Η αγωνία για τη διασπορά, οι χαλαρώσεις για το Πάσχα και οι εντατικοί έλεγχοι

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, που θα αυξήσουν τους ελέγχους  για την περίοδο των γιορτών του Πάσχα, λόγω και των χαλαρώσεων που θα δοθούν. με στόχο τη διασφάλιση τήρησης των μέτρων. Το βάρος των ελέγχων για τον περί λοιμοκάθαρσης νόμο θα πέσει στην Αστυνομία, μέλη της οποίας θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε ναούς και στο οδικό δίκτυο.

Το καμπανάκι από τα νοσοκομεία και την επιδημιολογική εικόνα, που σημείωσε νέα επιδείνωση σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς, κρατά σε συναγερμό τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που συνεχίζουν να καλούν τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αποστασιοποίησης.

Η διασπορά του ιού σε ολόκληρη την Κύπρο παραμένει πολύ μεγάλη, με τα στοιχεία να καταγράφουν επιδείνωση δεδομένων σε Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο και Ελεύθερη Αμμόχωστο, με τη Λεμεσό να δείχνει μεν σημάδια σταθεροποίησης, να διατηρεί δε πολύ υψηλή αθροιστική επίπτωση.

Πολύ ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Λάρνακα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας, έχει την πιο μεγάλη διασπορά (1201/100,000 από 991,9/100,000 την προηγούμενη εβδομάδα). Ακολουθούν η Λευκωσία, η Λεμεσός η Ελεύθερη Αμμόχωστος και η Πάφος, η αθροιστική επίπτωση των οποίων τις κατατάσσει επίσης στο βαθύ κόκκινο, αφού βρίσκονται πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει το ECDC.

Δύο άλλα στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό είναι η διατήρηση πάνω από το 1, τόσο του ποσοστού θετικότητας, όσο και του ρυθμού αναπαραγωγής (R).

Τα νέα στοιχεία που κατέγραψαν την πορεία του ιού μέχρι από τις 11 μέχρι τις 24 Απριλίου, αποδεικνύουν πάντως και τα θετικά οφέλη από τους εμβολιασμούς, αφού παραμένει γενικά σταθερή η αθροιστική επίπτωση στις ηλικίες άνω των 70 ετών. Παραμένει εξάλλου η πίεση στα νοσοκομεία με τη διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων να είναι τα 62 έτη. Η διάμεση ηλικία των ασθενών σε ΜΕΘ είναι τα 64 έτη.

Μήνας των αρνητικών ρεκόρ ο Απρίλιος

Ο Απρίλιος είναι πάντως ο μήνας που έσπασαν σχεδόν όλα τα αρνητικά ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, εκτός ευτυχώς αυτό των θανάτων. Συνολικά εντοπίστηκαν 20,045 θετικά περιστατικά της νόσου (σ.σ ο προηγούμενος ήταν ο Δεμέμβριος του 2020 με 12,084 κρούσματα), ενώ στις 20 Απριλίου καταγράφηκαν 941 κρούσματα, τα πιο πολλά από ποτέ σε ένα 24ωρο. Επιπρόσθετα έγινε ο πρώτος μήνας όπου καταγράφηκαν πάνω από 300 νοσηλείες ασθενών με covid-19 στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Από την 1 του μήνα μέχρι χθες, απεβίωσαν 56 ασθενείς με την τελική αιτία θανάτου τους να είναι η covid-19. Αυτό καθιστά τον δεύτερο μήνα της άνοιξης, τον τρίτο χειρότερο σε απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της νόσου, από την αρχή της πανδημίας.

Οι χαλαρώσεις για απόψε και αύριο

Από σήμερα ξεκινούν εξάλλου, οι μικρές χαλαρώσεις που δόθηκαν για τις γιορτές του Πάσχα. Μόνο το Μεγάλο Σάββατο για σκοπούς διευκόλυνσης της συμμετοχής των πιστών στην Ακολουθία της Ανάστασης, επιτρέπεται η μετακίνηση για σκοπούς μετάβασης σε χώρο θρησκευτικής λατρείας, μέχρι τη 1 τα ξημερώματα.

Για αύριο Κυριακή του Πάσχα εξάλλου επιτρέπεται η μετακίνηση προσώπων δύο φορές με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 για χρονικό διάστημα μέχρι τρεις ώρες την φορά (έξι ώρες ανά άτομο).

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται επίσης η παρουσία σε οικία προσώπων, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 9 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε άλλο ιδιόκτητο υποστατικό (π.χ. εξοχική κατοικία, κτλ) στην Επαρχία μόνιμης διαμονής ή/και σε άλλη Επαρχία εκτός της μόνιμης διαμονής, με αποστολή γραπτού μηνύματος με επιλογή του αριθμού 8. Η μετακίνηση μπορεί να ολοκληρωθεί είτε αυθημερόν εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος των 3 ωρών και κατά τις επιτρεπόμενες ώρες μετακίνησης, είτε σε άλλη μέρα κατά τις επιτρεπόμενες ώρες μετακίνησης (5 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ). Σε περίπτωση επιστροφής στον χώρο μόνιμης διαμονής σε διαφορετική μέρα από την αρχική μετακίνηση, απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος με επιλογή του αριθμού 8.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρινίσεις για τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις και συναθροίσεις το Πάσχα

Παραμένει ανοικτή η Πύλη Εμβολιασμού

Από χθες στις 8 το βράδυ, εν τω μεταξύ και μέχρι απόψε στις 8, είναι ανοικτή η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα ηλικίας 64-70 ετών. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι Εμβολιασμοί θα διακοπούν για την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα και η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει ξανά την Τρίτη για άτομα 37 και 38 χρόνων.

Μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη, έγιναν συνολικά 278,770 εμβολιασμοί (31,7 δόσεις ανά 100 κατοίκους). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC, τα 209,285 άτομα που έλαβαν την 1η δόση αντιστοιχούν σε ποσοστό 27,9%, ποσοστό υψηλότερο του συνολικού στην ΕΕ (27,2%). Επιπρόσθετα, 69,485 άτομα ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα, δηλαδή ποσοστό 9,5% (10,1% στην ΕΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές