Στο μικροσκόπιο οι χαλαρώσεις-Τα σενάρια στο τραπέζι, ερωτηματικό τα Γυμνάσια

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας σε συνδυασμό με τις νοσηλείες θα δείξουν το δρόμο για τις νέες αποφάσεις για την πανδημία. Οι επιλογές που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση είναι δύο. Είτε θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες χαλαρώσεις και σε αυτές θα προστεθούν μικρές άλλες, είτε εάν υπάρχει επιδείνωση, θα αποφασιστούν νέα διορθωτικά μέτρα, με επίκεντρο τις περιοχές που έχουν πρόβλημα.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα κληθούν από τον υπουργό Υγείας να καταθέσουν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους, οι οποίες θα συζητηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνέλθει αύριο.  

Η μεγάλη ανησυχία παραμένει για την επαρχία Λεμεσού, που συνεχίζει να έχει τεράστιο φορτίο νοσηρότητας, ωστόσο παρουσιάζει μικρά σημάδια βελτίωσης αφού το ποσοστό θετικότητας δεν έχει αυξηθεί. Αν και δεν αποκλείονται τα τοπικά διορθωτικά μέτρα, ενδέχεται να δοθεί περιθώριο λίγων ημερών, προκειμένου να διαφανεί εάν θα υπάρξει σταθεροποίηση τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο την ώρα που με αγωνία αναμένεται να φανεί εάν υπήρχαν επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης από τα καρναβαλίστικα πάρτι, ήρθαν να προστεθούν νέες εικόνες απειθαρχίας, από χώρους εστίασης αυτή τη φορά. Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, που συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους, για να αυξηθεί ο βαθμός συμμόρφωσης στα μέτρα και τα πρωτόκολλα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Έστησαν γλέντι σε ταβέρνα, έκαναν live και κορόιδευαν

Την αγωνία ενέτεινε και η χθεσινή αύξηση στις νοσηλείες που αυξήθηκαν κατά έντεκα από το Σάββατο. Στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, νοσηλεύονται 212 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας 45 από αυτούς να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση στους ασθενείς, καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Επιπρόσθετα ψες ανακοινώθηκε ο θάνατος γυναίκας 95 ετών στο Νοσοκομείο της πόλης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό και οι οργανωμένοι γονείς της Δημοτικής

Ερωτηματικό τα σχολεία

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί, εν τω μεταξύ η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος για άμεσο άνοιγμα των Γυμνασίων, με τους οργανωμένους γονείς να πραγματοποιούν στις 16:30 εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις. Στο πλευρό τους θα βρεθεί και η Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το σενάριο του πρόωρου ανοίγματος των Γυμνασίων, θα εξεταστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης. Αν και η πιθανότερη ημερομηνία για επιστροφή των μαθητών παραμένει η Παρασκευή 2 Απριλίου, δεν αποκλείεται να ανάψει το πράσινο φως αυτό να γίνει τη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Ωστόσο, αυτή η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από το κατά πόσον θα δείξουν σημάδια σταθεροποίησης.

Οι οργανωμένοι γονείς, πάντως προειδοποίησαν με κλιμάκωση των μέτρων τους σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή τους.

Στο μικροσκόπιο οι χαλαρώσεις

Πέραν από τα σχολεία και ενδεχομένως τη Λεμεσό δεν αναμένονται, εάν δεν αλλάξει ραγδαία η επιδημιολογική εικόνα, άλλες αποφάσεις αυτήν την εβδομάδα, αφού η ισχύς του υφιστάμενου διατάγματος λήγει την Τετάρτη 31 Μαρτίου. Επιπρόσθετα θα απουσιάζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα μεταβεί στην Ελλάδα για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, εάν παραστεί ανάγκη θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για αποφάσεις.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται και το κάθε ένα θα επιλεχθεί, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα. Εάν υπάρξουν σημάδια βελτίωσης τότε θα καταργηθούν τα sms, θα αυξηθεί ο αριθμός παρευρισκομένων σε σπίτια και θα επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα θρανία.

Εάν ωστόσο επιδεινωθεί η κατάσταση, τότε θα ενεργοποιηθεί το σενάριο κλιμάκωσης μέτρων, η αυστηρότητα των οποίων, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και δη από τον αριθμό των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Από τις 8 το πρωί εν τω μεταξύ, μέχρι και αύριο στις 7 το βράδυ διατίθενται μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, αποκλειστικά για επαναπρογραμματισμό, νέα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca, που είχαν αναβληθεί στις 16, 17 και 18 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας, «με δεδομένο ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού χωρίς καθυστέρηση, θα επιτρέψει στη χώρα μας να επιστρέψει στην κανονικότητα το συντομότερο, καλούνται όλοι οι πολίτες να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια, επιλέγοντας τον εμβολιασμό ως το όπλο για να προστατεύσουμε και να σώσουμε τη ζωή μας από την πανδημία».

Σημειώνεται ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου, εκτιμάται πως θα έχουν εμβολιαστεί 200 χιλιάδες άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη