Στένεψαν τα περιθώρια, στο κάδρο κλιμάκωση μέτρων-Πλάνο για νέα αύξηση κλινών

Τα περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα σ’ ότι αφορά στην πανδημία το τρίτο κύμα της οποίας, έχοντας ως επίκεντρο τη Λεμεσό, συνεχίζει να εξαπλώνεται προκαλώντας μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Η κατάσταση είναι πλέον σε πολύ οριακά σημεία, με την πλάστιγγα να άρχισε να γέρνει, προς το σενάριο της λήψης έκτακτων μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, πάνω από 80% η πληρότητα-Νέα έκκληση Αναστασιάδη

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, διαφάνηκε όχι μόνο από το Προεδρικό διάγγελμα της Δευτέρας, αλλά και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, οι οποίοι διατήρησαν στο κάδρο το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης μέτρων. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ήταν μάλιστα πολύ έντονος χθες ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου, συζήτησαν το ενδεχόμενο λήψης τοπικών ή ακόμη και οριζόντιων μέτρων.

«Η ζωή μας είναι στα χέρια μας», ανέφερε ακολούθως με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σε δραματικούς τόνους προειδοποίησε πως εάν «συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την αυξανόμενη τάση το επόμενο διάστημα, είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στα όρια του Συστήματος Υγείας, όπου πλέον δεν θα είναι εφικτό να προσφέρουμε ποιοτική περίθαλψη στους ασθενείς».

Τα στοιχεία που αναλύονται από το Υπουργείο Υγείας, είναι άκρως ανησυχητικά κυρίως για τη Λεμεσό, από την οποία προέρχεται το 90% των ασθενών με covid-19, που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτό που προκαλεί τεράστιο προβληματισμό, είναι η μεγάλη ροή ασθενών στα νοσοκομεία, κάτι που εκ πρώτης όψεως αποδίδεται στο νέο στέλεχος. Παρά το γεγονός ότι θωρακίστηκαν οι πλείστοι υπερήλικες, ο ρυθμός της ροής των ασθενών στα νοσοκομεία, είναι ο πιο μεγάλος από την αρχή της πανδημίας.

«Έχει παρατηρηθεί μία ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με covid-19. Εάν κάνουμε μία σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο θα δούμε ότι είχε χρειαστεί ενάμιση μήνας, δηλαδή από τον Δεκέμβριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, για να φτάσουμε τους 209 νοσηλευόμενους, ενώ το Μάρτιο, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες φτάσαμε τους 221», ανέφερε στον REPORTER o εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως ανησυχητικό ο Χαράλαμπος Χαριλάου εξέφρασε την αισιοδοξία πως ο ΟΚΥπΥ, θα καταφέρει να διαχειριστεί και αυτό το κύμα. «Μέλημά μας είναι κανένας συμπολίτης μας είτε από κορωνοϊό είτε από άλλη πάθηση να μην αφεθεί χωρίς ιατρική βοήθεια», υπέδειξε.

Οι νοσηλείες διατηρήθηκαν και χθες στα ύψη, καταγράφοντας το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, που είχε καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα. Σε πέντε νοσηλευτήρια νοσηλεύονται 218 ασθενείς, οι 44 από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση. 

«Πέραν από αυτούς τους ασθενείς όμως, νοσηλεύονται άλλοι 800 στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αθροίζοντας τους δύο αριθμούς, βλέπουμε ότι νοσηλεύονται πέραν των 1000 ασθενών και η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 80%», ανέφερε ο κ. Χαριλάου σημειώνοντας πως συνεχίζει η προώθηση ασθενών στον ιδιωτικό τομέα. «Η προσπάθειά μας είναι να σταλούν όσο το δυνατό περισσότερα περιστατικά και δη παθολογικά στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να απελευθερωθούν κλίνες και να εξοικονομηθεί προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτήρια, για να στελεχώσουν επιπλέον κλίνες που πιθανόν να απαιτηθούν» υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι Ιωάννου για τις αυξημένες νοσηλείες-«Θέμα χρόνου να φθάσουμε στα όρια»

Σχέδιο για νέα αύξηση κλινών

Στον ΟΚΥπΥ, προέβησαν εν τω μεταξύ σε νέο σχεδιασμό ώστε εάν παραστεί ανάγκη να αναπτυχθούν κι άλλες κλίνες για ασθενείς covid. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες 300 κλίνες εκτός ΜΕΘ και 65 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Σε περίπτωση που χρειαστούν πέραν των 300 κλινών ο ΟΚΥπΥ, έχει μεριμνήσει και είναι στο στάδιο να υλοποιήσει αυτήν την ενέργεια. Η ανάπτυξη κλινών, θα γίνει σε όλα τα νοσηλευτήρια που είναι ήδη στη μάχη κατά του κορωνοϊού», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αρχίζει εξάλλου να δέχεται ασθενείς με κορωνοϊό και το Νοσοκομείο Πάφου.

«Ο οργανισμός έχει σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται και έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής με μεγάλη επάρκεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα γρήγορα αντανακλαστικά που έχει, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτει. Πρέπει να τονίσουμε πως η Κύπρος κατατάσσεται στις πρώτες καλύτερες χώρες στη διαχείριση της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Για το επιχειρησιακό πλάνο του ΟΚΥπΥ και για το σχέδιο ανάπτυξης κλινών θα ενημερωθεί στις 10:30 ο υπουργός Υγείας σε σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.  

Σήμερα η απόφαση ΕΜΑ για AstraZeneca

Σήμερα εν τω μεταξύ αναμένεται με μεγάλη αγωνία και στην Κύπρο, η γνωμοδότηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για τα περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ.

Εν αναμονή της απόφασης, η χώρα μας ανέστειλε προσωρινά μέχρι σήμερα τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca. Συνολικά αναβλήθηκαν γύρω στους 7,5 χιλιάδες εμβολιασμούς που θα επαναπρογραμματιστούν, εάν ανάψει το πράσινο φως ο ΕΜΑ, που όπως όλα δείχνουν αυτό θα κάνει ακολουθώντας το παράδειγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ με χθεσινή του απόφαση συνέστησε τη συνέχιση των εμβολιασμών, θεωρώντας  ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca, υπερτερούν των κινδύνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού