Στη ζυγαριά τα αποτελέσματα του lockdown-Αξιολόγηση δεδομένων και μετά αποφάσεις

Ξεκάθαρη εικόνα από την κατάσταση στην κοινότητα, θα δώσουν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, που θα καθορίσουν και τις αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, με δεδομένο ότι την Κυριακή 9 Μαΐου λήγει το lockdown.

Λόγω των γιορτών του Πάσχα που είχε ως αποτέλεσμα τη διενέργεια πιο λίγων τεστ, τα δεδομένα δεν μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τη διασπορά στην κοινότητα. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, θα αναμένουν να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα και θα συνέλθουν προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους.

Τα αποτελέσματα του lockdown σε συνδυασμό με την κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι αυτά που θα γείρουν και την ζυγαριά των αποφάσεων. Προς το παρόν και παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις συνεχίζουν να είναι μεγάλες στο σύστημα υγείας, το θετικό είναι ότι οι νοσηλείες διατηρούνται εδώ και μία εβδομάδα κάτω από τις 300, με την κατάσταση στις ΜΕΘ να παραμένει σταθερή. Συγκλονισμό προκάλεσε χθες η ανακοίνωση των θανάτων επτά συνανθρώπων μας από την covid-19, που αποτελεί και μαύρο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαύρο ρεκόρ, υπέκυψαν επτά ασθενείς-Στα 481 τα κρούσματα

Στο τραπέζι η πρόταση για τα σχολεία

Θέμα παράτασης του ολικού απαγορευτικού δεν έχει τεθεί πάντως, ωστόσο στο τραπέζι παραμένει η πρόταση για επέκταση ακόμη μία εβδομάδα των διακοπών των μαθητών, πλην αυτών της Γ’ Λυκείου.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται άλλη μία πρόταση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στόχο έχει τον περιορισμό των εστιών μετάδοσης, όταν γίνει η επιστροφή στην προ του ολικού απαγορευτικού κατάσταση. Η πρόθεση είναι όπου υπάρχει συνάθροιση (χώροι εστίασης, γυμναστήρια, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κλπ), ο επισκέπτης να προσκομίζει rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την νόσο covid-19 τους τελευταίους τρεις μήνες.

Με τον ίδιο τρόπο, θα μπορεί κάποιος που μένει μόνιμα στην Κύπρο, να διανυκτερεύει σε ξενοδοχεία. Το πράσινο φως, εφόσον η εικόνα το επιτρέψει, αναμένεται να ανάψει από τις 10 Μαΐου.

Η αρχική εκτίμηση που υπάρχει πάντως, με βάση μαθηματικά μοντέλα, είναι πως μετά τις 20 αυτού του μήνα, θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης, λόγω και της εντατικοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος. Ωστόσο οι επιστήμονες, θέλουν να δουν και τα αποτελέσματα των επαφών του Πάσχα, προκειμένου να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εβδομάδα αποφάσεων, στο μικροσκόπιο οι δείκτες-Οι σκέψεις για τα ξενοδοχεία

Έκκληση για rapid test από εργαζόμενους

Λόγω και της αύξησης των επαφών τις γιορτές του Πάσχα, γίνονται συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας, για διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης από εργαζόμενος πριν πιστρέψουν στις εργασίες τους.

Υπενθυμίζεται ότι ποσοστό 50% των εργαζομένων που συνεχίζουν να εργάζονται με φυσική παρουσία, πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση. Σε επιχειρήσεις/υπηρεσίες, όπου ο αριθμός των εργοδοτουμένων που εργάζεται με φυσική παρουσία δεν υπερβαίνει τα πέντε άτομα, η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική για όλα τα άτομα.

Εξαιρούνται άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 και έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα και άτομα που έχουν διαγνωστεί θετικά στη νόσο COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει η πύλη εμβολιασμού για τις ηλικίες 33 έως 38-Οι ημερομηνίες των ραντεβού

Σε φουλ ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Από σήμερα εξάλλου, επαναρχίζουν με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, που θα διενεργούνται παράλληλα στα Εμβολιαστικά Κέντρα και από Προσωπικούς Ιατρούς. Οι πλείστοι από τους 200 ΠΙ θα ξεκινήσουν σήμερα να εμβολιάζουν δικαιούχους άνω των 30 ετών με AstraZeneca.

Από τις 7:30 και μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι ανοικτή, εν τω μεταξύ η Πύλη Εμβολιασμού για διευθέτηση ραντεβού από άτομα ηλικίας 37 και 38 χρόνων. Χθες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα μέχρι την Παρασκευή.

Ηλικίες

Ημερομηνία προτεραιότητας στην Πύλη Εμβολιασμού

37-38

Τρίτη, 4 Μαΐου, 7:30 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ

35-36

Πέμπτη, 6 Μαΐου, 7:30 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ

33-34

Παρασκευή, 7 Μαΐου, 7:30 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ

 

Η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι προσβάσιμη τις πιο πάνω ημερομηνίες και ώρες μόνο για τις ηλικίες που αναφέρονται στην κάθε περίπτωση και όχι για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια στα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες. Ο προγραμματισμός για την περίοδο μετά τις 8 Μαΐου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Τις επόμενες εβδομάδες, το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο αφού αναμένονται πολλές δεκάδες χιλιάδες δόσεις από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια.

Μέχρι τις 30 Απριλίου διενεργήθηκαν 287,816 εμβολιασμοί (32,7 δόσεις ανά 100 κατοίκους). Με βάση τα στοιχεία, 218,323 άτομα (ποσοστό 27,9%) έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και 69,463 άτομα (ποσοστό 9,5%) έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»