Ανοίγει η εστίαση υπό το βάρος της επιδείνωσης-Ψάχνουν το αντίδοτο για τη Λεμεσό

Υπό το βάρος των επιδεινωμένων επιδημιολογικών δεδομένων και της ανησυχίας που προκαλεί η πίεση στο σύστημα υγείας, ανοίγουν σήμερα με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα οι χώροι εστίασης, σηματοδοτώντας τη νέα φάση των χαλαρώσεων.

Το κέρφιου θα ξεκινά από απόψε στις έντεκα το βράδυ, αντί από τις εννέα με τις επιχειρήσεις εστίασης να μπορούν να σερβίρουν στους εξωτερικούς τους χώρους μέχρι τις 22:45. Εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, μπαρ, καφενεία, χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να λειτουργήσουν με μέγιστο αριθμό προσώπων ανά τραπέζι τα οκτώ άτομα. 

Εκτός από τους εργαζόμενους, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας, μάσκα υποχρεούνται να φοράνε και οι πελάτες όλες τις ώρες που βρίσκονται στο υποστατικό, όπως και κατά τις μετακινήσεις μέσα στον χώρο, εκτός από τη διάρκεια ενεργού σίτισης.

Απαγορεύεται επίσης όπως αναφέρεται, «οποιοδήποτε είδος μουσικής ξεσηκώνει τους θαμώνες για χορό, όπως επίσης απαγορεύεται ο χορός και απαγορεύεται οι θαμώνες να στέκονται και να λικνίζονται γύρω από το τραπέζι τους». Σημειώνεται ότι για μετάβαση σε χώρο εστίασης πρέπει να αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στον αριθμό 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι ανοίγει η εστίαση-Με μάσκα οι πελάτες, απαγορεύεται η μουσική που ξεσηκώνει

Το πρωτόκολλο έφερε αντιδράσεις από επιχειρηματίες εστίασης, κάποιοι εκ των οποίων δεν θα ανοίξουν όπως προγραμμάτισαν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδράσεις και έκτακτες διαβουλεύσεις για να μην ανοίξουν επιχειρήσεις-Διαμαρτυρίες για το πρωτόκολλο

Με τηλεργασία οι εργαζόμενοι 

Από σήμερα εν τω μεταξύ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, εργάζονται με εξ΄ αποστάσεως εργασία και επιτρέπεται εντός του κάθε επαγγελματικού υποστατικού η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 30% του συνολικού αριθμού εργαζομένων, με ελάχιστο αριθμό φυσικής παρουσίας τα 5 πρόσωπα.

Ο κρατικός και ευρύτερος κρατικός τομέας, εργάζεται επίσης με εξ΄ αποστάσεως εργασία και με φυσική παρουσία του απαραίτητου προσωπικού στην εργασία, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας και η εξυπηρέτηση πολιτών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Το κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων στη Λεμεσό και η παράταση για άλλες δύο εβδομάδες, της τηλεκπαίδευσης των μαθητών Γυμνασίων παγκύπρια, εκτιμάται από την Κυβέρνηση πως θα βοηθήσει στη μείωση των εστιών μετάδοσης. Μια απόφαση, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα σε γονείς και μαθητές, που ζητούν άμεση επιστροφή στα θρανία όλων των μαθητών.

Ψάχνουν το αντίδοτο για τη Λεμεσό

Η μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή προέρχεται από την επαρχία της Λεμεσού, όπου υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων αλλά και απειθαρχίας από μερίδα δημοτών. Οι εικόνες του σαββατοκυρίακου με τα καρναβαλίστικα πάρτι προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό, αφού εκφράζονται φόβοι για ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση. Ήδη το Νοσοκομείο Λεμεσού, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και περίπου το 95% των κλινών για covid να έχει καταληφθεί και πλέον οι ασθενείς από την επαρχία μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες ψάχνουν λύση για την κατάσταση στην επαρχία, που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε αυτό το στάδιο δεν γίνονται σκέψεις για τοπικά μέτρα, ωστόσο όσο επιβαρύνεται η κατάσταση δεν αποκλείεται να τεθεί και αυτό το σενάριο επί τάπητος. Οι έλεγχοι της Αστυνομίας και των υπόλοιπων υπηρεσιών στη Λεμεσό, θα εντατικοποιηθούν πάντως το επόμενο διάστημα, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστούν οι εστίες μετάδοσης.

Αυτό που θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία στο Υπουργείο Υγείας, είναι ενδεχόμενη επέκταση των διαστάσεων του τρίτου κύματος και στις υπόλοιπες επαρχίες, κάτι που θα προκαλούσε ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας και θα οδηγούσε στη λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Η επιδημιολογική εικόνα στη Λεμεσό, θα συζητηθεί κατά τη σύσκεψη των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν καταγράφηκαν θάνατοι, στα 218 τα νέα κρούσματα-Η ενημέρωση του Υπ. Υγείας

Άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ οι νοσηλείες

Ο Μάρτιος εξελίσσεται σε έναν από τους χειρότερους μήνες της πανδημίας σ’ ότι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και στην πίεση στο σύστημα υγείας. Οι νοσηλείες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με πιο ανησυχητικό στοιχείο την αύξηση των ροών των ασθενών, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων έχει μειωθεί.  

Χθες βράδυ νοσηλεύονταν σε πέντε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, που συνεχίζει να στέλνει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, 208 ασθενείς με την κατάσταση της υγείας 40 από αυτών να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δίδει καθημερινά στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, το ρεκόρ ημερήσιων νοσηλειών στην χώρα μας ήταν 209, στις 9 Ιανουαρίου 2021. 

Μέχρι στιγμής εξάλλου από την πρώτη Μαρτίου μέχρι εντοπίστηκαν 5,162 νέα περιστατικά της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβάλλονται και στην Κύπρο μέχρι τις 18 Μαρτίου οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Στον πάγο μέχρι την Πέμπτη οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί ακόμα μια δυσάρεστη εξέλιξη, που αφορά στους εμβολιασμούς με AstraZenecα. Το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας, βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, λόγω περιστατικών θρομβώσεων που καταγράφηκαν σε πολίτες της ΕΕ.

Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του ΕΜΑ, αποφασίστηκε χθες το βράδυ η αναβολή και στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου. Διευκρινίζεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech θα διενεργηθούν κανονικά.

Ο EMA, όπως ανακοίνωσε συνεργάζεται στενά με την εταιρεία, με ειδικούς σε διαταραχές του αίματος και με άλλες υγειονομικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένου του MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση την εμπειρία του με περίπου 11 εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις του εμβολίου.

Η έρευνα του EMA θα συνεχιστεί όπως αναφέρεται και θα γίνει προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με θρομβοεμβολικά συμβάντα. Η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την Πέμπτη 18 Μαρτίου, για να ολοκληρώσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων