Παγκύπριες Εξετάσεις, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν από τη Δευτέρα στα θρανία, ώστε να ξεκινήσουν τις επαναλήψεις και να καλύψουν τυχόν κενά πριν την έναρξη των εξετάσεων. Μέχρι τις 19 Μαΐου, καλούνται καθηγητές και μαθητές να προετοιμαστούν κατάλληλα, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να κλείσει όλες τις τρύπες, ώστε να κυλήσει ομαλά η διαδικασία των εξετάσεων.

Οι Παγκύπριες Εξετάσεις, για άλλη μια χρονιά πραγματοποιούνται εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Παιδείας να καλείται να βρει εκείνη τη λύση, που θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις με σχετική ομαλότητα και την ίδια ώρα δεν θα θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Προς αυτό το σκοπό έχει καταθέσει και την πρότασή του, για λειτουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων αναφοράς, τόσο για τους μαθητές που θα είναι θετικοί κατά την περίοδο των εξετάσεων, όσο και για τους μαθητές που θα θεωρούνται κρούσματα.

Η πρόταση αυτή έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, να δηλώνει πως η λειτουργία τους θα γίνει κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα δώσει και ειδική άδεια στους μαθητές να μετακινηθούν, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρές οδηγίες. Την επίβλεψη των μαθητών στα εξεταστικά κέντρα αναφοράς, θα αναλάβει νοσηλευτικό προσωπικό, «αφού οι εκπαιδευτικοί που θα επιτηρούν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσεγγίσουν τους εξεταζόμενους», είχε ξεκαθαρίσει ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Οι νοσηλευτές δηλώνουν πρόθυμοι και έτοιμοι να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης, για τις εξετάσεις, όμως ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει άμεσα τις προτάσεις με τις αιτήσεις τους, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να προετοιμαστούν και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

«Από τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας ζητά από εμάς να προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία, θα πρέπει να αποταθεί στον εργοδότη μας, που είναι ο ΟΚΥπΥ. Θα τον ενημερώσει τι ζητά και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες και οι εργασίες που θέλει να κάνουμε και κατά συνέπεια, θα έρθει ο ΟΚΥπΥ να ενημερώσει τους νοσηλευτές. Έτσι, θα δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι νοσηλευτές το επιθυμούν για να πάνε σε εκείνη την εργασία», υπέδειξε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης.

Ο λόγος που οι νοσηλευτές ζητούν άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει τις προτάσεις του, δεν είναι άλλος από τις υπερωρίες που καλούνται να δουλέψουν για αυτή την προσπάθεια. «Δεν μπορούν οι νοσηλευτές από τα τμήματα να αποδεσμευτούν. Άρα θα πρέπει να γίνει υπερωριακά και θα πρέπει να μας ενημερώσει ο ΟΚΥπΥ. Θα πρέπει να ενημερωθούμε μέσω γραπτής επιστολής, αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να έρθει απευθείας σε εμάς, ως συντεχνία, αλλά ούτε και στους υπόλοιπους νοσηλευτές».

Στην επιστολή που θα στείλει το Υπουργείο Παιδείας, προς τον ΟΚΥπΥ, στην οποία θα ζητά τη συμβολή των νοσηλευτών, σε αυτό το εγχείρημα, θα πρέπει να αναγράφεται επ’ ακριβώς ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες τους, πρόσθεσε ο κ. Πετέλης. «Μπορεί να υπάρχουν νομικά θέματα που δεν θα μπορούμε εμείς να τα εφαρμόσουμε. Δηλαδή, σε περίπτωση που αντιγράφει ένας μαθητής, θα μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι. Ποια θα είναι η δουλειά μας; Να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στο χώρο, να διασφαλίσουμε την είσοδο και την έξοδο των μαθητών, από τα εξεταστικά κέντρα, για να μην έρθουν σε επαφή με τους άλλους μαθητές; Αυτά πρέπει να διευκρινιστούν και πρέπει να τα ξέρουμε γραπτώς».

Ζητούν αλλαγή της νομοθεσίας οι γονείς

Μπορεί οι Παγκύπριες Εξετάσεις να έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης και να βρίσκονται μόνο δεκατρείς ημέρες μακριά, οι γονείς έχουν εντοπίσει ένα σημαντικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση, με εισηγήσεις από όλες τις πλευρές, ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, με βάση τη νομοθεσία που διέπει τις Παγκύπριες Εξετάσεις, σε περίπτωση που μαθητής δεν είναι σε θέση να παρευρίσκεται στα εξεταστικά κέντρα, για οποιονδήποτε λόγο, τότε χάνει τις εξετάσεις και δεν έχει δεύτερη ευκαιρία να εξεταστεί στο μέλλον. Αυτό έγινε πιο έντονο, κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Θεωρείται αδικία, επειδή λόγω της πανδημίας, μπορεί κάποιοι να νοσήσουν και να χάσουν τις εξετάσεις. Αυτή η αδικία υφίσταται και τα προηγούμενα χρόνια. Τις προηγούμενες χρονιές, αν κάποιος μαθητής πάθαινε τροχαίο, παραμονές των Παγκύπριων, τις έχανε αν δεν ήταν σε θέση να προσέλθει στα εξεταστικά κέντρα. Γι΄ αυτό πρέπει να γίνει μία τροποποίηση στη νομοθεσία, σε τέτοιες περιπτώσεις, εξαιρετικά για ιατρικούς λόγους, να μην χάνει το δικαίωμά του ο τελειόφοιτος για εισδοχή στα δημόσια πανεπιστήμια», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Οι οργανωμένοι γονείς, αυτή τη στιγμή, καλούνται να μελετήσουν την κατάσταση, ώστε να υποβάλουν εισηγήσεις στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να υπάρξουν αλλαγές, για να έχουν δεύτερη ευκαιρία οι άτυχοι μαθητές.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν παιδιά που μπορεί να βρίσκονται σε θεραπείες και να μην μπορούν να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα, ενδεχομένως να υπάρχουν μαθητές διαβητικοί. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες. Δεν θέλουμε να το πάρουμε μόνο για την πανδημία και να εστιάσουμε μόνο για φέτος. Όλοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις».

Μάλιστα, οι οργανωμένοι γονείς θα ζητήσουν εμπεριστατωμένες απόψεις και από τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, με τα οποία έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας, πριν καταλήξουν στις εισηγήσεις τους. Η εισήγησή τους βρίσκεται ήδη ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, αφού προέκυψε μέσα από συζητήσεις που είχαν με τον κ. Προδρόμου για το θέμα.

Παράλληλα, οι γονείς είχαν απευθυνθεί στο Υπουργείο Άμυνας, για την επαναληπτική διεξαγωγή των εξετάσεων για τους υποψήφιους στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας, για τους μαθητές που δεν μπορούσαν να παρευρεθούν, αφού ήταν κρούσματα ή στενές επαφές. Το Υπουργείο Άμυνας, επεσήμανε ο κ. Διονυσίου, ήταν θετικό και επανέλαβε τις εξετάσεις στις 4-6 Μαΐου.

Προτεραιότητα σε εμβολιασμένους πρωτοετείς φοιτητές

Εν τω μεταξύ, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης έχει καταθέσει πρόταση ενώπιον του Υπουργείου Υγείας, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε πρωτοετείς φοιτητές, όσον αφορά στον εμβολιασμό, αφού για να προχωρήσουν με τις σπουδές τους, στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Πολλές χώρες του εξωτερικού θεωρούν προαπαιτούμενο το coronapass πλέον, θα το συναντήσουν αρκετά οι πρωτοετείς φοιτητές μας και όχι μόνο. Ωστόσο, επειδή οι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό για τις σπουδές τους, ενδεχομένως να έχουν προετοιμαστεί και έχουν ήδη λάβει και το εμβόλιο, από δική τους πρωτοβουλία, εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε τους πρωτοετείς. Ο χρόνος υπάρχει μέχρι το Σεπτέμβριο, που είναι η έναρξη της φοιτητικής χρονιάς και ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας, να υπάρχει ένας προγραμματισμός, σε προαιρετική φάση, για τους στρατιώτες που θα απολυθούν φέτος και τις τελειόφοιτες μαθήτριες, για να μην έχουν προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»