Στέρεψε η υπομονή, άναψε το… φυτίλι για τα ασφαλτικά στο Δάλι-Ετοιμάζονται μέτρα

Στέρεψε η υπομονή και άναψε το φυτίλι που θα φέρει έκρηξη αντιδράσεων στις περιοχές Ιδαλίου, Γερίου και Τσερίου, η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση για αναστολή λειτουργίας των δύο ασφαλτικών εργοστασίων, μέχρι τη μετακίνησή τους από την περιοχή.

Παρότι η Νομική Υπηρεσία προτίθεται, όπως ανακοίνωσε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, να εφεσιβάλει την απόφαση, οι κάτοικοι προαναγγέλουν τη λήψη δυναμικών μέτρων, για να διαμαρτυρηθούν έντονα επί της συγκεκριμένης απόφασης, αφού όπως διαμηνύουν, έχουν φθάσει στα όριά τους και δεν αντέχουν άλλο την υπάρχουσα κατάσταση.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του συνδέσμου γονέων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, Κυριάκος Κυριάκου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι θα προχωρήσουν με τη λήψη δυναμικών μέτρων.

«Η σημερινή απόφαση μας απογοητεύει, με την έννοια ότι περιμέναμε πως μέχρι να ολοκληρωθεί η μετακίνηση, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια αναστολή εργασιών στη βάση του πως κινήθηκε η Κυβέρνηση για την οχληρία. Εμείς πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά η Νομική Υπηρεσία τουλάχιστον το ένα εργοστάσιο, το οποίο λειτουργεί παράνομα. Θα μπορούσε να κινηθεί νομικά και για τη συγκεκριμένη πτυχή».

Σημείωσε ωστόσο ότι «όπως και να έχει, ο τελικός μας στόχος είναι η μετακίνηση των εργοστασίων το συντομότερο δυνατό, στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήδη είμαστε στους οκτώ μήνες από το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει. Ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο εκπνέει, αλλά η μετακίνηση δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, Οπότε κι εμείς σαν σχολείο, θα προχωρήσουμε σε νέες διαμαρτυρίες, σε συνεργασία με την ΠΟΕΔ, όσο και με την Ομοσπονδία των Συνδέσμων Γονέων».

Όπως εξήγησε, ήταν μια ειλημμένη απόφαση, αφού είπαμε πως αν δεν είχαμε κάποια εξέλιξη μέχρι τις 11 Μαρτίου, θα ενεργοποείτο. Ουσιαστικά, αφορά αποχές από τα μαθήματα, σε συνεργασία με την ΠΟΕΔ. Δηλαδή μπορεί να γίνει σε επίπεδο Λευκωσίας».

Απογοήτευση, αλλά σεβασμός στην απόφαση του Δικαστηρίου

Την ίδια ώρα, την απογοήτευσή τους από την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, εξέφρασαν και οι Δήμαρχοι των περιοχών Γερίου και Ιδαλίου, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ωστόσο, ότι σέβονται την απόφαση και θα αναμένουν την μετακίνηση των εργοστασίων.

Ο δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου, είπε ότι «νιώθουμε απογοήτευση, όμως σεβόμαστε την απόφαση και παράλληλα χαιρόμαστε, γιατί θα την εφεσιβάλει ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Εκτιμώ ότι εκείνο που θα λύσει το πρόβλημα, είναι η οριστική μετακίνηση των εργοστασίων. Σίγουρα, στηρίζουμε το αίτημα των κατοίκων για να αναπνέουν αυτοί και τα παιδιά τους καθαρό αέρα».

Υπέδειξε εξάλλου, ότι «έχουμε πει πολλές φορές ότι τα κέρδη δεν μπορεί να είναι πάνω από την υγεία των ανθρώπων και πολύ περισσότερο, τα κέρδη δεν μπορεί να είναι πάνω από την υγεία των παιδιών μας. Αυτό δεν πρέπει να είναι σύνθημα, αλλά τρόπος και κανόνας ζωής» και συνέχισε εκφράζοντας την άποψη ότι, «η πολιτεία όταν αποφασίζει μια περιοχή να είναι οχληρή βιομηχανία, θα πρέπει να χωροθετήσει και το χώρο. Δεν μπορεί να δίνει άδειες για οχληρή βιομηχανία και ταυτόχρονα για σκοπούς κέρδους κάποιων, να αναπτύσσει πλησίον των εργοστασίων και οικιστικές ζώνες».

Ο δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, από την πλευρά του σημείωσε πως, «κάποιες φορές στο Δικαστήριο έχεις πιθανότητες να κερδίσεις και σε άλλες έχεις πιθανότητες να χάσεις. Δεν πρέπει να ξεφύγουμε όμως από τον τρόπο που θα λύσει το πρόβλημα, ο οποίος είναι η μετακίνηση των εργοστασίων».

Τόνισε παράλληλα ότι, «ο αγώνας μας δεν σταματά, μέχρι την ημέρα μετακινήσεις των ασφαλτικών. Οι κάτοικοι προετοιμάζονται με κινητοποιήσεις και κάποιες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Εγώ, ανησυχώ περισσότερο για την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να συνεχιστεί όσο πιο σύντομα γίνεται η διαδικασία μετακίνησης».

Αλληλεγγύη κατοίκων Ιδαλίου-Γερίου-Τσερίου με αυτούς του Μιτσερού

Οι δύο δήμαρχοι, θέλησαν εξάλλου να στείλουν το μήνυμα πως στέκονται δίπλα στους κατοίκους του Μιτσερού, περιοχή στην οποία θα μετακινηθούν τα εργοστάσια ασφαλτικών, αφού όπως είπαν, δεν θέλουν να μετακινηθεί το πρόβλημα από την περιοχή τους και να μετατεθεί σε άλλη περιοχή, όπου διαμένουν άνθρωποι.

«Είμαστε άνθρωποι με λογική και αισθήματα. Δεν είμαστε υπέρ του να φύγει το πρόβλημα από την περιοχή μας και να μεταφερθεί το πρόβλημα αλλού», διαμήνυσε ο κ. Παπαλαζάρου, με τον κ. Καλλένο να συμπληρώνει ότι «η Πολιτεία θα πρέπει να κάνει τις μελέτες της και να βρει ένα χώρο που δεν θα επηρεάζει το περιβάλλον, αλλά ούτε και τους ανθρώπους».

Πάντως, θέση δίπλα στους κατοίκους των περιοχών Ιδαλίου, Γερίου και Τσερίου, παίρνουν και οι κάτοικοι της περιοχής Μιτσερού.

Σύμφωνα με τον κ. Λεόντιο Φιλοθέου, πρόεδρο της Ένωσης Χημικών και κάτοικο Αρεδιού, «καταλαβαίνουμε ως κάτοικοι της περιοχής εκεί στο Μιτσερό, την αγανάκτηση και το δίκαιο που έχουν για να μετακινηθεί. Δεν μπαίνουμε σε μια λογική κάτοικοι της μιας περιοχής, εναντίον κατοίκων μιας άλλης περιοχής, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι άδικο και για τις δύο περιοχές. Αντίθετα, είμαστε μαζί με τους κατοίκους και εύχομαι και αυτοί να είναι μαζί μας, ότι πρέπει να εργοστάσια να πάνε σε μια περιοχή, όπου πρώτα θα γίνουν σωστές μελέτες».

Τόνισε παράλληλα πως, «η μετακίνηση δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί πρόβλημα αλλού, άρα η λύση είναι τερματίσουν την λειτουργίας τους και απ’ εκεί και πέρα είναι θέμα της Κυβέρνησης για το που θα πάνε. Δεν γίνεται να κλωτσά ο ένας την μπάλα στον άλλο και να μεταφέρεται από τη μια περιοχή στην άλλη. Είπαμε αρκετές φορές ότι η περιοχή στο Μιτσερό είναι μια πολύ επιβαρυμένη περιοχή, με σοβαρά ζητήματα, όπως μεταλλεία, σφαγεία, κτηνοτροφικές μονάδες, λύματα. Οπότε, σίγουρα η λύση δεν είναι να μεταφερθούν εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Έντονη αντίδραση Ισότητας για τους ωρομίσθιους ταχυδρομικούς διανομείς-«Αδιαφορία από τη Διεύθυνση»
Παραπομπή σε δίκη για 18 κατηγορούμενους για την υπόθεση της 12χρονος εισηγείται ο Εισαγγελέας
Πυροβολισμοί στη Σλοβακία-Τραυματίστηκε στην κοιλιά ο Πρωθυπουργός
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες εγκαταλελειμμένο σινεμά στη Λεμεσό-Κατέρρευσε η στέγη
Διευκολύνσεις σε 363 περιπτώσεις που έλαβαν λάθος λογαριασμούς νερού στο Δήμο Πάφου
Ξέσπασε ο πατέρας του πεντάχρονου που τον ξέχασαν σε λεωφορείο-«Κινδύνευσε η ακεραιότητά του»
Έκκληση ΟΣΑΚ για τα ενέσιμα συσκευάσματα για διαβήτη-«Σε οριακά επίπεδα τα αποθέματα»
Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της
Ενώπιον Παναγιώτου η σύμβαση στην οικοδομική-Επίσπευση διαδικασίας ζητούν ΣΕΚ-ΠΕΟ
Χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρότρυνση Νασράλα ο ΠτΔ-«Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για το μεταναστευτικό»