Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, πάνω από 80% η πληρότητα-Νέα έκκληση Αναστασιάδη

Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για το σύστημα υγείας της χώρας μας, που δέχεται μεγάλες πιέσεις λόγω της αύξησης των ροών ασθενών με covid-19. Η πληρότητα στα δημόσια νοσοκομεία, από όλους τους ασθενείς, έχει ξεπεράσει σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ το 80%, αφού πέραν των 221 ασθενών με κορωνοϊό, νοσηλεύονται άλλοι 800.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα βήμα πριν τον εκτροχιασμό-Στο μικροσκόπιο Λεμεσός και χαλαρώσεις

Η οριακή κατάσταση έφερε νέα έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αυτή τη φορά. «Ο λαός μας έχει κάνει θυσίες για να είμαστε εδώ που είμαστε. Είναι άδικο τώρα που έμεινε λίγος χρόνος, να υπάρχουν πισωγυρίσματα. Παράκληση του προέδρου να συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα, όπως η συντριπτική πλειοψηφία», ανέφερε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Κούσιος.

Όπως ανέφερε βρισκόμαστε ένα βήμα, πριν την «ολιστική αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα», συνέχισε προσθέτοντας πως «είμαστε η δεύτερη χώρα με θετικό πρόσημο για τους θανάτους, αλλά έχουμε το μικρότερο αριθμό θνησιμότητας. Παρόλες της Κασσάνδρες που ήθελαν το σύστημα υγείας να μην αντέχει, άντεξε».

Προειδοποίησε ωστόσο πως «εάν δεν προσέξουμε και αν δεν κάνουμε λίγη υπομονή, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς και τα τεστ που διενεργούνται και εάν δεν ελαφρύνουμε την πίεση στο σύστημα υγείας, θα μπούμε σε περιπέτειες».

Ερωτηθείς πόσο προβληματίζει την Κυβέρνηση η αυξημένη ροή κρουσμάτων στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κούσιος είπε πως αυτό το θέμα προβληματίζει πάρα πολύ την Κυβέρνηση και για αυτό συζητήθηκε ιδιαίτερα στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Υπουργό Υγείας να είναι ιδιαίτερα έντονος.

«Για αυτό η έκκληση μας ξανά προς τους πολίτες είναι να τηρούν τα μέτρα, να είμαστε προσεκτικοί, να βοηθήσουμε όλοι ανεξαίρετα να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο που πλησιάζει στο τέλος της. Τόσο με την αλλαγή του καιρού όσο και με την αύξηση των εμβολίων», πρόσθεσε, «έχουμε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να μπορούμε να διαχειριστούμε ακόμη καλύτερα την πανδημία».

Ο Εκπρόσωπος συνέστησε την ίδια ώρα «λίγη ακόμη υπομονή, αυτοπειθαρχία και κοινωνική ευαισθησία», σημειώνοντας πως αν δεν μειωθούν οι αριθμοί που έχουμε σήμερα μετά και τη χαλάρωση των μέτρων, «θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση για να αντέξει το σύστημα υγείας.

Ευελπιστούμε ότι θα δούμε μειώσεις στα ποσοστά τις επόμενες μέρες, αλλά αν βλέπουμε φαινόμενα, όπως αυτά που είδαμε στη Λεμεσό την ημέρα της αποκριάς, πώς μπορεί κάποιος να αισθάνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας», διερωτήθηκε, και απηύθυνε θερμή παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης για ελάχιστη ακόμα υπομονή.

Προανήγγειλε νέες παραγγελίες για το Sputnik

Εν τω μεταξύ, η Κυβέρνηση εξέφρασε πρόθεση να αγοράσει κι άλλα εμβόλια από τη Ρωσία, πέραν των 50,000 που ανακοινώθηκαν με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί σύντομα από τον ΕΜΑ.  

«Αυτή είναι η πρώτη δόση και η σημασία του αριθμού είναι σχετική πάντοτε με τον χρόνο έγκρισης του εμβολίου από την ΕΕ. Δεν θα παραμείνουμε μόνο σε αυτή την ποσότητα αν η έγκριση γίνει σύντομα. Εάν η έγκριση γίνει στο τέλος του χρόνου, όταν θα έχει, ήδη, εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας, πιθανόν να μη χρειαστούμε μεγάλες ποσότητες. Ανάλογα με τις ανάγκες θα εξαρτηθούν οι ποσότητες που θα παραγγείλουμε» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση είναι σε απευθείας επαφή με τους Ρώσους για το εμβόλιο Sputnik, ο κ. Κούσιος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «έχουμε διαβεβαιώσεις ότι μπορούμε να πάρουμε σημαντικές ποσότητες, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ».

Σ' ότι αφορά στα εμβόλια της AstraZeneca ανέφερε πως αναμένεται η απόφαση μέχρι την Πέμπτη για το αν θα συνεχίσουν οι εμβολιασμοί. «Είναι σημαντικοί οι αριθμοί των εμβολίων της ΑΖ που λαμβάνουμε και επηρεάζουν σίγουρα το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι στο τέλος θα επιτραπεί αλλά είναι κάτι που δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε προτού ληφθεί η απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ανάλογα και με την απόφαση θα προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τους εμβολιασμούς αν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι απαγορευτική για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κούσιος είπε πως σίγουρα δεν θα εκτροχιαστεί πλήρως το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Εντούτοις, είπε, λόγω των αριθμών που αναμέναμε από την AstraZeneca, θα επηρεαστεί χρονικά η ικανοποίηση των αναγκών. «Δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης του εμβολίου, είμαστε σε επαφή με την αρμόδια Επίτροπο και την ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, το οποίο αφορά γενικότερα όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Κούσιος είπε πως η Κυβέρνηση κινείται και προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ σημείωσε πως δεν δικαιούμαστε ως χώρα να διαπραγματευτούμε απευθείας με τις εταιρείες παραγωγής των συγκεκριμένων εμβολίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις