Το σενάριο που οδηγεί σε lockdown, οι εστίες ανησυχίας και εύθραυστη κατάσταση

Όσο περνούν οι μέρες τόσο αυξάνεται η αγωνία, για την πορεία του τρίτου πανδημικού κύματος, που κτύπησε και τη χώρα μας και έχει ως επίκεντρο την επαρχία της Λεμεσού. Δύο εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα των χώρων εστίασης και εν μέσω των αντιδράσεων για τις αποφάσεις για τα σχολεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, προκειμένου να διασφαλίσουν την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης.

Οι πηγές ανησυχίας έχουν αυξηθεί και έρχονται να προστεθούν στην κορύφωση της πανδημικής κόπωσης, ενός παγκόσμιου πλέον φαινομένου, που οφείλεται εν πολλοίς στη μη συμμόρφωση στα μέτρα που λαμβάνονται. Είναι γι’ αυτό το λόγο που αποφασίστηκε, παρά την έξαρση, όπως ανάψει το πράσινο φως για κάποιες χαλαρώσεις, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν θετικά, στην ψυχολογία των πολιτών.

Έτσι μόνο για αύριο, Δευτέρα της Καθαράς και μέχρι τις 20:30, θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται μαζί είναι έξι ενήλικες και επιπλέον τα ανήλικα τέκνα τους.

Από την Τρίτη, λειτουργούν εξάλλου οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης και το κέρφιου θα ξεκινά από τις έντεκα το βράδυ αντί στις εννέα. Ένα μέτρο που πιστεύεται επίσης ότι θα έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία των πολιτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι μικρές χαλαρώσεις για την Καθαρά Δευτέρα

Οι τρεις εστίες ανησυχίας

Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού οι ενδείξεις από την ανάλυση των στοιχείων, είναι πως η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα πιο επιθετικό πανδημικό κύμα, λόγω και του μεταλλαγμένου -πιο μεταδοτικού- στελέχους, που τείνει να κυριαρχήσει στην κοινότητα.

Οι εστίες ανησυχίας αυτή τη στιγμή είναι τρεις. Η πρώτη είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός, η δεύτερη είναι η ραγδαία αύξηση στις νοσηλείες τις πρώτες μέρες του Μάρτη και η τρίτη είναι η Λεμεσός, όπου το φορτίο νοσηρότητας συνεχίζει να είναι εκρηκτικό και υπερδιπλάσιο από τις υπόλοιπες επαρχίες. Πέραν από τη Λεμεσό ωστόσο, άλλες τρεις επαρχίες σημείωσαν αύξηση περιστατικών και βρίσκονται πλέον στο κόκκινο, με περισσότερα από 150 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η επαρχία Αμμοχώστου, που έχει αυτή τη στιγμή τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα σενάριο που οδηγεί σε lockdown

Ο μεγάλος φόβος, αλλά και το απευκταίο σενάριο είναι να επεκταθεί η έξαρση με γοργούς ρυθμούς και σε άλλες επαρχίες, κάτι που θα σήμαινε εκτόξευση κρουσμάτων, αλλά το κυριότερο ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, που άρχισε να δοκιμάζεται. Αυτό θα μπορούσε, παρά την αύξηση των κλινών για ασθενείς με covid-19 στις 300 και τις 65 κλίνες στις ΜΕΘ, να απειλήσει το σύστημα υγείας. Τότε το καθολικό απαγορευτικό θα αποτελέσει μέτρο μονόδρομο, όπως έγινε και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Εδώ και μέρες στα νοσηλευτήρια οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια. Περίπου 20-25 ασθενείς με covid-19 εισάγονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ καθημερινά, με τα εξιτήρια να είναι περίπου 15. Πλέον οι νοσηλείες ξεπέρασαν τις 200 (σ.σ ψες ήταν 201), ενώ λειτούργησε για πρώτη φορά και ο θάλαμος covid του Νοσοκομείου Λάρνακας. 

Αυτό που κτύπησε ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου ωστόσο, είναι πως αυτή την περίοδο τα δημόσια νοσηλευτήρια, έχουν πολύ υψηλή πληρότητα και για άλλες ασθένειες.«Είχαμε μια ραγδαία αύξηση τις πρώτες μέρες του Μάρτη στις νοσηλείες των ασθενών με covid-19, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Είναι σημαντικό να πούμε, πως την ίδια στιγμή στα δημόσια νοσηλευτήρια, νοσηλεύονται γύρω στους 1000 ασθενείς, με άλλες παθήσεις», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Δίνοντας ένα παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί ο κ. Χαριλάου, ανέφερε πως πέραν των 21 ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λευκωσίας, νοσηλεύονται άλλα 20 περιστατικά. «Για να μπορέσεις να αναπτύξεις κλίνες για covid, αυτό σημαίνει πως κλείνεις κλίνες με άλλες παθήσεις. Από 1400 κλίνες που διαθέταμε στο σύνολο παγκύπρια, είχαμε φτάσει στο σημείο να λειτουργούμε γύρω στις 1200, συμπεριλαμβανομένες και αυτές που ήταν διαθέσιμες για τον κορωνοϊό. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο πληρότητας», υπέδειξε.

Δεν είναι τυχαία η απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από χθες, για ακύρωση σε όλα τα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, των προγραμματισμένων χειρουργείων για μη επείγοντα περιστατικά καθώς και των εισαγωγών ασθενών, η κατάσταση της υγείας των οποίων το επιτρέπει.

«Η προσπάθειά μας αυτή τη στιγμή είναι να μεταφερθούν ασθενείς από τα δημόσια νοσηλευτήρια στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσει ο ΟΚΥπΥ να εξασφαλίσει περισσότερες κλίνες και προσωπικό για να τις στελεχώσει», ανέφερε ο κ. Χαριλάου, προσθέτοντας πως θα αποσταλούν όσα περιστατικά χρειαστεί. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, όπως υπογράμμισε, «είναι να αποσταλούν περιστατικά, από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, που βοηθούν στους θαλάμους ασθενών με covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μαθηματικά του Covid-Το 50% από όσους εισάγονται σε ΜΕΘ καταλήγει

Η έκκληση προς τους ασθενείς

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορωνοϊό, έχει πέσει στα 60-61 έτη σε σχέση με 69-70 έτη που ήταν τέλος Φεβρουαρίου. Οι πλείστοι ασθενείς είναι μεταξύ 40-60 χρόνων, με κάποιους εξ αυτών, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, να συνεχίζουν να υποτιμούν τα συμπτώματα που εμφανίζουν.

«Έχουμε αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι έρχονται όταν είναι στα όριά τους και μάλιστα είναι των ηλικιών από 40-50. Είναι γι’ αυτό το λόγο που καλούμε τον κόσμο, όταν είναι θετικά περιστατικά να έχουν συχνή επικοινωνία με τον Προσωπικό τους Ιατρό, να του αναφέρουν οποιαδήποτε συμπτώματα έχουν, ώστε να παραπεμφθούν έγκαιρα στα δημόσια νοσηλευτήρια και να τύχουν της απαραίτητης φροντίδας».

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κατάσταση είναι εύθραυστη και πως ο ρυθμός στις νοσηλείες, θα καθορίσει την απρόβλεπτη συνέχεια. Η διαφορά με την προηγούμενη έξαρση, είναι πως αυτή τη φορά υπάρχουν σύμμαχοι και αυτοί είναι τα εμβόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο