Σκέψεις για μικρές χαλαρώσεις-Επιστρέφουν οι μαθητές, ερωτηματικό τα ξενοδοχεία

Παρά την βεβαρημένη εικόνα, τα σημάδια σταθεροποίησης, όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσουν σε μικρές χαλαρώσεις από την πρώτη Απριλίου, εκτός εάν σημειωθεί ραγδαία επιδείνωση και μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες. Πέραν της επιστροφής όλων των μαθητών στα θρανία, γίνονται σκέψεις για σειρά χαλαρώσεων σε δραστηριότητες, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, αναμένεται να ετοιμάσουν εισηγήσεις το Σαββατοκυρίακο, που θα διαβιβαστούν στον Υπουργό Υγείας. Οι σκέψεις αυτή τη στιγμή, είναι να επιστρέψουν οι μαθητές Γυμνασίων και των Δημοτικών στη Λεμεσό στα θρανία, να επιτραπεί σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να βρίσκονται με φυσική παρουσία σε φροντιστήρια (από 4 σε 6) και να μπορούν περισσότερα άτομα να βρίσκονται ταυτόχρονα σε γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σ’ ότι αφορά στα sms, δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις και είναι κάτι που θα συζητηθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Γρίφο αποτελούν και τα ξενοδοχεία, ως προς το εάν θα επιτραπεί τελικά από την 1η Απριλίου και σε άτομα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, η διαμονή.

Οι νέες χαλαρώσεις αναμένεται πως θα έχουν ισχύ, μέχρι τα μέσα Απριλίου. Σε αυτό το στάδιο πάντως, δεν προκρίνεται άρση των υφιστάμενων περιορισμών στις διακινήσεις και αύξηση των παρευρισκόμενων σε οικίες. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

«Πιστεύω πως πρέπει να προβούμε σε μικρές αλλαγές που θα βοηθήσουν τον κόσμο να πάρει μια πνοή, είτε είναι ψυχολογική, είτε είναι οικονομική, είτε είναι κοινωνική, επειδή οι πολίτες είναι εξαιρετικά κουρασμένοι», ανέφερε στον REPORTER η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Ζωή Δωροθέα Πανά. Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, υπέδειξε ωστόσο πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όχι για να δημιουργήσουμε περαιτέρω πρόβλημα στον ήδη εξουθενωμένο κόσμο, αλλά για να κάνουμε βήματα που θα μας πάρουν μπροστά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχητική αύξηση βρετανικού στελέχους-Εμφάνιση σε μικρότερες ηλικίες

Ρευστή και ευμετάβλητη η κατάσταση

«Είμαστε ακόμα σε μία ρευστή και ευμετάβλητη κατάσταση» σημείωσε, προσθέτοντας πως ενώ υπάρχει διάθεση για επανεκκίνηση, δεν έχει θωρακιστεί ακόμη εμβολιαστικά ικανοποιητικό ποσοστό πληθυσμού, ενώ επικράτησε και στην Κύπρο το βρετανικό στέλεχος.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείου Υγείας τα τελευταία αποτελέσματα που στάλθηκαν από το ECDC, καταδεικνύουν ανησυχητικά αυξητική τάση στην εμφάνιση του βρετανικού στελέχους του ιού από τον Δεκέμβριο και έπειτα. Από την ανάλυση των δειγμάτων προκύπτει ότι η αύξηση είναι κλιμακωτή και αγγίζει μέχρι και το 95,5% την περίοδο 15 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου, οπότε και παρατηρήθηκε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο.

Το αγγλικό στέλεχος είναι, σύμφωνα με τις μελέτες κατά 50% πιο μεταδοτικό και μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη διασπορά της νόσου στην κοινότητα, επηρεάζοντας και την ροή περιστατικών στα νοσοκομεία.

Η Καθηγήτρια Πανά υπέδειξε ότι αν και σταθερά, υπάρχουν ακόμη υψηλά ποσοστά θετικότητας στην κοινότητα και αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις τελευταίες ημέρες, τις αυξημένες ροές των ασθενών και την πτώση της μέσης ηλικίας στις νοσηλείες».

Όπως εξήγησε, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εμβολιαστική κάλυψη και τη θωράκιση του πληθυσμού. «Στο μεσοδιάστημα προσπαθούμε να κρατήσουμε ισορροπίες, με τα όπλα που διαθέτουμε που είναι τα τεστ, η επιτήρηση και η ιχνηλάτηση», σημείωσε. 

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου, η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί λόγω της αύξησης των εμβολιασμών.

«Όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί, μέρα με την ημέρα, θα είναι ακόμη καλύτερα επειδή ανακοινώθηκε και γνωρίζουμε το πλάνο της διαθεσιμότητας εμβολίων για τους επόμενους δύο μήνες. Ευελπιστούμε να μην υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό  . Εάν δεν αποκλίνουμε σημαντικά από τους στόχους μας, μέχρι τα μέσα Μαΐου θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών. Έτσι από τα μέσα και κυρίως στα τέλη Απριλίου, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη βελτίωση. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στον τρόπο που θα κινηθούμε στην επανεκκίνηση», υπέδειξε το μέλος της ΣΕΕ.

Θωρακίζονται διαβητικοί και άτομα με παχυσαρκία

Σημαντικό βήμα για τη θωράκιση των ευπαθών ομάδων θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, αφού θα αρχίσει ο εμβολιασμός, ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη όπως και τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία έχουν περιληφθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. στις ομάδες των ασθενών υψηλού κινδύνου και γι’ αυτό δόθηκε προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Με βάση επιστημονικά κριτήρια, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν κατηγοριοποιηθεί για λόγους προτεραιότητας όσον αφορά στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό τους σε: 

  • Ομάδα προτεραιότητας Α: Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι και άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ που λαμβάνουν ινσουλίνη.
  • Ομάδα προτεραιότητας Β: Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και μακροαγγειακές ή/και μικροαγγειακές επιπλοκές (Στεφανιαία Νόσος, Περιφερική αγγειοπάθεια, Χρόνια Νεφρική νόσος, Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, Νόσος καρωτίδων, Αμφιβληστροειδοπάθεια).
  • Ομάδα προτεραιότητας Γ: Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη – υπόλοιποι.

Σε πρώτη φάση θα προχωρήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που πληρούν τα κριτήρια των Ομάδων Προτεραιότητας Α και Β. Σε επόμενη φάση, περίπου στα μέσα Απριλίου 2021 και εφόσον υπάρχει η αναμενόμενη ροή εμβολίων,  θα προχωρήσει ο εμβολιασμός και των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη που ανήκουν στην Ομάδα Προτεραιότητας Γ.

Με βάση επιστημονικά κριτήρια έχουν κατηγοριοποιηθεί για λόγους προτεραιότητας, όσον αφορά στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό τους, τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία. Συγκεκριμένα άτομα με ΔΜΣ> 40, ή ΔΜΣ >=35 και μεταβολικό σύνδρομο.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (Ομάδα Προτεραιότητας Α και Β) και τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία (άτομα με ΔΜΣ> 40, ή ΔΜΣ >=35 και μεταβολικό σύνδρομο), ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορούν να προβούν, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, σε διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό στα Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν παγκύπρια από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, στις 8 το πρωί. Η Πύλη θα παραμείνει ανοικτή για τις συγκεκριμένες ομάδες μέχρι και την Πέμπτη, 1 Απριλίου, στις 7 το βράδυ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εμπίπτουν στις ομάδες ασθενών που αναφέρονται στα σημεία 2 και 3, σύμφωνα με το λογισμικό του ΟΑΥ, ανέρχεται σε 18,973 άτομα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για το είδος εμβολίου που είναι διαθέσιμο σε κάθε Κέντρο Εμβολιασμού. Συνολικά θα διατεθούν 19,246 ραντεβού.

Στην περίπτωση ασθενών που δεν είναι εγγεγραμμένοι ή δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, αυτοί θα τύχουν προτεραιότητας για εμβολιασμό, με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, κατόπιν βεβαίωσης του θεράποντα ιατρού τους και αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvoliasmos.eidikes@moh.gov.cy, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του ασθενούς για εμβολιασμό και παραθέτοντας τον Αριθμός Ταυτότητας/Αριθμός Εγγράφου Ταυτοποίησης, τηλέφωνο επικοινωνίας του ασθενούς και η Ομάδα Προτεραιότητας για σακχαρώδη διαβήτη, στην οποία ανήκει, ή ότι είναι άτομο με σοβαρή παχυσαρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome