Τι πρέπει να κάνουν οι εμβολιασμένοι-Οι αναφορές για παρενέργειες και τα τεστ

Συστάσεις προς τα άτομα που εμβολιάστηκαν κάνουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, αφού το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται, κυρίως λόγω άγνοιας, φαινόμενα χαλάρωσης. Κάποιοι δηλαδή, πιστεύουν ότι από η στιγμή που εμβολιάστηκαν δεν πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή να φορούν μάσκες.

Μιλώντας στον REPORTER  η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, συνέστησε υπομονή σε όσους εμβολιάστηκαν, αναφέροντας πως πρέπει να τηρούν τα ίδια μέτρα με πριν.

«Υπάρχει μία χαλάρωση στους ηλικιωμένους, νιώθουν ότι εμβολιάστηκαν και βρήκαν την ελευθερία τους, αλλά πρέπει να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή. Το ότι εμβολιάστηκα, δεν σημαίνει ότι μπορώ να περπατώ ανάμεσα στο πλήθος χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρώ τα μέτρα».

Όπως εξήγησε, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να εξακολουθήσουν να προσέχουν το ίδιο με πριν. «Ο λόγος είναι επειδή δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα και τεκμηριωθεί, κατά πόσον οι ίδιοι δεν μπορούν να είναι φορείς της covid-19 και να προσβάλουν άλλα άτομα. Γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα ίδια μέτρα με προηγουμένως, για να μην γίνουν φορείς μετάδοσης. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, δεν πρέπει να χαλαρώσουν και δεν πρέπει να αισθάνονται ότι επειδή οι ίδιοι έχουν ανοσία, μπορούν να βγαίνουν έξω χωρίς προστασία».

Η υπεύθυνη του τομέα κλινικών δοκιμών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ξεκαθάρισε ακόμη πως ισχύει για τους εμβολιασμένους, ότι και για τον υπόλοιπο πληθυσμό αναφορικά με τη διενέργεια μοριακού ή τεστ αντιγόνου.

«Πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλονται και σε τεστ και να συνεχίσουν, ως να μην είχαν εμβολιαστεί. Μόνον όταν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε. Πρέπει να αποκτήσει ανοσία ο πληθυσμός, για να μπορέσουμε σταδιακά να προχωρήσουμε, να αποχωριστούμε τις μάσκες και να είμαστε όπως πριν. Για παράδειγμα οι αεροπορικές εταιρείες, θα συνεχίσουν για αρκετό καιρό ακόμη, να ζητούν από τους επιβάτες να φορούν μάσκες, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι».

Αναφορικά με τους δύο θανάτους ατόμων, που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη νόσο στην Κύπρο, και είχαν προλάβει να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου , η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι είχαν επιμολυνθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα αφότου εμβολιάστηκαν. «Δεν πρόλαβε ο οργανισμός τους να αποκτήσει ανοσία. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες, από την πρώτη δόση του εμβολίου. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι δεν είχε παρέλθει αυτό το διάστημα, επομένως ο οργανισμός τους δεν δημιούργησε  αντισώματα, ώστε να μπορέσουν τα αντισώματα αυτά να αντιμετωπίσουν τον ιό».

Οι αναφορές για παρενέργειες

Σ’ ότι αφορά στις παρενέργειες από τα εμβόλια, ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, που καταγράφουν επί καθημερινής βάσεως τις ανεπιθύμητες αναφορές. «Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πολλές αναφορές και αυτό σημαίνει πως ο κόσμος αισθάνεται πως δεν πρέπει να μας αναφέρει κάτι. Εμείς φυσικά ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μας αναφέρει ενδεχόμενα συμπτώματα, που τους προβληματίζουν. Στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών μπορούν να αναφέρουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι περισσότερες αναφορές που έχουμε μέχρι στιγμής είναι οι αναμενόμενες και ήπιες όπως πόνος στο μπράτσο κλπ.».

Από την αρχή του εμβολιασμού, μέχρι και τις 29 Μαρτίου καταγράφηκαν 115 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, όπως υπέδειξε η κ. Παναγιωτοπούλου, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με την Επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΜΑ. 

«Τα συμπτώματα που καταγράφουν και οι άλλες χώρες και που ενδεχομένως εμφανίζουν οι πολίτες που εμβολιάζονται, είναι τα ίδια που αναφέρονται και στην Κύπρο. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας ανησυχήσει. Είμαστε συνεχώς σε επαφή με τον ΕΜΑ και ο κόσμος δεν πρέπει να αγωνιά».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, συνεχίζει εν τω μεταξύ να διερευνά τα περιστατικά θρόμβων στο αίμα που αναφέρθηκαν μετά από εμβολιασμούς. «Ξεκίνησε μία εκστρατεία εξονυχιστική ανίχνευσης, διαπίστωσης και μελέτης. Μέχρι τώρα διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, δεν υπάρχει συσχέτιση της δημιουργίας θρόμβων, τουναντίον αν προσβληθεί κάποιος από covid-19, έχει περισσότερες πιθανότητας να πάθει θρόμβους. Εξακολουθούν ωστόσο να ερευνούν τα περιστατικά, επειδή είναι τόσο σχολαστικοί που θέλουν να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε η  Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα