Με παράλληλες διαδικασίες ο αγώνας για θωράκιση-Μεγάλη ζήτηση για τα εμβόλια

Με στόχο τη σταθεροποίηση κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, συνεχίζεται η εντατική προσπάθεια σε πολλά μέτωπα για να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας και να επέλθει η ομαλοποίηση. Κι ενώ η επιδημιολογική εικόνα παραμένει «βαριά», με τις πιέσεις στο σύστημα υγείας να συνεχίζονται, καλά είναι τα νέα από τους εμβολιασμούς που έχουν επιταχυνθεί σημαντικά.

Ήδη πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κύπρου, έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, με το 9,5% να είναι έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Μέχρι χθες έγιναν 268,307 εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 200,670 άτομα έλαβαν την πρώτη δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 27,9%. Οι 67,637, ποσοστό δηλαδή 9,5%, σύμφωνα με το ECDC εμβολιάστηκαν και με τις δυο δόσεις.

Το Υπουργείο Υγείας, θέλει να εκμεταλλευτεί πλήρως την περίοδο του lockdown προκειμένου να θωρακιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Είναι γι’ αυτό το λόγο που με παράλληλες εμβολιαστικές διαδικασίες, ανέβηκαν ρυθμοί στη χορήγηση εμβολίων, με δεδομένο ότι φτάνουν πλέον και μεγαλύτερες ποσότητες δόσεων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί τείχος προστασίας και στις παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού, που έχουν και τις περισσότερες επαφές και διακινήσεις και να γίνει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα. Εκτιμάται ότι ο στόχος του εμβολιασμού του 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα επιτευχθεί.

Τα Εμβολιαστικά Κέντρα έχουν ενισχυθεί και μέσω επέκτασης ωραρίου, μπορούν πλέον να διενεργούν μέχρι και 14 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα. Παράλληλα, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και οι εμβολιασμοί πολιτών που εργάζονται στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Στη μάχη και οι Προσωπικοί Ιατροί

Σημαντική θα είναι η συμβολή των Προσωπικών Ιατρών, που αρχίζουν να εμβολιάζουν στα ιατρεία τους δικαιούχους άνω των 30 ετών. Ήδη υποβλήθηκαν αιτήματα για πέραν των 16 χιλιάδων δόσεων εμβολίων της AstraZeneca από 200 ΠΙ του ιδιωτικού και 45 του δημόσιου τομέα και αρκετοί από αυτούς, έχουν λάβει τις πρώτες παρτίδες.

Οι γιατροί έχουν ενημερώσει σχετικά τους δικαιούχους πελάτες τους και άρχισαν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμούς. Για κάθε εμβόλιο που θα χορηγείται, θα δίδονται ως αποζημίωση 10 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί-Έλαβε την πρώτη δόση το 27,9% των πολιτών

Ανάρπαστα τα εμβόλια

Άνοιξε εν τω μεταξύ στις 7:30 η Πύλη Εμβολιασμού για δεύτερη ευκαιρία διευθέτησης ραντεβού σε άτομα 68-70 χρόνων. Η Πύλη θα κλείσει στις 8 απόψε και θα ανοίξει ξανά την Τρίτη του Πάσχα για άτομα 37 και 38 χρόνων.

Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί πλάνο για την ερχόμενη εβδομάδα, ο στόχος είναι να καλυφθούν άτομα 35 και άνω και να δοθεί δεύτερη ευκαιρία, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Ανάρπαστα έγιναν πάντως χθες τα σχεδόν 11 χιλιάδες διαθέσιμα εμβόλια για τους 39 και 40 που εξαντλήθηκαν σε δύο ώρες, με το Υπουργείο Υγείας να προσθέτει εσπευσμένα άλλα 3,5 χιλιάδες ραντεβού. Η ζήτηση της τελευταίας εβδομάδας για όλα τα εμβόλια, είναι μεγάλη προκαλώντας ικανοποίηση αφού στις μικρότερες ηλικίες, φαίνεται να μην υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό ενδοιασμοί για τους εμβολιασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυο θάνατοι και άλλα 668 κρούσματα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Μικρή ανάσα στα νοσοκομεία

Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις στο σύστημα υγείας συνεχίζονται, μειώθηκαν χθες, ευτυχώς, κι άλλο οι νοσηλείες. Σε έξι νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, νοσηλεύονται 279 ασθενείς και η κατάσταση της υγείας των 75 θεωρείται κρίσιμη. Εξ αυτών οι 39 βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους 36 να είναι διασωληνωμένοι. 

Επιπρόσθετα χθες, μειώθηκαν στα 668 τα κρούσματα με τα τεστ να είναι μειωμένα σε σχέση με άλλες ημέρες. Παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό θετικότητας (1,79%), κάτι που δεικνύει ότι είναι ακόμη επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα στην κοινότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας