Δεν εμβολιάζονται γιατροί και νοσηλευτές στην Κύπρο-Αρχή με κυρώσεις από Ιταλία

Την ώρα που στην Κύπρο μερίδα γιατρών και η πλειοψηφία των νοσηλευτών σφυρίζουν αδιάφορα στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για εμβολιασμό, σε άλλες χώρες γίνονται σκέψεις για επιβολή κυρώσεων.

Η Ιταλία μάλιστα, έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που έλαβε δραστικά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ανευθυνότητα από τους επαγγελματίες γιατρούς, που δεν δέχονται να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, όσοι δεν εμβολιαστούν απειλούνται με απόλυση.

Στη Κύπρο σύμφωνα τα στοιχεία του ΟΚΥπΥ, ποσοστό περίπου 55% των νοσηλευτών και το 25% των γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το εμβόλιο, για διάφορους λόγους, επιδεικνύοντας ανεύθυνή στάση, αφού τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, σε περίπτωση που προσβληθούν από τη νόσο.

Οι κυρώσεις στην Ιταλία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του Mario Draghi, εισήγαγε νέους κανόνες, βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, θα μεταφερθούν, θα υποβιβαστούν ή θα ανασταλούν χωρίς αμοιβή οι υπηρεσίες τους εάν συνεχίσουν να αρνούνται να εμβολιαστούν. Αυτό έρχεται στην προσπάθεια επιβολής μίας σειράς ευρύτερων μέτρων για τον περιορισμό του τρίτου κύματος της πανδημίας, που θερίζει στην Ευρώπη.

Τα μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις θα είναι υπεύθυνες για την αναφορά στις αρχές της Ρώμης, σχετικά με τα στοιχεία των εργαζομένων που μέχρι στιγμής αρνήθηκαν το εμβόλιο. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πάνω από το 92% των επαγγελματιών υγείας στην Ιταλία, έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Ένας αριθμός μεγαλύτερος από την Γαλλία και τη Γερμανία.

Στην αντίθετη πλευρά, επαγγελματίες υγείες που αρνήθηκαν να λάβουν το εμβόλιο και επιμολύνθηκαν με τον ιό, ήταν υπεύθυνοι για αρκετά κρούσματα σε νοσοκομεία, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αναγκαστεί να επιβάλει τον αναγκαστικό εμβολιασμό των ιατρών και νοσηλευτών. Οι φαρμακοποιοί και ιδιώτες ιατροί, συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα.

«Να είσαι εμβολιασμένος είναι απαίτηση, για να μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους», ανέφερε η Κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, κάποια άλλη Κυβέρνηση Ευρωπαϊκής χώρας δεν έχει λάβει παρόμοια μέτρα, αλλά το γραφείο του Draghi τόνισε πως στόχος είναι να προστατεύσουν το προσωπικό και αυτούς που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο για να μολυνθούν.

Στο δημοσίευμα προστίθεται πως και η Κυβέρνηση του Ισραήλ έχει μελετήσει να επιβάλει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, για υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, ανάμεσα σε αυτούς και τους επαγγελματίες υγείας, ωστόσο ο νόμος δεν έχει ψηφιστεί. Παρ’ όλα αυτά, πηγές από το Υπουργείο Υγείας της χώρας, είχαν αναφέρει πριν ένα μήνα, ότι το προσωπικό που αρνείται να εμβολιαστεί θα καταγράφεται και αυτό ίσως επηρεάσει την μελλοντική τους επαγγελματική πορεία.

Στην Ιταλία υπάρχει ένα κίνημα, που δηλώνει ότι είναι κατά του εμβολιασμού και σύμφωνα με στοιχεία, ένα ποσοστό περίπου 18% των Ιταλών δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Αλλά περίπου το ήμισυ του πληθυσμού έχει δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για το εμβόλιο ιδιωτικά, εάν ήταν ένας τρόπος να επιταχυνθεί η διάθεση.

Ο Ιταλός αναπληρωτής υγείας, Pierpaolo Sileri, είχε προειδοποιήσει πως στη Ρώμη ενδεχομένως να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση στην πόλη.

Η απόφαση να καταστούν υποχρεωτικά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, με το σύνθημα «χωρίς εμβόλιο, χωρίς δουλειά», υποστηρίχθηκε από την εθνική ένωση γιατρών, τα συνδικάτα και το κοινό. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της EMG πάνω από το 55% των Ιταλών υποστηρίζουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας