Επί τάπητος οι νέες χαλαρώσεις-Δεδομένη η επιστροφή μαθητών, γρίφος τα sms

Με την επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία να θεωρείται δεδομένη, εκτός κι εάν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση το επόμενο εικοσιτετράωρο και εκτόξευση στις νοσηλείες, Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες επεξεργάζονται και άλλες μικρές χαλαρώσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής που συνήλθαν χθες στις 20:30 θα παραδώσουν εισηγήσεις στον υπουργό Υγείας, που θα τύχουν επεξεργασίας από τη διυπουργική τεχνική επιτροπή για την πανδημία. Οι αποφάσεις θα κλειδώσουν την τελευταία στιγμή, λόγω της εύθραυστης επιδημιολογικής εικόνας, από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Τετάρτη.

Αναμένεται πάντως, παρά το γεγονός ότι στη Λεμεσό το φορτίο νοσηρότητας παραμένει πολύ υψηλό, να ανάψει το πράσινο φως για επιστροφή στα θρανία και των μαθητών Δημοτικών σχολείων της επαρχίας. Από κει και πέρα, η πρόθεση είναι να δοθούν κάποιες επιπρόσθετες χαλαρώσεις σε επιχειρήσεις για λόγους πιο εύρυθμης λειτουργίας τους. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα επιτραπεί σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να βρίσκονται με φυσική παρουσία σε φροντιστήρια (από 4 σε 6) καθώς και σε περισσότερα άτομα να βρίσκονται ταυτόχρονα σε γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Γρίφο αποτελούν τα sms, αφού υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Η μία προκρίνει την αύξησή τους από δύο σε τρία και η άλλη κατάργησή τους. Άγνωστο παραμένει και το τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία και εάν τελικά θα επιτραπεί και σε μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο, η διαμονή από την 1η Απριλίου.

Το πιθανότερο εξάλλου, είναι να παραμείνει το κέρφιου από τις 11 μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και οι περιορισμοί που είναι σε ισχύ για τις διακινήσεις σε σπίτια, με στόχο να μην αυξηθούν απότομα οι επαφές.

Το νέο διάταγμα αναμένεται να έχει ισχύ δύο εβδομάδων και εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα και η κατάσταση στα νοσοκομεία, ο στόχος είναι να δοθούν και άλλες χαλαρώσεις. Πιο ευρεία άρση των περιορισμών αναμένεται εντός του τελευταίου μήνα της άνοιξης, εφόσον θα εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες, γεγονός που όπως εκτιμάται θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο θάνατοι και 326 κρούσματα κορωνοϊού-Η ενημέρωση από Υπ. Υγείας

Ρινικά τεστ για τους μαθητές

Εν τω μεταξύ από σήμερα, θα λαμβάνεται ρινικά το δείγμα για τη διενέργεια των ταχέων αντιγονικών τεστ στους μαθητές σε Λύκεια και Ειδικά Σχολεία, αλλά και σε όσους ανήλικους θα προσέρχονται στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν παγκύπρια, για να υποβληθούν σε τεστ.

Η δειγματοληψία με αυτόν τον τρόπο θα εφαρμοστεί, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας σε πρώτη φάση μόνο για τους ανήλικους, ώστε να διευκολυνθούν τα παιδιά και να μην αισθάνονται άβολα και δυσφορία κατά τη διενέργεια του τεστ και να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία. 

Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από αιτήματα και παράπονα πως τα τεστ ήταν επίπονα για τους μαθητές. Επειδή τα τεστ σάλιου δεν θεωρούνται αξιόπιστα, αποφασίστηκε όπως επιλεχθούν τα ρινικά τεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απλοποιείται η πρόσβαση στην Πύλη Εμβολιασμού-Διευκρινίσεις Υπ. Υγείας

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Ανοικτή εξάλλου θα είναι από τις 8 το πρωί, με νέα απλοποιημένη διαδικασία διευθέτησης ραντεβού, η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και Σοβαρή Παχυσαρκία. Η Πύλη θα είναι ανοικτή μέχρι την 1η Απριλίου, στις 7 το βράδυ και μέσω αυτής θα διατεθούν 19,246 ραντεβού με προτεραιότητα στα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, με:

  • Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι και άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ που λαμβάνουν ινσουλίνη,
  • Σακχαρώδη Διαβήτη και μακροαγγειακές ή/και μικροαγγειακές επιπλοκές (Στεφανιαία Νόσος, Περιφερική αγγειοπάθεια, Χρόνια Νεφρική νόσος, Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, Νόσος καρωτίδων, Αμφιβληστροειδοπάθεια), και
  • Σοβαρή Παχυσαρκία (άτομα με ΔΜΣ> 40, ή ΔΜΣ >=35 και μεταβολικό σύνδρομο)

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση ασθενών που δεν είναι εγγεγραμμένοι ή δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, αυτοί θα τύχουν προτεραιότητας για εμβολιασμό, με βάση τα κριτήρια που ισχύουν για τους υπόλοιπους, κατόπιν βεβαίωσης του θεράποντα ιατρού τους και αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvoliasmos.eidikes@moh.gov.cy, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του ασθενούς για εμβολιασμό και παραθέτοντας τον Αριθμός Ταυτότητας/Αριθμός Εγγράφου Ταυτοποίησης, τηλέφωνο επικοινωνίας του ασθενούς και η Ομάδα Προτεραιότητας για Σακχαρώδη Διαβήτη, στην οποία ανήκει, ή ότι είναι άτομο με Σοβαρή Παχυσαρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Μαύρο Πάσχα, νεκρός ο 30χρονος Ευτύχιος-Μετωπική σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με όχημα
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο