Στη μάχη για αναχαίτιση της πανδημίας και η εφαρμογή CoVTracer-Πώς λειτουργεί

Έκκληση προς τους πολίτες, να χρησιμοποιούν την εφαρμογή CoVTracer-EN, απευθύνει το Υπουργείο Υγείας, ενόψει και των χαλαρώσεων που έχουν ήδη δοθεί. 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως στη μάχη της χώρας μας για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού και περιορισμό του κινδύνου διασποράς του ιού έχει ριχθεί πλέον και η τεχνολογία, μέσω της ανάπτυξης της εφαρμογής για κινητά (application) CoVTracer EN.

Το Υπουργείο προσθέτει πως λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην κοινότητα, η Ομάδα Ιχνηλάτησης αξιολογεί καθημερινά περίπου 3,000 άτομα που με βάση τον ορισμό, θεωρούνται στενή επαφή κρούσματος. Πρώτιστος στόχος της εφαρμογής είναι να ενισχύσει και να συμπληρώσει το έργο της ιχνηλάτησης, ενημερώνοντας, μέσω ειδοποιήσεων, τους πολίτες σε περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού και αξιολογούνται βάσει αλγόριθμου ως «πιθανές στενές επαφές».

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας χώρων όπου μπορούν να συγχρωτιστούν άτομα άγνωστα μεταξύ τους, η εθελοντική αξιοποίηση αυτού του απλού μέσου, συντείνει στη μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών. Ιδιαίτερα σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν είναι δυνατό ο πολίτης να γνωρίζει όλα τα άτομα που βρίσκονται κοντά του (π.χ. χώροι εστίασης, πολυκαταστήματα, υπεραγορές, πανεπιστημιακά ιδρύματα, κοκ), η εφαρμογή αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να ενημερώσει τον χρήστη έγκαιρα εάν έχει εκτεθεί στον ιό. Εξίσου χρήσιμη εκτιμάται ότι θα είναι η εφαρμογή ενόψει της επαναδραστηριοποίησης του τομέα του τουρισμού που αναμένεται να επιχειρήσουν τα κράτη της ΕΕ το επόμενο διάστημα. Ήδη, παρόμοιου τύπου εφαρμογές χρησιμοποιούνται σε 20 κράτη της ΕΕ από 82 εκ. Ευρωπαίους πολίτες».

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζεται ότι:

  1. Τα άτομα που είναι θετικά στον ιό οφείλουν να δηλώσουν στην Ομάδα Ινχηλάτησης όλα τα άτομα με τα οποία είχαν επαφή και να ενημερώσουν σχετικά τα εν λόγω πρόσωπα.
  2. Τα άτομα που ορίζονται ως στενές επαφές, οφείλουν να αυτοπεριοριστούν αμέσως και να αναμένουν οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας.
  3. Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, οι στενές επαφές υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση (PCR test) μετά από διευθέτηση ραντεβού μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
  4. Η διάρκεια του αυτοπεριορισμού είναι 14 μέρες, εκτός εάν ο πολίτης υποβληθεί σε εξέταση PCR, με ιδία έξοδα, τη 10η ημέρα του αυτοπεριορισμού με αρνητικό αποτέλεσμα.
  5. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων οποιαδήποτε στιγμή κατά την περίοδο του αυτοπεριορισμού, το άτομο οφείλει να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό, αναφέροντας ότι είναι στενή επαφή κρούσματος, για να του δοθεί η απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή