Στο «ζύγι» οι χαλαρώσεις-Φόβοι για το εκρηκτικό φορτίο της Λεμεσού

Επιλογή μονόδρομο θα αποτελέσουν νέα έκτακτα μέτρα, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας, που θα μεταφραστεί σε νέα αύξηση στις νοσηλείες. Αρχές της επόμενης εβδομάδας, Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες θα θέσουν στο μικροσκόπιό τους τα δεδομένα, προκειμένου να αποφασιστεί εάν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα, που θα βοηθήσουν στην βελτίωση της κατάστασης.

Κι αυτό επειδή τα στοιχεία που έφερε στη φως η ανάλυση των θετικών περιστατικών μέχρι τις 16 Μαρτίου, που «βύθισαν» ολόκληρη τη χώρα στο βαθύ κόκκινο σύμφωνα με τα όρια που έθεσε το ECDC, έχουν εντείνει την ανησυχία.

Εκρηκτικό παραμένει το φορτίο νοσηρότητας στη Λεμεσό, που καταγράφει 1,126 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, με τα επιδημιολογικά της δεδομένα να είναι πέντε φορές πιο επιδεινωμένα από τις υπόλοιπες πόλεις. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι, ότι τα αποκριάτικα πάρτι του περασμένου σαββατοκύριακου, ενδεχομένως να επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που γίνονται σκέψεις, ακόμη και για τοπικά μέτρα εάν χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε βαθύ κόκκινο η Κύπρος-Επιδείνωση σε Λεμεσό, πέντε φορές πάνω από άλλες πόλεις

Η πιο μεγάλη επιβάρυνση που καταγράφηκε ποτέ

Αυτή τη στιγμή η Λεμεσός, καταγράφει την πιο μεγάλη επιδείνωση και τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες που καταγράφηκαν από την αρχή της πανδημίας, με τα ποσοστά θετικότητας και μεταδοτικότητας, να διατηρούνται πάνω από το ένα.

«Οι επιδημιολογικοί δείκτες βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα στη Λεμεσό και η δραστηριότητα της νόσου είναι πολύ αυξημένη στην περιοχή», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος.

Επιπρόσθετα η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων, συνεχίζει να προέρχεται από τη Λεμεσό. Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως μέσα σε λίγες ημέρες μέσα στο Μάρτιο, καταγράφηκαν παγκύπρια, οι ίδιες νοσηλείες με  την κορύφωση του δεύτερου κύματος, τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 .

Ο Καθηγητής Νικολόπουλος, ανέφερε πως δεν μπορεί ακόμη να υπάρξει ακριβής εκτίμηση για τους λόγους που συμβαίνει αυτό. «Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει αυξημένος επιπολασμός στελεχών, όπως αυτού της Βρετανίας, που αποδεδειγμένα έχει περισσότερη μετάδοση. Άρα έχεις περισσότερες διαγνώσεις και αυτές μεταφράζονται σε περισσότερες νοσηλείες», σημείωσε.

Λεπτές ισορροπίες, απρόβλεπτη η συνέχεια

Οι ισορροπίες είναι λεπτές, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει σε αυτό το στάδιο, που θα γύρει η πλάστιγγα τις επόμενες ημέρες. Το μόνο σίγουρο ότι τη συνέχεια, θα την κρίνει αποκλειστικά η κατάσταση στα νοσοκομεία, που συνεχίζουν να έχουν μεγάλη πληρότητα. «Το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσον το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί, διότι υπάρχουν όρια κυρίως σε ότι αφορά στους ανθρώπινους πόρους», εξήγησε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, σημειώνοντας ότι θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε απότομα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η πίεση στις ΜΕΘ.

«Εάν αυτό παραμείνει, τότε τα πράγματα γίνονται πιο αισιόδοξα», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας ότι ο πιο κρίσιμος δείκτης είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επειδή εκεί οι δυνατότητες ενός συστήματος υγείας είναι πιο λίγες. «Ο πιο σκληρός δείκτης που μπορεί να σε υποχρεώσει να αλλάξεις πολιτική, είναι το τι συμβαίνει στις ΜΕΘ», υπέδειξε.

Ένα άλλο στοιχείο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο, είναι οι πολλές μεταδόσεις σε άτομα κάτω των 60 χρόνων. «Ενδεχομένως να βοηθάει το εμβόλιο σε αυτή τη φάση», σημείωσε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει και ένδειξη από τους οίκους ευγηρίας, όπου το ποσοστό θετικότητας παραμένει πολύ χαμηλό από τα τέλη Ιανουαρίου. «Άρα αρχίζουμε και βλέπουμε κάποιες ενδείξεις όσον αφορά τη βοήθεια που μας παρέχουν τα εμβόλια, που θα αυξηθεί περαιτέρω στη συνέχεια, διότι έχουμε δει τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Έχουμε στοιχεία τόσο από το Ισραήλ, όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη».

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι για τη συνέχεια και εκτιμούν πως ένα περάσουμε αυτή την κομβική περίοδο, οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο εύκολοι. «Την αισιοδοξία που έχουμε, την παίρνουμε από τα στοιχεία που έρχονται από τις χώρες που έχει προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη. Επειδή όμως δεν έχει προχωρήσει ακόμη πολύ η εμβολιαστική κάλυψη, η ισορροπία είναι λεπτή, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κινούνται με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορεί όμως μόνο με τα εμβόλια να περιμένεις να κερδίσεις σε αυτή τη μάχη, χρειάζεται και η συνεργασία της κοινωνίας. Το ζήτημα είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κρίσιμο σημείο», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με AstraZeneca απευθύνει η Κυβέρνηση

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Από τις οκτώ το πρωί, εν τω μεταξύ και μέχρι αύριο στις επτά το απόγευμα θα είναι ανοικτή για τα άτομα ηλικίας 66 ετών και άνω η Πύλη Εμβολιασμού.

Συνολικά θα διατεθούν 8,934 νέα ραντεβού. Τα ραντεβού θα είναι διαθέσιμα για όλα τα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες.

Σε ό,τι αφορά στον επαναπρογραμματισμό των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τα άτομα, των οποίων το ραντεβού αναβλήθηκε την περίοδο 16-18 Μαρτίου η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, στις 8 το πρωί και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Τρίτη, 23 Μαρτίου για να γίνει ο επαναπρογραμματισμός των ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Συντονίζουν ενέργειες για την Εθνική Στρατηγική για ορεινά και θέτουν προτεραιότητες στη διυπουργική
Αγώνας δρόμου για να αποφύγουν τις παγίδες θανάτου οι μοτοσικλετιστές-«Λάδια, χαλίκια, πασαλάκια παντού»
Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»