Χαλαρώσεις σε ισχύ στη σκιά έξαρσης-Οι υποχρεώσεις μαθητών και εργαζομένων

Στη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων που έχουν ως επίκεντρο την επαρχία Λεμεσού, τέθηκαν σήμερα σε ισχύ οι νέες χαλαρώσεις, που αποτελούν το έναυσμα της προσπάθειας για επιστροφή στην κανονικότητα. Η έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία, έφερε χθες ανατροπή στο δεύτερο στάδιο της αποκλιμάκωσης, που προγραμματίστηκε για τις 8 Μαρτίου, όπου θα επέστρεφαν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίων. Τελικά αποφασίστηκε όπως αυτό γίνει την Τρίτη 16 Μαρτίου, προκειμένου να προλάβουν να υποβληθούν σε τεστ οι χιλιάδες μαθητές, αφού  κατέστη υποχρεωτικό για τη Μέση εκπαίδευση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δώδεκα αλυσίδες μετάδοσης σε σχολεία-Οι πλείστες ξεκίνησαν από εκπαιδευτικούς

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του, ευελπιστεί ότι θα αναχαιτίσει το νέο κύμα ώστε να μην χρειαστεί επαναφορά περιοριστικών μέτρων, με μαζικά τεστ ταχείας ανίχνευσης και εντατικούς ελέγχους για διασφάλιση της τήρησης των μέτρων και των πρωτοκόλλων σε εργασιακούς χώρους.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες, θεωρούνται πολύ σημαντικές για τη συνέχεια με δεδομένο πως στις 16 Μαρτίου ανοίγουν και οι χώροι εστίασης, ενώ υπάρχει πρόθεση και για επιπρόσθετες χαλαρώσεις στη  διακίνηση. Όλα ωστόσο, τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Από σήμερα επιστρέφουν πάντως στα θρανία, οι μαθητές Α’ και Β’ Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Επιπρόσθετα ανοίγουν γκαλερί, φροντιστήρια και ωδεία για μαθήματα ένας προς έναν, γυμναστήρια στη βάση κριτηρίων ανάλογα με τα τετραγωνικά τους, σχολές χορού και κολυμβητήρια. Επιτρέπονται ακόμη οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ, ενώ θα γίνονται επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και θα επιτραπεί η πλανοδιοπώληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγή δεδομένων για την επιστροφή των Γυμνασίων-Η ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας

Τα νέα δεδομένα για τους μαθητές

Με χθεσινή του απόφαση, το Υπουργείο Παιδείας λόγω και των αυξημένων κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες, αποφάσισε ότι στο εξής και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, για την παρουσία των μαθητών και μαθητριών Μέσης Εκπαίδευσης στα σχολεία, θα απαιτείται εβδομαδιαία αρνητική διάγνωση σε τεστ ταχείας ανίχνευσης.

Στόχος είναι, να περιοριστούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού στους σχολικούς χώρους, αλλά και η μεταφορά του στη συνέχεια στις οικογένειες. Γι' αυτό καλούνται οι γονείς, να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να παροτρύνουν τα παιδιά τους να υποβληθούν σε τεστ. Από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου οι μαθητές αυτοί θα χρειάζεται να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για να μπορούν να παρευρίσκονται στο σχολείο. 

Επιπρόσθετα, μέχρι τις 16 Μαρτίου θα πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση και οι μαθητές  Γυμνασίων, ούτως ώστε να προσκομίζουν στο σχολείο την αρνητική διάγνωση τεστ.  Οι ίδιες  διευθετήσεις ισχύουν και για τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ ο ίδιος κανόνας λειτουργίας πρέπει να εφαρμόζεται και σε μαθητές/μαθήτριες που συμμετέχουν σε απογευματινά μαθήματα σε φροντιστήρια, ωδεία κ.λπ.

Το Υπουργείο Παιδείας απευθύνει επίσης έκκληση στους γονείς και κηδεμόνες παιδιών της Δημοτικής Εκπαίδευσης να τα παροτρύνουν να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα κατά την παρουσία τους στο σχολείο. Σημειώνεται ότι η χρήση της μάσκας στα δημοτικά σχολεία εξακολουθεί να είναι προαιρετική.

Επιπρόσθετα, όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό σχολικών μονάδων οφείλουν υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου. Το πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή τους σήμερα στις σχολικές μονάδες. 

Οι υποχρεώσεις εργαζομένων

Σημειώνεται πως όσοι εργαζόμενοι επιστρέψουν για πρώτη φορά στις εργασίες τους, θα πρέπει επίσης να προσκομίσουν αρνητικό τεστ. Θα συνεχιστεί εξάλλου το πρόγραμμα υποχρεωτικής εξέτασης προσωπικού επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 11 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Ανοίγουν οι αιθέρες

Από σήμερα εν τω μεταξύ, επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας από χώρες που κατηγοριοποιούνται στις κατηγορίες «Πράσινη», «Πορτοκαλί» και «Κόκκινη», βάσει της εκτίμησης κινδύνου.

Για επιβάτες από «πράσινες» χώρες, δεν απαιτείται η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου για διενέργεια μοριακής εξέτασης για την COVID-19, πριν την άφιξή τους στη Δημοκρατία. Οφείλουν ωστόσο να συμμορφωθούν, στο ενδεχόμενο διενέργειας τυχαίας δειγματοληπτικής εξέτασης κατά την άφιξή τους. Επιβάτες από χώρες κατηγορίας «Πορτοκαλί» οφείλουν να κατέχουν πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης με αρνητική ένδειξη για την COVID-19 από πιστοποιημένο εργαστήριο, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους.

Σε σχέση με τους επιβάτες από «κόκκινες» χώρες οφείλουν να κατέχουν πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την COVID-19 από πιστοποιημένο εργαστήριο με αρνητική ένδειξη, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή του. Υποχρεούνται ωστόσο, να πραγματοποιούν μοριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 και αμέσως μετά την άφιξή τους στη Δημοκρατία. Το κόστος της εξέτασης καλύπτουν τα εν λόγω πρόσωπα, τα οποία θα παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν καταγράφηκαν θάνατοι-Στα 283 τα νέα κρούσματα

Με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Παράλληλα συνεχίζονται με εντατικότερους ρυθμούς οι εμβολιασμοί. Μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 76,176 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 53,617 αφορούν άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου και οι 22,559 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους (2η δόση).

Ο αρχικός στόχος που τέθηκε στο Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων ατόμων, περιλαμβανομένων και όσων διαμένουν σε στέγες ευγηρίας, οδεύει προς επίτευξη, αφού μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πέραν των 62,000 ατόμων τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Αυτή την περίοδο, προτεραιότητα για εμβολιασμό έχουν τα άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω.

Σε σχέση δε με τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων, κατόπιν εισήγησης της ad hoc Επιτροπής για την ιεράρχηση των ευπαθών ομάδων, έχει αρχίσει η εμβολιαστική κάλυψη ομάδων ασθενών όπως οι θαλασσαιμικοί, οι αιμοκαθαρόμενοι και οι ασθενείς με σοβαρή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Έως και τις 26 Φεβρουαρίου είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 859 άτομα, ενώ στη βάση της ιεράρχησης που γίνεται, προστίθενται σταδιακά νέες κατηγορίες ασθενών, όπως τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία, ανοσοεπάρκεια και μεταμοσχευμένοι.

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι το εμβόλιο αποτελεί την ασπίδα μας ενάντια στον ιό, προχωρά με το Εμβολιαστικό Πλάνο για κάλυψη των πολιτών το ταχύτερο δυνατό, ώστε να επιτευχθεί προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και κατ’ επέκταση, αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου