Διευκρινίσεις Υπ. Υγείας για τις χαλαρώσεις της Καθαράς Δευτέρας

Μια μικρή ανάσα χαλάρωσης, από τους σχεδόν τρεις μήνες εγκλεισμού, θα πάρουν τη Δευτέρα αρκετοί πολίτες, οι οποίοι με βάση τις χαλαρώσεις που παραχώρησε το Υπουργείο Υγείας, θα μπορούν να περάσουν την Καθαρά Δευτέρα σε εκδρομικούς χώρους, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια.

Κάποιες από τις χαλαρώσεις, όπως η εξόρμηση σε εκδρομικούς χώρους, θα ισχύσουν μόνο τη Δευτέρα, αφού από την Τρίτη, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλες χαλαρώσεις, ενώ άλλες θα έχουν ισχύ, μέχρι την επόμενη τροποποίηση των μέτρων.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα και μετά, θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε πλατείες για συναθροίσεις με μέγιστο αριθμό έξι άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, νοουμένου ότι αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στο 8998 με επιλογή του αριθμού 6 και τηρείται το εύλογο χρονικό διάστημα των τριών ωρών.

Σημειώνεται επίσης ότι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε πάρκα, γραμμικά πάρκα, παραλίες, μονοπάτια της φύσης και πλατείες καθορίζεται σε 6 πρόσωπα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Νοείται εξάλλου ότι άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που συναθροίζονται στους πιο πάνω χώρους από διαφορετικά νοικοκυριά, οφείλουν να φέρουν μάσκα προστασίας.

Μόνο για την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύσουν οι εξής χαλαρώσεις:

  • Επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων και συγκεκριμένα σε φράγματα, πάρκα, γραμμικά πάρκα, πλατείες, μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών και εκδρομικούς χώρους.
  • Ο μέγιστος αριθμός συναθροιζόμενων στους πιο πάνω χώρους είναι τα έξι (6) άτομα ανά ομάδα, μη συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων προσώπων (έξι ενήλικες και επιπλέον τα παιδιά τους).
  • Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε παιδότοπους που βρίσκονται εντός των πιο πάνω χώρων.
  • Για σκοπούς μετάβασης στους πιο πάνω χώρους, αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο 8998 με την επιλογή του αριθμού 6.
  • Η πρόσβαση στους πιο πάνω χώρους επιτρέπεται μέχρι τις 8:30 το βράδυ.
  • Η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στις 9 το βράδυ.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωσή του, «με στόχο την ψυχολογική ανάκαμψη όλων των πολιτών και έχοντας πάντοτε υπόψη την ανάγκη για προστασία τόσο της ατομικής υγείας όσο και της Δημόσιας Υγείας, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή συμμόρφωση εάν προτίθενται να μετακινηθούν κατά τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας. Γνώμονας θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι η ασφάλεια και προστασία του εαυτού μας και του συνόλου, τηρώντας όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προφύλαξης».

Αυτοί είναι οι εκδρομικοί χώροι κατά επαρχία

 

 

 

Έκκληση Οικολόγων στους πολίτες να σεβαστούν το περιβάλλον

Στο μεταξύ, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τους πολίτες που θα γιορτάσουν το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, να σεβαστούν το περιβάλλον όταν θα εκδράμουν στην ύπαιθρο και να αποφεύγουν το κόψιμο ή ξερίζωμα αγριολούλουδων και θάμνων, καθώς αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και αυστηρά προστατευόμενα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, διαμηνύει ότι καθήκον όλων «είναι να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το αναπόσπαστο αυτό μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί πολύτιμο στολίδι του φυσικού μας περιβάλλοντος».

Παράλληλα, καλεί όλους τους πολίτες να μην πετούν σκουπίδια και να μεταφέρουν τα δικά τους πίσω στο σπίτι τους, όπου εκεί μπορεί να γίνει και ανακύκλωση, σε αντίθεση με τους κάδους των εκδρομικών χώρων, ενώ συμπληρώνει ότι όσοι φίλοι χρησιμοποιήσουν εκδρομικούς χώρους πρέπει να συμπεριφερθούν με σεβασμό στην υποδομή που με τόσο κόπο οργανώνουν οι διάφορες αρχές (π.χ. Τμήμα Δασών, Δήμοι, Κοινότητες κλπ).

Εξάλλου, σημειώνει ότι φέτος για δέκατη πέμπτη χρονιά στις 15 Μαρτίου, την Καθαρά Δευτέρα, οι Οικολόγοι στέλνουν το μήνυμα μέσα από αυτή τη δράση ότι «Η φύση δεν είναι σκουπιδότοπος», ενώ προσθέτει ότι η αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και σεβόμενη τις υποδείξεις του αρμόδιου Υπουργείου, πραγματοποιεί περιδιάβαση στο Πάρκο Αθαλάσσας στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, όπου θα μοιράσει στους πολίτες επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες και ενημερωτικό υλικό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα