Η πρόταση των επιστημόνων για τις χαλαρώσεις-Οι σκέψεις για sms και γυμναστήρια

Ετοίμασαν τις εισηγήσεις τους για τις νέες χαλαρώσεις που θα ισχύσουν από την πρώτη Απριλίου, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που συνήλθαν χθες βράδυ. Οι προτάσεις τους διαβιβάστηκαν στον υπουργό Υγείας και θα παρουσιαστούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί προτείνουν:

  • Επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και των Δημοτικών της Λεμεσού στις 2 Απριλίου
  • Αύξηση του αριθμού μαθητών με φυσική παρουσία σε φροντιστήρια
  • Μικρή αύξηση του αριθμού ατόμων σε γυμναστήρια
  • Επανέναρξη αγώνων ατομικών αθλημάτων

Επαναφέρουν ακόμη την εισήγησή τους για προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στον εμβολιασμό, μαζί με τα ουσιώδη και υψηλού κινδύνου επαγγέλματα.

Σ’ ότι αφορά στα sms, μέχρι τουλάχιστον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, δεν συζητείται κατάργησή τους και τα σενάρια είναι δύο. Είτε θα παραμείνουν δύο για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, είτε θα γίνει ειδική ρύθμιση για τα Σαββατοκυρίακα για να παραχωρηθούν τρία γραπτά μηνύματα στο 8998.

Η πρόταση για το κέρφιου και τους περιορισμούς στις διακινήσεις στα σπίτια, είναι να παραμείνουν ως έχουν. Οι επιστήμονες, εξάλλου δεν έχουν συζητήσει για αλλαγές στην εστίαση, που θα συνεχίσει να λειτουργεί, όπως όλα δείχνουν, μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Δεν συζήτησαν ακόμη για τα ξενοδοχεία και εάν θα επιτραπεί και στους μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο, η διαμονή σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός ατζέντας νέων χαλαρώσεων ξενοδοχεία και εστίαση

Οι νέες χαλαρώσεις, θα έχουν ισχύ μέχρι τα μέσα Απριλίου. Η άποψη του Υπουργείου Υγείας αλλά και των ειδικών, είναι πως πρέπει να είναι συντηρητική και αυτή η φάση αποκλίμακωσης για να δοθεί χρόνος να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να δοθούν περισσότερες χαλαρώσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου και το Πάσχα.

Η εκτίμηση είναι ότι εάν εντός Απριλίου γίνει κατορθωτό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, τον τελευταίο μήνα της άνοιξης θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, για επιστροφή στη νέα κανονικότητα αφού θα προχωρήσει αρκετά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον άλλα 195.000 άτομα θα εμβολιαστούν αρχές Μαΐου με την πρώτη δόση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων, τουλάχιστον με μια δόση, σε 310.000. Το πλάνο προβλέπει εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων και του γενικού πληθυσμού ηλικίας 45 ετών και άνω, που θα εκφράσει ενδιαφέρον. Μέχρι τον Ιούνιο εξάλλου, αναμένεται να λάβει το εμβόλιο κατά της covid-19 το 60% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή πάνω από το 13% του πληθυσμού της Κύπρου, έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, αφού διενεργήθηκαν πέραν των 135.000 εμβολιασμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας