Εβδομάδα αποφάσεων, στο μικροσκόπιο οι δείκτες-Οι σκέψεις για τα ξενοδοχεία

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων θα μπουν αυτή την εβδομάδα νοσηλείες και επιδημιολογικοί δείκτες, προκειμένου να καταρτιστεί το πλάνο για τη μετά το lockdown εποχή, που τελειώνει την Κυριακή 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 10 Μαΐου αίρονται τα μέτρα του ολικού απαγορευτικού και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ίσχυαν πριν από αυτό. Ανοίγουν δηλαδή οι επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω του lockdown, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, γυμναστήρια, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κλπ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την νόσο covid-19 τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η πρόθεση είναι να επιτραπεί από τις 10 Μαΐου, εφόσον βελτιωθούν οι δείκτες και η διαμονή σε ξενοδοχεία από άτομα που μένουν μόνιμα στην Κύπρο, με τις ίδιες προϋποθέσεις που περιγράφονται πιο πάνω. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, οι ξενοδόχοι άρχισαν ήδη να κάνουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Επιπρόσθετα, εντός Μαΐου είχε προγραμματιστεί και η Α’ φάση της επανέναρξης εκδηλώσεων γάμων και βαφτίσεων. Όπως είχε ανακοινωθεί από τις 17-31 Μαΐου θα επιτρέπονται 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο ή 200 άτομα σε εξωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο. Θα συνεχίζει ωστόσο, να απαγορεύεται η δεξίωση/cocktail party.

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα καταθέσουν εισηγήσεις και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που θα τύχουν επεξεργασίας από την Τεχνική διυπουργική Επιτροπή για την πανδημία.  

Όλες οι αποφάσεις, που θα ληφθούν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Χθες εν τω μεταξύ σημειώθηκε αύξηση στις νοσηλείες, που πλησιάζουν και πάλι τις 300. Σε έξι δημόσια νοσοκομεία, νοσηλεύονται 292 ασθενείς με κορωνοϊό, με την κατάσταση της υγείας των 72 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Εξ αυτών οι 29 είναι διασωληνωμένοι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπέκυψε 56χρονος από κορωνοϊό, 58 νέα κρούσματα-Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας

Εντατικοποιούνται οι εμβολιασμοί

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι μαζικοί εμβολιασμοί με στόχο να δημιουργηθεί τείχος προστασίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Στη μάχη πέραν από τα Εμβολιαστικά Κέντρα, που έχουν πλέον δυνατότητα διενέργειας 14 χιλιάδων εμβολιασμών ημερησίως, μπαίνουν αυτή την εβδομάδα και οι 200 Προσωπικοί Ιατροί, που θα χορηγούν εμβόλια AsztraZeneca σε δικαιούχους άνω των 30 ετών. Την ίδια ώρα θα διενεργούνται εμβολιασμοί στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Αύριο ανοίγει εν τω μεταξύ η Πύλη Εμβολιασμού για διευθέτηση ραντεβού από άτομα ηλικίας 37 και 38 χρόνων. Η Πύλη θα ανοίξει στις 7:30 και θα κλείσει στις  8 το βράδυ. Ο στόχος μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι να καλυφθούν οι 35 και άνω και να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Ο Μάιος και ο Ιούνιος, θεωρούνται οι πιο σημαντικοί μήνες για τους εμβολιασμούς, αφού θα φτάσουν πολλές δεκάδες χιλιάδες δόσεις από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού και να έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία. Μέχρι τότε αναμένεται να αρθούν οι πλείστοι περιορισμοί. 

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 30 Απριλίου διενεργήθηκαν 287,816 εμβολιασμοί (32,7 δόσεις ανά 100 κατοίκους). Με βάση τα στοιχεία, 218,323 άτομα (ποσοστό 27,9%) έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και 69,463 άτομα (ποσοστό 9,5%) έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού