Μαζικά τεστ και εμβόλιο-Τα ισχυρά όπλα της Κύπρου κατά της πανδημίας

Μια αξιόπιστη απεικόνιση της επιδημιολογικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο που επιτρέπει στους ειδικούς να καθορίζουν τις εισηγήσεις για τη συνέχεια, αποτελεί η στρατηγική των πολλών τεστ που ακολουθεί η Κύπρος.  Με τη μέθοδο αυτή, εντοπίζονται άμεσα και απομονώνονται τα θετικά περιστατικά και αποτρέπεται η περαιτέρω διασπορά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Κύπρο στη διενέργεια τεστ-Πέμπτη στους εμβολιασμούς

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των λοιμώξεων που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε σχολεία. Η μείωση που παρατηρείται οφείλεται ακριβώς στην έγκαιρη διάγνωση των εστιών λοίμωξης, προτού αυτές εξαπλωθούν.

Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι χωρίς τους στοχευμένους ελέγχους σε επαγγελματικούς και άλλους χώρους όπως αεροδρόμια και κλειστές δομές και αλλού, όπως και τους πληθυσμιακούς ελέγχους, η Κύπρος δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στις χαλαρώσεις που επέτρεψε, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμών από τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Λοιμώξεων (ECDC), προωθεί τη στρατηγική των πολλών τεστ, την οποία εφαρμόζει η Κύπρος. Πολλές άλλες χώρες προσπαθούν εδώ και καιρό να υιοθετήσουν την ίδια στρατηγική, χωρίς επιτυχία, ίσως και λόγω των πληθυσμιακών, δημογραφικών και γεωγραφικών διαφορών.

Το τεστ δεν υποκαθιστά το εμβόλιο, το οποίο παραμένει το μόνο αποτελεσματικό όπλο κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, είναι σημαντικό όπλο στην μάχη κατά της covid-19 και ενισχύει την προσπάθεια για έξοδο από τους περιορισμούς, μέχρι να υπάρξει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη.

Εάν δεν γίνονταν οι έλεγχοι, θα καταγράφονταν μεν λιγότερα κρούσματα, η εικόνα δεν θα ήταν καθόλου αντιπροσωπευτική, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, όπου η διασπορά ξέφυγε εκτός ελέγχου, επειδή δεν έκαναν μεγάλο αριθμό τεστ και εφησύχασαν. Στην Κύπρο ο δείκτης των εισαγωγών στα νοσοκομεία, είναι συμβατός με τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται κάθε μέρα, κάτι που καταδεικνύει ότι εντοπίζονται τα πλείστα περιστατικά.

Ο γρήγορος εντοπισμός των επαφών, με τη μέθοδο της σχολαστικής ιχνηλάτησης, θα έπρεπε μέχρι τώρα να είχε οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, γεγονός το οποίο συνήθως αποδίδεται σε ελλειμματική τήρηση των μέτρων ή σε «κρυφές» επαφές που δεν αναφέρονται στους ιχνηλάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας