Το βήμα προς τον εκτροχιασμό, οι κομματικές πιέσεις και το μεγάλο διακύβευμα

Σε οριακό σημείο είναι πλέον η κατάσταση με τα κρούσματα στη χώρα μας, με τον αριθμό τους να αυξάνεται μέρα με την ημέρα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος πισωγυρίσματος.

Το Υπουργείο Υγείας, που προκρίνει συντηρητικό ξεκλείδωμα, με μαζικά τεστ και εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων προσπαθεί να ανακόψει το νέο κύμα, ωστόσο είναι φανερό πως λόγω και της κούρασης του κόσμου, δεν τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε σχολεία, χώρους εργασίας καθώς και οικογενειακά περιβάλλοντα.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, που ήρθε σε μια περίοδο όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει στα επίπεδα για να δοθούν περαιτέρω χαλαρώσεις, συνεχίζουν να ασκούνται πιέσεις κυρίως από κόμματα, για ολικό ξεκλείδωμα και άρση των περιορισμών. Διερωτάται ωστόσο κάποιος, εάν με τους υφιστάμενους περιορισμούς υπάρχουν τόσα κρούσματα τι θα γίνει εάν αρθούν; Τι θα γίνει εάν εισακούονταν οι απόψεις κάποιων επιστημόνων για πιο μεγάλες χαλαρώσεις; Τι θα γινόταν εάν εισακούονταν κάποια κόμματα και άνοιγαν από σήμερα οι χώροι εστίασης και δεν γινόταν σταδιακά η αποκλιμάκωση;

Όταν στην Βρετανία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έφτασε το 27% ανακοινώθηκαν χαλαρώσεις για τον Απρίλιο, θα μπορούσε η Κύπρος, που θα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό εμβολιαστικό ποσοστό σε περίπου ένα μήνα, να ακολουθήσει τις παραινέσεις για ακόμα πιο μεγάλες χαλαρώσεις; Όταν στην Ελλάδα, αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα σκληρά μέτρα παρατείνονται, η Κύπρος που καταγράφει πλέον 250-300 κρούσματα ημερησίως, μπορεί να σφυρίσει αδιάφορα και να άρει όλους τους περιορισμούς;

Ερωτήματα με αυτονόητη απάντηση, όταν σκεφτεί κάποιος ότι το διακύβευμα είναι η ανθρώπινη ζωή. Παρά την αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ, τα νοσηλευτήρια θα συνεχίσουν να έχουν όρια, όπως έχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Επίσης, παρά τα άλματα που έκανε η επιστήμη, με τη φαρμακευτική αγωγή για την covid-19, κάποιοι από τους ασθενείς που θα προσβληθούν από τη νόσο, θα έχουν πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.

Είναι γ’ αυτό το λόγο που η αποκλιμάκωση θα πρέπει να είναι αργή και συντηρητική, προκειμένου να δοθεί χρόνος για τους εμβολιασμούς και το ξεκλείδωμα να είναι οριστικό, χωρίς να υπάρχει πισωγύρισμα. Επιπρόσθετα όσοι επιστρέφουν στις εργασίες τους, θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα και τα πρωτόκολλα, τα μέτρα αποστασιοποίησης και να υποβάλλονται σε rapid test, προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια συγκράτησης της νέας έξαρσης.

Η διαχείριση της πανδημίας, είναι εθνική υπόθεση στην οποία πρέπει να συμβάλουμε όλοι ανεξαιρέτως. Η κατά το δοκούν τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα επώδυνα μέτρα. Μέτρα που θα ληφθούν εξ ανάγκης, λόγω της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Επιπρόσθετα, η τοποθέτηση του θέματος στην προεκλογική ατζέντα, όπου κόμματα με ευχολόγια προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δικαιολογημένη κόπωση του κόσμου, ασκώντας πιέσεις για άρση περιορισμών, εκτός από ανεύθυνη, οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα